Bina Rutin Positif Baru Hanya Dengan 20 Saat


Setiap orang pasti ingin berjaya. Mungkin jarang sekali kita temui orang yang ingin gagal dalam hidup.

Pernah tak anda teringin untuk menjadikan kehidupan anda lebih baik?

Pernah tak anda merancang pada malam ini untuk jadikan besok hari yang terbaik dalam hidup anda dan apabila esok hari tiba anda tidak melaukan apa-apa yang anda rancangkan?

Di dalam buku The Happiness Advantage, penulis buku dan juga pengkaji,  Shawn Achor menceritakan bagaimana beliau ingin menjadikan bermain gitar sebagai rutin harian beliau.

Walau bagaimana pun, beliau menghadapi masalah untuk melakukannya.

Shawn Achor tidak mampu untuk memotivasikan dirinya untuk bermain gitar setiap hari. Apapun yang terjadi, gitar tersebut masih tidak tersentuh dari tempatnya.

Masalah seperti ini sering terjadi kepada orang lain termasuk juga saya.

Sekiranya kita hendak tukarkan tabiat untuk jangka masa panjang, pada mulanya kita kena bergantung dengan kemahuan yang kuat.

Masalah dengan kemahuan, kadang-kadang kita terganggu dengan ganguan persekitaran yang menyebabkan kita letih dalam membuat keputusan yang penting.

Rutin harian seperti bermain permainan online atau melayani Facebook berpuluh-puluh jam lebih mudah berbanding membuat sesuatu yang produktif seperti bersenam.

Kenapa hal ini terjadi?

Hal ini kerana halangan masa untuk melayani Facebook adalah kurang berbanding dengan bersenam.

Bayangkan untuk Facebook, anda yang perlu ambil telefon pintar, swipe dan tekan icon Facebook.

Tak sampai 20 saat.

Bila bersenam, anda perlu bangun, tukar pakaian yang sesuai dan panaskan badan sementara dalam fikiran anda berbisik, " mesti penat dan berpeluh-peluh nanti ni."

Tapi bagaimana jika anda ada cara untuk mengubah keadaan ini? 

Mahukah anda mencubanya?

Dalam cerita Shawn Achor, untuk berlatih bermain gitar, dia perlu keluarkan gitar dari almarinya yang mana memaksa dia mengeluarkan tenaga yang lebih untuk mula berlatih.

Perkara tersebut mengambil masa 20 saat. Dan jarak masa 20 saat ini membezakan antara berjaya untuk memulakan latihan gitar sebagai rutin harian ataupun tidak.

Bagi menyelesaikan masalah ini, Shawn cuba meletakkan gitar betul-betul di tengah apartmennya.

Hasilnya?

Sumber Gambar: Mashable

Dia berjaya berlatih gitar untuk 21 hari berturut-turut tanpa ada masalah.

Beliau menamakan teknik ini sebagai Peraturan 20 saat.
" Dengan mengurangkan halangan masa selama 20 saat, saya berjaya menbina rutin harian yang baru," kata Shawn Achor.
Peraturan 20 saat bukan saja boleh digunakan untuk membina tabiat baru , ia juga mampu untuk mengubah tabiat negatif kepada positf.

Shawn melakukan percubaan yang lain lagi. Beliau ingin mengubah tabiat menonton televisyen selepas balik dari kerja kepada membaca dan juga menulis buku beliau.

Oleh itu, beliau mengeluarkan bateri dari remote kawalan televisyen dan meletakkan bateri tersebut jauh daripada ruang tamunya.

Apabila beliau balik dari kerja, beliau cuba menghidupkan televisyen dengan a;at kawalan dengan menekan berulang kembali tanpa menyedari beliau terlupa bateri alat kawalan diletakkan jauh dari televisyen.

Beliau berkata beliau benci melakukakan perkara begini tapi akhirnya beliau berjaya mengurangkan tabiat menonton televisyen sehingga larut malam.

