Peluang Kedua Untuk H12-Media ?

H12-Media Review


Buat duit dengan blog

Saya sentiasa percaya dengan peluang kedua. Tapi kali ni tidak lagi.

Sebelum ni saya ada membuat keputusan untuk tidak lagi mengunakan perkhidmatan dari syarikat pengiklanan ini dan anda boleh baca di sini : Selamat Tinggal H12-Media

Namun ,selepas beberapa hari entri itu di tulis, apabila saya periksa laporan H12-media semula, baru pula ada earning/revenue terbaru.

Earning menunjukkan peningkatan (tak sempat nak screenshot) tapi selepas beberapa hari earning kembali kosong.

Buat duit dengan blog

Untuk

78,477 impressions, 
54,573 paid impressions,
77 clicks

Nilainya hanya 0.03 USD.

Buat duit dengan blog

Ada hari yang saya mendapat 13 clicks dan nilainya 0.00 USD.

Buat duit dengan blog



Berbaloi tak? Memang tak berbaloi. Haha. Jadi saya nasihatkan mereka yang nak mendaftar dengan H12 ni untuk cuba syarikat pengiklanan yang lain-lain.

Jika saya tidak mengunakan H12-Media, apa platform pengiklanan yang saya gunakan sekarang? 

Saya suka mengkaji. Saya telah melakukan beberapa eksperimentasi untuk beberapa jenis iklan yang mungkin sesuai untuk blogger baru seperti saya guna. (selain adsense dan platform pengiklanan besar untuk blog traffik lebat)

Antara pilihan saya ialah :

PopCash





Buat duit dengan blog



Popcash ni earning dia memang tiptop. Interface website responsive (memang kegemaran saya). Dan merupakan medium pengiklanan yang paling banyak memberi earning kepada blog-blog saya.

Cuma masalah dengan popcash ni, ianya bagus untuk earning/revenue blog tapi tak bagus untuk user-experience pengunjung blog.

Sebab?

Kadang-kadang setiap klik akan keluar iklan-iklan yang mungkin merimaskan pengunjung dan akan buat mereka tidak mahu berada di blog anda dengan lebih lama.

Iklan ni rasanya tidak sesuai di pasang untuk blog yang mempunyai jenis artikel-artikel panjang seperti review produk atau pun tutorial.

Ianya terbaik untuk blog seperti download movie atau lagu, video dan apps.

Jumpa yang pernah saya keluarkan :

Buat duit dengan blog

$575.55 pernah saya dapat dari platform popcash. $29.00 ialah bayaran yang terbaru saya terima dan baki dalam akaun popcash adalah $1.76.

Ini semua dibayar dalam bentuk US Dollar.

Apa perasaannya mendapat $575.55?

Buat duit dengan blog


Perasaan dia memang seronok sebab tak pernah sangka yang saya dapat buat duit secara online.

Tapi ianya tidaklah semudah yang disangka kerana kena maintain traffik sebanyak 1200 keatas dan ini hanya jumlah terkumpul dari 3-4 bulan mencari traffik.

Kalau nak daftar dengan Popcash, boleh daftar sini : Daftar Popcash


PopAds

Buat duit dengan blog

Yang menariknya tentang popads ni, iklannya boleh dikawal (customize) untuk berapa kali dipaparkan kepada pengunjung.

Berlainan dengan Popcash, Popads anda sebagai blogger boleh set bila iklan anda boleh keluar sekiranya ada pengunjung yang datang.

Contoh, 7 saat selepas pengunjung berada dalam blog anda dan iklan cuma dipaparkan sekali/dua kali mengikut pilihan anda sendiri.

Walaupun interface website popads ringkas dan kurang menarik berbanding  popcash, kelebihannya anda boleh mengantikan iklan popads dengan iklan alternatif.

Maksudnya?

Jika anda anda tidak mempunyai pengiklan yang sepadan dengan kehendak setting anda, anda boleh menggunakan tetapan yang disediakan untuk memuatkan kod alternatif.

Ringkasnya anda boleh gunakan iklan dari yang platform lain sebagai alternatif sekiranya popads tidak keluar di blog anda. Bermakna anda boleh berterusan menjana wang secara online.

Rate CPM yang tinggi. 

Walaupun rate berubah-ubah mengikut advertiser tapi rate yang ditawarkan tinggi maintain. Mencecah 6.60 USD per Mile dan paling rendah sepanjang saya mengunakannya ialah 2.20 USD per Mile.

Anda juga bebas untuk memilih rate anda. Paling minimum ialah 0.001 USD. Anda boleh pilih rate yang lebih tinggi tapi iklan akan muncul dengan sikit dan menjejaskan income anda.