Anda boleh mencuba peraturan 20 saat ini dengan perkara lain juga.. 

Cuma anda kena ingat, anda kena kurangkan halangan masa untuk melakukan perkara positif dan tingkatkan halangan masa untuk perkara negatif.

Sekrianya anda ingin kurangkan makan makanan segera, anda boleh berhenti simpan makanan segera anda di kabinet dapur anda.

Anda ingin kurangkan masa anda di media sosial, delete app tersebut dari telefon pintar anda. Usaha anda untuk ke Appstore, muat turun apps tersebut dan log in semula boleh membuatkan anda mengubah tabiat anda.

Sumber Gambar :  Palife

Sekiranya anda rasa tak nak delete,anda boleh cuba untuk daftar keluar (log-out) selepas anda tamat online ataupun sebelum anda tidur.

Saya sendiri telah mencubanya dan saya berjaya kurangkan tabiat memeriksa media sosial selepas bagnun dari tidur

Pada entri sebelum ini, saya ada kongsikan tentang Peraturan 5 saat.


Apa beza Peraturan 5 saat dengan Peraturan 20 saat?

Peraturan 5 saat


Salah satu teknik untuk anda memulakan sesuatu tugas. 5.. 4 ..3 ..2 . terus mulakan tugas tanpa membenarkan minda separa sedar anda keluarkan alasan-alasan untuk menangguhkan tugas.

Memang sukar untuk memulakan sesuatu tugas tapi bila sudah memulakannya, rasa macam tak nak berhenti.

Peraturan 20 saat


Teknik untuk membina rutin harian dengan mengurangkan halangan masa untuk tugas atau tabiat.

Ia juga digunakan sebagai teknik untuk melengahkan masa utuk tidak melakukan tabiat negatif sehingga anda tidak suka dengan tabiat tersebut

Bukan mudah untuk mengubah tabiat dan membina satu rutin yang baru. Kena ada latihan dan kosistensi [Click To Tweet]



Apa Itu Peraturan 5 Saat ?



Apa Itu Peraturan 5 Saat ?

Peraturan 5 Saat merupakan salah satu trik dan cara untuk menghindari diri daripada sikap bertangguh.

Anda cuma ada 5 saat untuk mengambil keputusan bagi memulakan sesuatu tugas sebelum ganguan secara fizikal atau mental berlaku dalam minda anda.

Peraturan ini sebenarnya sudah lama digunakan oleh orang-orang dahulu untuk meningkatkan produktiviti tetapi dipopularkan semula oleh Mel Robbins dalam bukunya "The 5 Second Rule: Transform your Life, Work, and Confidence with Everyday Courage"

Bagaimana Peraturan 5 Saat boleh meningkatkan produktiviti?

Otak kita berfungsi untuk melindungi dan menghindari kita daripada melakukan perkara yang kita tidak selesa. Hal ini adalah salah satu bagi otak  untuk mengelakkan kita daripada melakukan benda yang boleh membahayakan diri.

Kalau hendak berubah, kita kena keluar dari zon selesa. 

Jika mahu bersenam, biasanya kita akan cakap pada diri sendiri, "alaa, kejap lagi la," dan akhirnya kita menangguhkan kerja itu selama beberapa jam ataupun beberapa hari.

Bila anda bertangguh lebih dari 5 saat, otak anda akan sempat untuk mengeluarkan fikiran negatif seperti :
  1. Malaslah nak bersenam, nanti la sejam kemudian.
  2. Mesti penat kalau bersenam, nanti tak dapat pula buat kerja lain.
  3. Best lagi layan Mobile Legends, Facebook dan Youtube dari bersenam.
  4. Makan jamu pun boleh 
Jika anda ingin bersenam, cuba kira 5 saat secara menurun.

5..

4..

3..

2..

1

dan sebelum angka 1, buat pergerakan badan seperti menukar baju sukan ataupun melalukan satu 1 tekan tubi.

Baca juga : Senaman Efektif Untuk Kuruskan Badan 

Produktiviti adalah proses  melakukan sesuatu yang penting untuk anda. Peraturan 5 saat nampak mudah tapi jangan biarkan ia memperdayakan anda.

Hal ini kerana anda perlukan kekuatan minda untuk bermula. Jadi paksa diri anda untuk mulakan sesuatu dalam kiraan 5 saat anda kebaikan diri anda sendiri

Anda mungkin tahu cara untuk buat duit secara online tapi untuk memulakan berblog selalu bertangguh.

Bangun awal, fokus dan paksa untuk mulakan perkara paling penting yang anda dalam kiraan 5 saat.

Bila anda ubah perbuatan anda, anda mengubah segalanya.

Untuk muat turun imej ini (600x600) : [ KLIK SINI ]

Jika anda rasa perkara itu betul-betul penting, anda akan cari masa untuk melakukannya. [ Click to Tweet ]

Anda ada peluang untuk memutuskan apa yang terbaik untuk anda.

Semoga berjaya ;)

3 Cara Untuk Gagal Dalam Setiap Perkara

Sebab Gagal Menjadi Kaya


Semua orang pasti ingin menjadikan hari mereka lebih baik dari sebelumnya.

Walaupun kita sudah merancang untuk memperbaiki diri untuk hari akan mendatang, adakalanya kita hanya mampu merancang.

Anda ingin berjaya dalam hidup, hendak perbaiki hubungan dengan pasangan, mengamalkan gaya hidup yang sihat, kuruskan badan, bersenam ataupun berhenti merokok tapi..

merancang itu sangat mudah, tapi untuk melaksanakan perancangan itu agak susah dan bakal menemui banyak halangan lalu menuju kearah kegagalan.

Kegagalan bukan la penamat dan sebenarnya  boleh dijadikan sebagai pengajaran dan pembakar semangat untuk terus berjaya sekiranya dilihat dari perspektif yang positif.


Apakah punca kegagalan ?

 Kenapakah kegagalan seringkali terjadi biarpun kita sudah cuba yang terbaik?


Kita kena akui yang kejayaan  tidak semudah yang kita rancangkan. Bukan saja kita kena tukar tabiat dan kebiasaan sifat malas serta bertangguh kita juga kena ubah mindset (cara kita berfikir) ke arah yang betul.

Terdapat beberapa perkara yang membuatkan kita merasa tidak gembira dengan prestasi semasa dan ia boleh meningkatkan peratusan kegagalan hingga ke 100%.


Cari kesalahan orang lain atas masalah dan kegagalan anda



Ada dari kita lebih cenderung untuk mencari kesalahan orang lain daripada menilai silap yang kita buat sendiri.

Mencari kesalahan orang lain adalah lebih mudah dari melihat dan memperbaiki kesalahan sendiri. [CLICK TO TWEET]

Kita salahkan kerajaan kerana naikkan harga barang sesuka hati, kita marah sebab bos tak baik naik gaji dan kita cemburu orang lain dilahirkan dari kecil dikurniakan dengan kekayaan.

Cuma ada orang lain yang berada pada generasi dan era sama, daripada setiap hari memikirkan kesalahan orang lain dia setiap hari memikirkan cara menjana pendapatan sampingan secara bisnes online atau pun bisnes offline.


Mengeluh dan merungut tentang segalanya



Keghairahan untuk merungut itu ada boleh menjadikan seseorang itu hilang pertimbangan dan emosi, serta sentiasa melihat sesuatu isu hanya daripada perspektif dirinya sendiri sahaja.

Kita merungut untuk rumah yang kita kena bersihkan, mop lantai,lap tingkap, sapu rumah dan sebagainya hari-hari.

Tapi bersyukurlah kerana itu menandakan kita masih lagi mempunyai tempat tinggal untuk berlindung dari hujan dan panas.