Kalau anda nak cuba rasa kelebihan-kelebihan ni, boleh la mendaftar di PopAds dan kena pastikan traffik anda 1200 ke atas setiap hari. Baru earning masyuk

Buat duit dengan blog


PropellerAds


Buat duit dengan blog

Propeller Ads bukan hanya menyediakan iklan jenis pop-ads tapi juga jenis banner, CPM dan CPC.

Malangnya semasa artikel ini ditulis iklan jenis banner, buat masa ini banner, CPM dan CPC tidak disediakan untuk sementara waktu.

Kira okay sebab mereka membayar iklan pop-up dengan harga yang tinggi berbanding iklan CPM dan CPC.

Pendaftaran untuk platform sangat mudah dan pantas. Walaupun blog anda trafik rendah, anda boleh daftar terus dengan Propeller Ads di SINI.

Yang saya suka tentang Propeller Ads ialah interface website yang profesional, earning report yang menarik serta ramalan earning untuk bulan terkini berdasarkan pencapaian dan traffik blog.

Selain itu, ada boleh tetapkan sekiranya ingin paparkan iklan kepada pengunjung yang mengunakan web (laptop/desktop) atau mobile, atau pun kedua-keduanya sekali.

Memandangkan iklan jenis pop-up tersangat merimaskan kepada mobile-user saya memilih utuk paparkan kepada penguna dekstop/laptop.

Earning agak rendah kerana sekarang lebih ramai yang mengunakan mobile untuk melayari internet.

Kalau nak earning lagi meletop boleh setkan untuk paparkan iklan bagi website dan mobile-user.

Jumlah earning setakat ini :

Buat duit dengan blog

$5.28 dan dijangkakan saya punya income untuk bulan ni $15.83. Taklah banyak sangat tapi boleh la sebab baru bermula dengan traffik yang rendah dalam bulan ni.

Jika anda nak cuba guna platform ini untuk blog anda boleh la : Daftar PropellerAds

Buat duit dengan blog


Kecewa juga dengan H12-Media kerana saya telah lama gunakan perkhidmatan mereka. Sekiranya mereka mengekalkan cara perkhidmatan mereka yang dulu, saya pasti H12-Media ni boleh bersaing dengan syarikat-syarikat pengiklanan yang ternama.

Barang kali mereka lupa, syarikat gergasi juga boleh runtuh jika tak jaga pelanggan sedia ada.

5 Laman Terbaik Muat-Turun & Tonton Movie Online

cara download movie, download free movie


Mana nak download movie online? Soalan ni selalu orang tanya aku.

Sejujurnya aku bukan la kaki movie. Mungkin aku selalu melekat dengan laptop sampai orang ingat aku ni tahi movie.

Kenapa tak tengok movie kat panggung wayang je? Pertanyaan yang berdetik di hati aku. 

Mungkin mereka ni introvert macam aku, tak suka bau pop-corn dan lebih suka tengok tanpa bunyi tangisan bayi.

Untuk menjawab persoalan tersebut, terpaksa la aku share 5 laman terbaik untuk muat turun dan tengok movie secara online di Dedaun Comel yang telah direview sendiri oleh page PirateX


Di sini aku nak kongsikan 5 laman web terbaik untuk download dan stream movie, lebih-lebih lagi kepada pengguna internet tanpa had.


Straight to the point, ini laman-laman berikut;

1. Nonton:


Laman web yang popular menurut laman alexa.com yang menduduki ranking ke-39 antara laman-laman indonesia yang lain.

Selain memaparkan interface yang selesa laman ini juga tidak ada iklan-iklan yang mengganggu pelawat ketika menonton di laman ini.

Laman ini juga turut menyediakan Drama Korea beserta sarikata indonesia yang cepat dari segi updatenya.

Rating Admin: 4.5/5

Laman web Rasmi: www.nonton.movie


2. BrMovies:


BrMovies juga laman web yang bagus dari segi interface seperti Nonton cuma agak banyak iklan dan tidak menyediakan sarikata.

Dan terdapat lebih 1000 movie yang dimuat naik ke laman ini dengan menggunakan hosting Uptobox,ClicknUpload dan lain-lain.

Rating Admin: 4/5

Laman Rasmi: www.brmovies.cc/


3. Fmovies:


Tempat tonton serta muat-turun yang popular dan juga menyediakan sarikata english, interface yang selesa walaupun ada sedikit iklan-iklan untuk menanggung kos server web ini.

Anda juga boleh menonton filem & series selain English seperti korean,jepun dan lain.

Rating Admin: 4/5

Laman Rasmi: www.fmovies.se


4. QuickRmovies:


Laman yang agak baik dari segi interface untuk memudahkan pencarian filem dan drama yang anda minati.

Kualiti BluRay, Web-DL serta HDTV juga diberitahu bagi setiap movie yang dimuat-naik ke laman ini.