Setiap pagi jam lonceng berbunyi dan kita merungut kemalasan, walhal itu menandakan kita diberikan kesempatan untuk mengharungi hari itu sekali lagi.

Tidak bersyukur



Yang sering membuat kita tak bersyukur adalah kecenderungan membanding-bandingkan diri kita dengan orang lain.

Kerana sikap yang sentiasa membanding-bandingkan timbul perasaan selalu berasa kekurangan dengan diri.

Hal ini boleh menyebabkan kita tumpukan perhatian kepada kelebihan orang lain dan fokus dengan kelemahan diri sendiri.

Ini juga membuat keyakinan diri menjunam dan sering memaki diri sendiri atas kekurangan yang ada.

Kenapa perlu bersyukur?

Dengan bersyukur, kita akan berprasangka baik dengan orang lain, menerima nikmat dengan ikhlas,berasa tenang dan  ini ia membuatkan kita  dapat berfikir dan bertindak dengan positif serta menarik perkara dan energi positif.

Sebaliknya, jika sentiasa tidak bersyukur tentang nikmat yang diberi, maka rezeki pun semakin menjauhi.


Ringkasan: 3 Cara Untuk Gagal Dalam Setiap Perkara

  1. Cari kesalahan orang lain atas masalah dan kegagalan diri sendiri.
  2. Mengeluh dan merungut dalam setiap situasi
  3. Tidak bersyukur dengan nikmat yang ada
Sebab gagal menjadi kaya

Untuk download wallpaper ini : KLIK SINI

Mobile Legend Bakal Diberhentikan ?



Mungkinkah Mobile Legends : Bang Bang bakal ditutup dan  diberhentikan kerana meniru game League of Legends?

Developer League of Legends ( LOL ), Riot Games akan menyaman Shanghai Moonton Technology  atas ketiga-tiga permainan telefon pintar yang dikeluarkan oleh kerana meneniru sebahagian besar dari konten LOL.

Ketiga-tiga permainan telefon pintar itu adalah Mobile Legends: 5V5 MOBA, Mobile Legends: Bang Bang, dan Magic Rush: Heroes.  Tuntutan mahkamah ini dibuat pada minggu lalu di Central District Court of California (via Dot Esports).

Sekiranya anda peminat permainan jenis sebegini (MOBA) anda pasti tidak terkejut dengan perkara begini kerana jenis permainan seakan-akan sama kesemuanya. Dari jenis, karakter, skills, map dan raksasa hutan.


Similiar logo LOL and ML
Gambar kredit : Dot Esport

Semuanya bermula dengan logonya. Kedua-duanya menggunakan font dan shield backdrops yang sama. Itu kita belum masuk lagi kepada tektur, rekaan map, skema warna, dan lokasinya ditiru hampir kesemuanya.


Similiar Base LOL and ML
Gambar kredit : Dot Esport

Menurut Dot Esports, Riot Games bukanlah melakukan tindakan melulu dengan terus mengambil tindakan mahkamah. 

Tuntutan pelanggaran hak cipta ini telah dilakukan selepas mereka telah cuba beberapa kali untuk menghubungi Google Play dan App Store bagi memadamkan kedua-dua Magic Rush dan Mobile Legends: 5V5 MOBA.

Moonton kemudian telah memadamkan Mobile Legends: 5V5 MOBA daripada App Store tanpa notis, dan selepas itu menaikkan semula game yang sama di bawah nama yang berbeza – iaitu Mobile Legends: Bang Bang.

Riot Games percaya bahawa Moonton telah menjana ribuan dollar, malah mungkin jutaan dollar – dengan hanya meniru League of Legends.

Bagaimana pula dengan DOTA 2?

Kredit : Dot Esport, JomGaming, Reddit

Nak Berhenti Berblog Sebab Tak Bersemangat?


Berhenti Blogging | Ramai antara rakan blogger saya  yang jarang update entri baru. Ada yang kata sibuk atau pun tiada idea nak update.