Rating Admin: 3.5/5

Laman Rasmi: www.quikrmovies.to

5. Team Tonton:


Ini adalah laman admin yang admin usahakan bersama 3 rakan admin yang lain. Korang nilaikan sendiri la yer..

Laman: www.teamtonton.com

Kredit sepenuhnya diberikan kepada page  PirateX. Jom ramai-ramai like page PirateX di Facebook.

Jadi manakah laman web kesukaan anda atau movie kegemaran anda? Kongsikan di ruangan komen..

cara download movie, download free movie            cara download movie, download free movie

Cara Memasang Disqus Di Blog

Cara Memasang Komen Disqus di Blog

Cara mudah memasang Disqus di blog anda. Disqus merupakan salah satu sistem komen yang digunakan untuk memaparkan pendapat serta perbincangan dalam blog dan website anda.

Widget Disqus sebenarnya sudah lama bertapak dalam dunia blogging dan ramai menggunakannya.

Akan tetapi dalam beberapa tahun lalu, widget ini mempunyai bug/glitch atau pun ketidakstabilan dalam widget membuatkan ramai yang memilih untuk mengunakannya lagi.

Namun glitch tersebut telah pun diperbaiki dan kehebatan Disqus kembali menyerlah.

Kenapa memilih untuk mengunakan Disqus sedangkan komen blog lain sudah disediakan? Apa yang membuatkan Disqus lebih menarik berbanding sistem komen yang lain?

Bagi saya, Disqus nampak lebih elegan, reponsif dan rapi.

Selain itu, banyak lagi kelebihan lain Disqus, tapi untuk posting ini, kita bercerita tentang cara memasang Disqus di blog dulu. Kebaikan memasang Disqus kita akan cerita di lain artikel.


Cara mudah memasang Disqus di Blog 


Sekiranya anda belum mendaftar dengan Disqus


1. Buka laman web Disqus

2. Klik Get Started

Cara Memasang Komen Disqus di Blog

3. Klik cara pendaftaran yang anda mahu samaada Facebok, Twitter ataupun Google

Cara Memasang Komen Disqus di Blog


4. Setelah selesai pendaftaran, anda klik "I want to install Disqus on my site"

Cara Memasang Komen Disqus di Blog

5. Isi Nama Blog anda dan apa-apa kategori yang berkaitan. Lepas tu klik "Create Site"

Cara Memasang Komen Disqus di Blog



6. Pilih platform yang anda guna untuk Disqus. Blogger

Cara Memasang Komen Disqus di Blog

7. Tekan item dalam senarai yang pertama

Cara Memasang Komen Disqus di Blog

8. Anda akan dibawa ke paparan seterusnya. Klik add widget

Cara Memasang Komen Disqus di Blog

9. Selesai. Untuk pastikan anda berjaya pasang widget Disqus. Pergi ke akaun blog anda. Klik pada layout , pastikan ada widget disqus dan klik save arrangement.

Cara Memasang Komen Disqus di Blog
Senangkan ?

Jika anda nak pindahkan komen-komen yang sedia ada ke Disqus anda boleh periksa langkah 6 dan klik item kedua dari senarai tersebut.


Cara Memasang Komen Disqus di Blog


Lihat pada gambar seterusnya. Klik 'Import Comments From Blogger' lalu pada paparan seterusnya klik 'Grant Access' dan klik lagi 'Import'  selepas itu.

Dengan itu, semua komen lama akan terpindah ke Disqus secara automatik.

Sekarang anda boleh gunakan komen Disqus dengan mudah ;)

King Coco Jana Pendapatan RM20,000 Sebulan



Siapa yang tak kenal dengan Instafamous, King Coco yang sering mencetuskan kontroversi.

Ramai yang mengkritik cara percakapan Coco kerana ia seperti dibuat-buat. Namun Coco menegaskan bahawa ia adalah identiti dirinya dan telah biasa bercakap seperti itu sejak dulu lagi




“Keturunan saya mempunyai kacukan Cina, Pakistan dan Serani. Sedikit sebanyak, slang di rumah turut mempengaruhi gaya percakapan kami.”

Coco atau nama sebenarnya Marshaira Ismail berkata, kritikan dari netizen tentang video viralnya itu sekaligus membuka pintu rezeki buat dirinya dan keluarga.

“Perniagaan melalui media sosial sememangnya banyak bergantung pada populariti, lebih-lebih lagi yang berlandaskan paid review kerana iklan kita seharusnya dapat dilihat oleh ramai orang. Ditambah hobi saya yang suka merakam video.”




Tambah Coco, dia kini mampu menjana pendapatan sehingga RM20,000 sebulan dengan melakukan paid review.

“Bermula dengan suka-suka, Alhamdulilah sekarang saya mampu menjana sekitar RM20,000 sebulan. Dalam bidang ini, banyak cabaran dari klien.