Biasa la tu. Kadangkala mula-mula nak berblogging bersemangat sampai nak beli domain, nak jana ribu-ribu dari blog tapi akhirnya terbengkalai.

Tahniah kepada mereka yang dapat kekalkan momentum dan terus meneruskan minat. Tahniah juga ada yang dapat update entri sampai 8 entri sehari sambil bekerja di pejabat.. Memang hebat.

Jadi ini membuatkan saya tertanya-tanya kemanakah semangat yang hilang?

Saya sendiri pun mengalami ciri-ciri semangat yang hilang ni. Antara sebabnya ialah..


Tak dapat fokus


Perhatian saya cepat terganggu. Kadang-kadang kalau nak buat 1 task tu boleh ambil masa yang lama sebab terganggu dengan perkara-perkara yang lain.

Contohnya, saya ada banyak blog lain sebab saya nak cuba macam-macam niche tapi terbengkalai kesemuanya.

Oleh sebab tu kadang-kadang saya jarang update dedauncomel sebab nak uruskan blog-blog yang lain, page yang lain group yang lain.

Akhirnya , semua pun gagal.

Kawan-kawan semua kata fokus satu benda. Bila dah stabil dan complete, baru pindah satu perkara lagi.

Sebab fokus adalah antara Rahsia Menjadi Orang Yang Hebat

Tapi tak semudah yang dikata. Bila saya check, saya berkemungkinan menghidap ADHD.  Mungkin patut saya beli fidget spinner yang tengah popular sekarang ni kan :D (harap-harap ada yang tolong belikan.. hahai )

Apa yang membuat saya terus menulis entri ni?

Apa yang membuat terus mencari semangat yang hilang?

Jawapannya ialah rakan-rakan dalam komuniti blogger yang sentiasa memberi tunjuk ajar dan membantu menceriakan hari-hari saya.

Salah satu komuniti yang saya ikuti ialah AFB.


Apa itu komuniti AFB?


Nama asal AFB ni pada asalnya #exchangefeedgroup (EFB). Tapi dah tukar nama AFB.

Ia adalah salah satu cara untuk mempromosikan blog. Promosi dari segi macam mana? Feed blog yang terlibat akan terpapar di blog berlainan dalam masa 3 hari.

Maksudnya, kalau dalam 1 group tu ada 20 orang blogger, maka feed terbaru dari blog korang akan terpapar selang seli setia. Contohnya, hari ni di blog A, besoknya di blog B, seterusnya di blog C dan seterusnya sehingga habis pusingan 19 orang.

Dan cycle akan bermula semula dari blog A.

Selain daripada bertukar-tukar feed, sesama ahli group juga banyak berkongsi ilmu dan tips blogging. Tips untuk ringankan loading blog, belajar tips seo, jadikan blog kita mesra seo.

Apa lagi, semua adalah, sebabnya ahli-ahli dalam group ni memang sangat-sangat mesra, pemurah ilmu, yang ikan jaws jaga dan bantu ikan bilis supaya dapat membesar dengan jayanya jadi geng anak ikan jaws. Sumber : Nurul Shahira | Dari EFG ke AFB

Kalau nak tau macamana meriahnya komuniti FB ni boleh la klik banner di bawah ataupun hubungi Kak +irra yyan

 Komuniti AFB

Atau pun banner ni :

Komuniti AFB


Komuniti Sabahan Blogger


Yang ini Kak Gojes yang bagi saya masuk di group komuniti ni. Mula-mula macam mau marah tapi sebenarnya best pula bila dapat join komuniti ni. Boleh stay-stay sebab ada blogger yang rapat sebab tinggal berdekatan, ada event, ada baju untuk mereka yang join komuniti ni.

Kalau anda orang sabah dan seorang blogger, bah jangan kasi lama. Boleh join ni group, klik ja logo di bawah tanya minta kasih masuk dalam group Sabahan Blogger. Kita-kita juga bai ni.