Ada yang kurang sabar dan ada yang minta refund apabila hasilnya tak mendapat sambutan.
Apa pun saya cuba bersikap profesional,”ujar Coco kepada Majalah Nona.

Sumber: Majalah Nona

Orang yang kutuk-kutuk dapat apa? Dapat dosa je.. Okay boleh baca ni : Pengajaran yang bernilai $25,000 !

Pelajaran Bernilai $25,000


Ivy Lee adalah seorang bekas perunding di New York City.

Pelanggannya terdiri dari Rockefeller, Morgan, Carnegie keluarga Du Ponts dan beberapa usahan yang lain.

Suatu hari, Charles Schwab dari Bethlehem Steel CO. bertanya Lee tentang perkhidmatan yang diberinya. Lee menerangkan  dengan ringkas khidmat-khidmat yang disediakan dan mengakhiri penerangannya dengan berkata,

Dengan khidmat kami anda akan dapat mengetahui cara menguruskan syarikat denga lebih baik 
Schwab menyergah,

" Saya masih tidak dapat mengurus dengan baik walaupun saya sudah tahu caranya.

Masalahnya bukan 'mengetahui' cara membuatnya tetapi 'perbuatan' itu sendiri, Bagaimana mengunakan cara yang sedia ada dan mempraktikkanya.

Apa yang saya mahu bukan pengetahuan dalam penyelesaian masalah, tetapi perbuatan untuk menyelesaikan dan tindakan.

Jika anda boleh menunjukkan cara bagaimana melakukan sebahagian perkara yang telah kami ketahui, sila tunjukkan bagaimana melakukan. Saya bersedia melanggan khidmat anda dengan apa juga bayaran. "
"Baiklah." Lee bersetuju.
" Saya akan memberi pelajaran itu dalam masa 20 minit dan ianya akan dapat memberi menyempurnakan lebih kerja anda pada hari esok daripada hari-hari sebelum ini." ujar Lee.

"Okay." jawab Schwab. " Saya pun ada lebih kurang 20 minit sebelum keretapi saya tiba. Apakah idea anda? "

Lee pun mengeluarkan kad berukuran 3 x 5, kemudian memberikannya kepada Schwab.

Dan berkata,

" Luangkan masa selama 10 minit setiap petang sebelum berhenti kerja untuk penyemak pekerjaan anda hari itu. Tanya pada diri sendiri,
  1. Apakah pekerjaan yang saya terlupa, tidak endahkan atau telah membuat kesilapan?
  2. Apakah langkah yang perlu saya ambil untuk melaksanakan kerja dengan lebih teliti tanpa membuat kesilapan lagi di masa hadapan?
  3. Apakah yang perlu dibuat untuk memperbaiki perkerjaan hari ini?

Kemudian luangkan masa 4 minit lagi untuk menulis di atas kad itu 6 perkara mustahak yang perlu disiapkan hari esok. Semua ini mengambila masa 8 minit.

Lee meneruskan penerangannya. " Sekarang aturkan atau beri nombor kepada perkara-perkara tersebut mengikut urutan nombor  yang mana paling mustahak di antaranya.

Lalu masukkan kad ini dalam poket anda dan lihatlah ia diwaktu pagi dan lihat perkara dalam senarai nombor 1. Mula berkerja untuk selesaikannya.

Lihat perkara pertama d atas kad itu pada setiap masa dan mula bekerja untuk menyiapkannya.

Setelah selesai pekerjaan pertama,  barulah lihat perkara yang kedua dalam kad tersebut. Selepas selesai, baru ke perkara ketiga dan seterusnya sehinggalah masa berkerja anda berhenti pada hari itu.

Padamkan kerja-kerja yang telah diselesaikan dari senarai di atas kerja itu.

Jangan bimbang jika anda hanya dapat menyiapkan hanya dua atau tiga perkara saja atau anda tidak dapat menyiapkan walau perkara pertama pada hari itu. Anda akan cuba menyiapkan perkara paling musatahak sekali. Pekerjaan yang lain boleh ditangguh.

Dengan cara ini anda dapat membuat keputusan apakah perkara mustahak yang penting buat diri anda.

Sebelum membuat senarai untuk hari esok pula, pindahkan kesemua item yang tidak dapat disiapkan semalam.

Luangkan 5 minit setiap hari untuk membuat senarai Kerja Yang Perlu Dibuat esok.

Jika anda sudah mencuba cara ini, ajak pekerja anda atau pun kawan-kawan mahupun bos anda untuk mencuba pula.

Lee mengatakan kepada Schwab, uji cara ini seberapa lama yang anda suka, kemudian hantar cek kepada saya dengan seberapa bayaran yang anda anggap wajar.

Schwab telah mengirim cek sebanyak $25,000 dan menulis,
Cara paling mudah ini adalah cara paling praktik sekali dalam hidup saya.
Ia telah memberi saya motivsi untuk membuat panggilan telefon yang saya telah tangguhkan selama 9 bulan sebelum ini.
Panggilan itu telah membawa kepada satu pesanan membekal tiang besi yang memberi keuntungan sebanyak 2 juta kepada syarikat.
Pengajara ini sebenarnya saya kongsikan dari buku Sentuhan Kejayaan yang ditulis oleh Frank Tibolt ( A touch of greatness by Frank Tibolt ). Buku ni susah nak cari dan saya ingat saya pernah baca semasa sekolah menengah.

Pelajaran yang bernilai $25,000 merupakan sebahagian kecil dari isi buku ni. Antara bab-bab yang menarik ialah

1. Pelajaran Bernilai 1 Juta bagi Charles Schawb
2.Teknik untuk kejayaan terulung/hebat
3. Teknik kejayaan kedua terbesar
4. Himpunan ilmu kebijaksaan  sepanjang hayat

Dan banyak lagi !

Kalau nak tahu betapa bernilainya dan langka (rare) buku ni, boleh periksa harga buku ni kat Amazon. Klik sini : A touch of greatness

Seperti orang lain yang ternama dan berjaya, idea yang paling mdah itulah yang paling berkesan.

Walter Chysler berkata,

Saya tidak pernah memulakan sebarang pengeluaran sehinggalah saya bertemu sesuatu kaedah iaitu menyenaraikan " Apa yang perlu dibuat setiap hari.

Henry Ford,

Tiada seorang pun yang layak dipanggil eksekutif jika dia tidak mempunyai jadual bertulis untuk kerja-kerjanya.

Henry Kaiser tidak akan mengambil seseorang itu sebagai pegawai kelas atas di syarikatnya jika dia mengetahui calon itu tidak mempunyai tabiat suka menulis-tugasnya diatas kertas.

Dr Charles dan Dr. William Mayo dari Klinik Mayo, kedua-duanya akan menghabiskan  waktu bekerja mereka dengan menulis  satu senarai kerja  untuk hari esoknya pula.

Cliffor Holland  dan Fred Ecker akan  menulis  setiap hari  di atas kertas notanya 'Pekerjaan yang perlu dibuat hari ini '

Pengalaman saya dengan cara ini memang berkesan. Cuma untuk minggu pertama memang okay.. tapi sikap saya yang sering terlupa bawa nota buat teknik ni tak berkesan.

Oleh itu, saya muat turun applikasi telefon yang membolehkan saya guna cara ni.

Sebenarnya banyak juga applikasi telefon pintar yang berlumba-lumba untuk buat apps ni untuk meningkatkan produktiviti dan kurangkan kerja bertangguh.

Antara apps kegemaran saya ialah Any.do dan Todoist

Any.do terlalu ringkas dan agak minimalist. Setelah mengunakannya beberapa bulan, saya putuskan untuk mencuba Todoist.

Mahukah anda mempunyai alat yang sentiasa berada di belakang dan mengingatkan anda ke arah cemerlang untuk memperolehi cita-cita anda dalam kehidupan?


Sekiranya anda rasa artikel ini bermanfaat, Sila share kepada rakan-rakan anda :)

Senarai 54 Blog Menarik Untuk Blogwalking dan Dilawati

cara melakukan blogwalking, effektif, berkesan, blogwalking list


Blogwalking adalah aktiviti yang dilakukan oleh blogger yang mengunjungi/singgah di blog lain dan meninggalkan jejak pada blog yang dikunjungi dengan memberi komen atau pun tinggalkan jejak di mana-mana chat box widget (sekiranya ada).

Kenapa perlu blogwalking dan apakah manfaat dari blogwalking?

Fungi dan kelebihan blogwalking adalah untuk

  1. Memberi sokongan kepada blogger lain
  2. Memperlihatkan kewujudan blog
  3. Mendapat kunjungan balik
  4. Mengeratkan hubungan antara blogger
Apakah cara blogwalking yang effektif dan berkesan?

  1. Komen la dengan sesuai dengan topik
  2. Pastikan komen releven dan tidak terlalu singat
  3. Komen dengan bahasa yang sopan dan tidak menyinggung perasaan pemilik blog
  4. Hormat pemilik blog dengan tidak spam dan tinggalkan link-link liar
Berikut merupakan blog merecik yang perlu anda singgah dan tinggalkan komen yang bermanfaat.