 Logo Sabahan Blogger

Dengan ini, saya nak ucapkan terima kasih kepada rakan-rakan blogger di komuniti AFB dan Sabahan Blogger.

Dan mereka yang selalu komen di blog dedauncomel ni.

Tidak lupa juga kepada pemilik blog Sentiasa Panas yang nobatkan saya sekali lagi sebagai..

Blog Popular Dan Terbaik Malaysia April 2017

Jasamu dikenang >.<

Mereka ini la yang buat saya bersemangat nak terus update entri ;)

Kelebihan Disqus - Kenapa Saya Suka Guna Disqus?

Kelebihan Disqus


Kelebihan Mengunakan Disqus? Ada banyak komen plugin yang tersedia untuk blogger antaranya Google Plus, Facebook Comment Plugin dan default blogger comment system.

Apa yang membuatkan saya tertarik mengunakan sistem yang disediakan oleh Disqus ini?

Disqus menyediakan ciri-ciri menarik kepada blogger seperti notifikasi komen, perbincangan segera dan universal log-in akaun yang membolehkan anda mendaftar dengan pantas mengunakan akaun Facebook, Twitter atau pun Google Plus.

Apa itu Disqus?



Disqus merupakan sistem komen yang boleh dipasang di mana-mana platform website atau blog termasuklah Blogspot dan Wordpress. Ianya mula dibina pada tahun 2007 oleh Daniel Ha dan Jason Yan sebagai plugin Wordpress.

Yang menariknya, Disqus user-engagement (penglibatan penguna) mencatatkan sebanyak 3 billion pembaca komen dan 80 million memberikan undian komen setiap bulan. ( Salah satu ciri komen Disqus boleh upvote dan downvote)


Adakah penguna Disqus perlu membayar untuk mengunakan sistem komen ini?



Ianya percuma kepada penguna dan juga pelawat blog anda. Anda hanya perlu membayar sekiranya anda ingin mengunakan khidmat pengiklanan mereka.

Dan sekiranya anda layak untuk memaparkan iklan dari Disqus, anda boleh dibayar oleh Disqus sebagai publisher melalui Disqus Promoted Discover Programme mereka.


Antara kelebihan Disqus



Kelebihan Disqus
Thumbs up


Filter Komen Spam dan Notifikasi 



Komen-komen spam semakin lama semakin menjadi-jadi. Dengan mengunakan Disqus, komen-komen yang baru masuk lebih mudah untuk diperiksa mengikut urutan masa sebenar komen dihantar. 

Ia juga mengunakan sistem filter yang memberi amaran kepada komen berpotensi spam.

Walaupun tak semua tapi sangat mudah untuk periksa komen-komen terbaru walaupun pada entri yang berkurun lama dengan sistem notifikasi yang ringkas.


Penglibatan Media Sosial



Pernah nampak komen yang menarik atau pun pick-up line pada komen yang anda rasa perlu dikongsi? Anda boleh kongsikan perbincangan atau salah satu komen dengan hanya beberapa klik.

Tak perlu copy-paste tanpa memberikan kredit, hanya tekan share komen dan anda boleh kongsikannya di Facebook ataupun Twitter.

Terdapat juga link url komen sekiranya anda ingin share komen tersebut di mana-mana website yang lain.


Mobile-Friendly



Komen anda sentiasa kelihatan kemas walaupun dilihat dari pelbagai sudut.

Disqus merupakan komen responsive yang boleh disesuaikan dengan saiz skrin yang anda gunakan.


Boleh Letak Gambar dan Video



Antara ciri menarik Disqus boleh letak gambar dan video. Sekiranya anda mahu, anda boleh membenarkan pengunjung blog untuk letak gambar dan video ada setting Disqus anda.