Blogwalking List Malaysia

1 Irra www.Irrayyan.Com
2 Anis www.Adnan-Daughter.Blogspot.My
3 Nani www.Inanihazwani.Com
4 Bonde www.Bondezaidalifah.Com
5 Pcl www.Nazlee.Com

6 Lya www.Akifimtiyaz.Com
7 Ewan www.Wayneharraz.Com
8 Adkdayah www.Kanvaskehidupanku.Blogspot.My
9 Kc www.Sayidahnapisah.Com
10 Sha www.Nurulshahira.Com

11 Cn www.Cekgunorazimah.Com
12 Eny www.Enyabdullah.Com
13 Khaty www.Khatyaiman.Com
14 Azi www.Azirahman.Com
15 Cik T www.Yatizul.Com

16 Efa www.Efaothman.Com
17 Nizam www.Bahejabella.Com
18 Mas www.Masturadin.Com
19 Papa www.Papaglamz.Com
20 Acik www.Akupenghibur.Com

21 Along www.Rahimaim.Com
22 Mai www.Maisarahsidi.Com
23 Sa www.Suriaamanda.Com
24 Amy www.Amysyeera.Com
25 Reen www.Mreena.Com

26 Yoorin www.Yoorinmelacolea.Blogspot.My
27 Linda www.Azlindaalin.Com
28 Zatie www.Izzatisuhaide.Com
29 Kg www.Kakgojes.Com
30 Fieza www.Fiezasani.Xyz

31 Cik Mijah www.Cikmijah.Blogspot.My
32 Mya www.Myafarisha.Blogspot.Com
33 Lea www.Leaazleeya.Com
34 Cikla www.Ciklapunyabelog.Blogspot.My

35 Akma www.Huhahuhajerr.Com
36 Afizah www.Sharingiscaring-Fiza.Blogspot.Com
37 Aami www.Shamieraosment.Com
38 Wafi www.Wafijamaluddin.Blogspot.Com
39 Lia www.Liahasty.Com
40 Lokman www.Lokmanamirul.Com

41 Sueaida www.Shuhaidakabdy.Com
42 Sueaina www.Bondazahraareesa.Blogspot.My
43 Cik En www.Nurfuzie.Com
44 Yana www.Lyanaishak.Com
45 Am www.Alongmisuari.Com

46 Leyla www.Aswaleyla.Com
47 Fendi www.Notapurba.Com
48 Aina www.Nikainaa.Blogspot.My
49 Arz www.Arzmoha.Com
50 Ummul www.Artyazkee.Com

51 Ain www.Aimnub.Com
52 Elsa www.Elsaalicious.Blogspot.My
53 Mawar www.Mawarassufi.Blogspot.My
54 Rozita www.ceritaita.com/

Sebab utama anda perlu blogwalking/singgah dekat blog yang saya senaraikan ini kerana pemilik blog ini banyak memberi maklumat berguna kepada pembaca-pembaca mereka.

Dari cerita lucu, sedih dan luahan serta kupasan informasi yang mereka tulis banyak memberi pengajaran dan iktibar. Kalau saya ada sebarang pertanyaan tentang topik yang saya tak faham, mereka ni la yang rajin bagi pencerahan.

Tapi kalau niat anda nak singgah blog mereka sebab nak ambil kesempatan untuk spam, tak perlu la. Spam-spam ni tak pergi mana-mana dik, nak spam link tak guna.. Hantaran 20k tapi rumah krik2 tak guna dik.. eh emosi pula.

Tujuan nak blogwalking yang sebenar ialah untuk memberi semangat/sokongan memperkenalkan kewujudan blog. Yang paling penting adalah untuk membuat satu komuniti yang saling bantu membantu antara satu-sama lain dan bukan untuk menjatuhkan antara kita.

Kadang-kadang kita tak tahu apa yang akan terjadi tahun depan, bulan depan atau besok. Itu la pentingnya budaya tolong-menolong. 

Mungkin anda tidak tahu apa yang anda perlu buat sekiranya anda ditimpa perkara yang tidak anda jangkakan seperti kecederaan, kemalangan, penceraian dan anda boleh rujuk kepada Mr Hanafi (Hero Borneo) untuk sebarang pertanyaan.

Dikesempatan ini saya nak berterima kasih kepada Sentiasa Panas kerana menobatkan Dedaun Comel sebagai Blog Popular Dan Terbaik Malaysia Februari 2017.

Okay, selamat berblogwalking ! :)

Tips dan Cara Ringkas Menurunkan Berat Badan Dengan Sihat


Cara Menurunkan Berat Badan

Apakah cara dan tips yang sihat untuk menurunkan berat badan?

Pakar bersetuju bahawa dengan cara diet yang betul, senaman yang konsisten dan mindset yang postif boleh membantu anda mencapai berat badan ideal yang anda idam-idamkan selama ini.

Siapa pakar tu?

Hmm..

Tak perlu pakar pun kita tahu memang itu la langkah yang perlu dilakukan untuk sihat dari segi fizikal dan juga mental.

Dengan kehidupan kita diselubungi oleh makanan ringan, makanan segera dan manisan melampaui batas, kita seakan-akan  lupa untuk mengekalkan tubuh badan yang sihat.

Kandungan kalori dan lemak dengan nutrien yang kurang telah menjadi kebiasaan kepada ramai orang. Kebanyakkan rumah selalunya mesti ada mee segera, minuman 3 in 1 dan makanan dalam tin.

Dan adakalanya makanan sebegini diambil dalam kadar hampir setiap hari.

Saya faham bukan semua orang dapat makan makanan yang mahal-mahal. Saya pun pernah mengalami situasi yang sama. Lebih teruk ketika waktu saya masih belajar di IPTA dulu.

Kerana ingin berjimat, dalam sebulan tu saya patahkan maggi kari kepada dua bahagian untuk dimakan sebelah pagi dan petang.

Apabila saya pulang ke rumah, perkara yang paling saya terkejut ialah saya ditanya kenapa saya semakin gemuk?

Setiap orang tak sama...

Ketika kantin hostel kami ditutup, memang susah nak cari makan. Koperasi pun kadang-kadang buka dan tutup. Cuma harapan yang tinggal ialah mee segera.

Akibat lapar yang teramat, kawan saya Amran (bukan nama sebenar) pernah makan mee segera berjenama Mee Sedap 5 bungkus sekali. Fuhh.

Memang jenis yang kuat makan tapi tak pandai gemuk-gemuk.

Setiap orang perlu nutrien dan  kalori  berbeza berdasarkan jenis badan, genetik atau pun faktor-faktor lain.

Apa yang saya kongsikan dekat sini adalah cara diet sihat yang ringkas, asas dan perlukan kesabaran. Kalau anda jenis yang tak sabar dan perlukan tips diet cepat, boleh cuba yang ini : Teknik Pantas Jadi Kurus

Adakah dengan diet saja kita boleh menurunkan berat badan?

Gabungan diet seimbang dan senaman merupakan kunci untuk menurunkan berat badan. Sekiranya disuruh untuk pilih antara diet dan senaman, diet sebenarnya lebih mudah.

Dan kadang-kadang senaman yang ektrim dan berjam-jam boleh menjadikan nafsu makan membuak-buak dan lapar.

Sumber :  Science Daily 

Anda boleh berjogging, berbasikal, lompat tali dan berenang sepanjang hari untuk bakar 564 kalori atau memilih  untuk tidak makan  1 burger Big Mac yang mempunyai kandungan kalori yang sama.

Sekiranya anda sentiasa sedih sebab susah nak muatkan seluar setiap pagi dan rasa lesuh, tak bermaya dan cepat penat, anda perlu mulakan rutin pemakanan yang sihat.



Jadi, apakah cara dan tips sihat untuk menurunkan berat badan?

Cara Menurunkan Berat Badan

Kena tahu jenis makanan yang membahayakan kesihatan


Tahukah anda jika makanan yang anda makan tidak betul, anda boleh bersenam seberapa lama seperti orang gila pun anda tidak akan berjaya untuk turunkan berat badan?

Ini disebabkan ianya mengambil masa yang lama untuk membakar lebihan kalori dari makanan yang mempunyai kadar lemak tinggi seperti makanan dan minuman yang manis.

Sebagai contoh, anda perlu berjogging selama purata 1 jam dengan kelajuan yang konsisten untuk membakar kalori yang terhasil dari 1 Dunkin Donut.

Atau pun dengan 2 jam berbasikal.

Elakkan makanan-makanan ini sekirannya anda ingin mengurangkan berat badan.

x Makanan dalam tin
x Makanan segera
x Makanan bergoreng


x Minuman bergas
x Minuman 3 in 1

x Minuman manis

Mungkin ramai yang tak tahu mengambilan makanan dan minuman segera sangat membahayakan kan?

Boleh baca sini : Minuman 3 in 1 - Pembunuh secara senyap


Jangan simpan makanan mengemukkan dalam rumah


Jika makanan tu senang kita nampak dan capai, lebih mudah ianya kita makan. Cuba kurangkan atau ganti makanan ringan di rumah dengan makanan yang lebih berkhasiat agar anda dapat memaksa diri untuk makan makanan yang sihat.

Ia mungkin mudah dari apa yang anda fikirkan.

Contoh :

a. Gantikan beras putih dengan beras perang.
b. Gantikan isi kotak aiskrim dan isikan dengan ikan.
c. Kawal jumlah bahagian makanan anda.


Makan dengan kerap dengan kuantiti yang berpatutan


Mereka yang makan banyak kali dengan kuantiti yang sedikit lebih cendurung untuk mempunyai berat badan ideal.

Makan dengan bahagian kecil sebanyak 4-5 kali sehari memang biasa bagi mereka yang mengamalkan diet sihat. Setiap hidangan kecil itu seringkali membantu untuk menahan rasa lapar dan seimbangkan suapan kalori setiap hari.

Dalam setiap hidangan mungkin anda boleh letakkan 300-400 kalori setiap kali makan dan fokus kepada makanan yang mengandungi banyak serat dan protein seperti sayur-sayuran, kacang, ikan dan ayam rebus.

Fakta Menarik : 


Cara Menurunkan Berat Badan
Selebiriti Hollywood, Dwayne Johnson (The Rock) mengamalkan diet 7 hidangan setiap hari. Diet yang penuh dengan protein dan serat.
Sumber : Muscle and Fitness


Jangan biarkan diri anda terlalu lapar


Cara Menurunkan Berat Badan


Kenapa? Sebab saya ambil berat tentang anda.

Makanan akan rasa tersangat-sangat sedap apabila makan ketika merasa lapar dan boleh mengakibatkan kita terlebih makan ( overeating ).

Pastikan anda makan pada waktu yang betul bagi mengelakkan kandungan gula dalam makanan anda tidak terlalu rendah.

Bila waktu yang perlu makan?

Makan sedikit ketika lapar dan berhenti lah sebelum betul-betul kenyang.

Makan dengan kuantiti kalori yang sikit menjelang malam hari kerana waktu malam anda cuma memerlukan tenaga yang sikit. (kecuali anda baru saja kahwin).

Jika kalori tidak sempat dibakar dengan tenaga, ianya bakal-bakal menjadi lemak.


Minum Air Secukupnya


Minumlah air sepanjang hari kerana ianya dapat membantu anda merasa kenyang. Kadang-kadang bahagian minda kita susah membuat keputusan sama ada kita haus, bosan atau lapar.

Sekiranya anda berasa lapar, cubalah minum dua gelas air sebab mungkin minda anda cuma bermain helah dengan anda.

Sebelum makan juga, biasakan minum dua gelas air tapi pastikan anda membaca doa makan selepas tu. Minum air sebelum makan dapat membuatkan cepat kenyang dan mengurangkan nafsu makan anda.

Antara kelebihan minum air secukupnya ialah dapat buang toksin dalam badan dan secara tidak langsung mengurangkan penyakit diabetis.

Berapa banyak air yang perlu diminum setiap hari? Ada yang kata 8 gelas adalah yang terbaik tapi semua orang berbeza-beza.

Kena ambil faktor berat badan, saiz badan, metabolisma dan faktor luaran yang lain juga.

Boleh baca : How to Calculate How Much Water You Should Drink A Day

Mengikut kajian, minum air sebanyak 500 ml, boleh menaikkan metabolisma sebanyak 24% hingga 30%

Minumlah pada kadar yang sepatutnya. Jangan pula terlebih minum air, mungkin anda boleh lemas.


Dapatkan tidur yang cukup


Cara Menurunkan Berat Badan

Percaya atau tidak yang kurang tidur boleh menyebabkan berat badan naik?

Orang yang kurang tidur atau tidak mendapat tidur yang berkualiti lebih terdedah kepada risiko obesiti.

Dalam satu kajian yang telah dibuat, kanak-kanak dan orang dewasa yang tidak mempunyai tidur cukup adalah 89% dan 55% menjadi obes.

Antara kesan lain ialah perubahan hormon, motivasi rendah untuk bersenam, meningkatkan risiko penyakit jantung dan strok.

Sumber : NCBI

Sekiranya anda turunkan badan dengan sihat, tidur yang cukup merupakan faktor penting yang perlu diambil kira.

Sering kali kecewa tak kurus-kurus? Baca Pelan Mudah dan Teknik Bakar Lemak

Secara ringkasnya, cara diet sihat untuk menurunkan berat badan  :
  1. Kenali makanan yang perlu dielakkan
  2. Kurangkan/tukar makanan yang mengemukkan
  3. Makan dalam kuantiti yang kecil sebanyak 4- 5 kali sehari
  4. Makan bila lapar, berhenti sebelum terlalu kenyang
  5. Minum air dalam jumlah yang sesuai dengan tubuh badan
  6. Tidur yang cukup
Nampak mudah dan cliche tapi saya cabar anda untuk amalkan tips ini untuk seminggu saja dulu. 
Dapat tak anda bertahan dalam seminggu?
Jadi adakah anda bersedia untuk mencuba tips diet ini? Mari sama-sama kita cuba dan menikmati tubuh badan yang langsing dan sihat. Pastikan anda sentiasa bersemangat untuk mencapai impian anda ! 

Semoga berjaya !

Cara Menurunkan Berat Badan