Menarik sebab kadang-kadang ada perkara yang kita susah nak jelaskan boleh letak gambar atau video dekat komen untuk merancakkan lagi perbincangan. Jangan letak gambar dan video bukan-bukan, dah lah.


Upvote Dan Downvote



Setiap komen anda boleh downvote dan upvote. Bukan saja anda tapi viewer dan pelawat lain boleh  vote untuk komen yang tersedia di mana ia boleh mengalakkan komen yang berkualiti.

Selain itu, susunan komen boleh ditetapkan pada setting Disqus. Anda boleh tetapkan sama ada komen terbaru atau pun yang lama diletakkan pada yang teratas ataupun komen yang banyak upvote diletakkan diatas dahulu.


Lower Bounce Rate



Ciri ini sangat berguna bagi membolehkan pengunjung berada lebih lama dalam blog anda. Ia juga boleh membantu anda mendapat lower bounce rate !

Rasa macam tak adil pula bila bincang sesuatu yang kita suka dengan meletakkan kelebihan-kelebihan yang ada saja.


Berikut merupakan kelemahan yang ada pada Disqus


Kelebihan Disqus
Thumbs down



Daftar Penguna



Ramai antara rakan-rakan blogger saya yang komplen sebab susah nak komen dan malas nak daftar untuk akaun baru Disqus walaupun boleh guna akaun Facebook ataupun Twitter.

Mungkin salah satu sebab ialah tak dapat link-kan blog mereka secara terus melalui user-name yang terpapar.

Kepada mereka yang sering komen di blog Dedaun Comel ini melalui Disqus dan sanggup daftar masuk hanya dengan untuk memberikan komen ikhlas, saya sangat-sangat hargainya.

Terima kasih banyak-banyak kerana memberi semangat dan menyokong blog ini dengan komen anda.


Masa Loading Icon Disqus



Biasanya jika viewer yang tak baca content dan ingin komen secara terus ataupun mempunyai talian internet yang lambat akan nampak icon Disqus berputar-putar sebagai tanda kotak komen belum muncul sepenuhnya.

Sekarang ni semua nak cepat. Kadang-kadang blog atau kotak komen tak keluar dalam 4-5 saat orang dah tak nak komen atau baca blog tu...


Setting Bermasalah



Walauun banyak pilihan setting yang boleh kita pilih untuk sesuaikan dengan ciri-ciri blog kita tapi untuk save setting sangat-sangat bermasalah.-bagi penguna browser Chrome.

Kena pakai browser lain seperti Internet Exporer atau Mozilla Firefox baru setting dapat save. Harap pihak mereka dapat perbaiki glitch/masalah ini.


Disebabkan ramai antara rakan blogger yang meminta saya tukar kepada komen blogger yang biasa, mungkin saya akan pertimbangkan untuk menukarnya..:'( 

Tapi sebelum tu saya sertakan komen dari rakan saya ni..

Kelebihan Disqus


Jika anda berminat nak pasang Disqus di blog, boleh baca ni : Cara Pasang Disqus Di Blog

Peluang Kedua Untuk H12-Media ?

H12-Media Review


Buat duit dengan blog

Saya sentiasa percaya dengan peluang kedua. Tapi kali ni tidak lagi.

Sebelum ni saya ada membuat keputusan untuk tidak lagi mengunakan perkhidmatan dari syarikat pengiklanan ini dan anda boleh baca di sini : Selamat Tinggal H12-Media

Namun ,selepas beberapa hari entri itu di tulis, apabila saya periksa laporan H12-media semula, baru pula ada earning/revenue terbaru.

Earning menunjukkan peningkatan (tak sempat nak screenshot) tapi selepas beberapa hari earning kembali kosong.

Buat duit dengan blog

Untuk

78,477 impressions, 
54,573 paid impressions,
77 clicks

Nilainya hanya 0.03 USD.

Buat duit dengan blog

Ada hari yang saya mendapat 13 clicks dan nilainya 0.00 USD.

Buat duit dengan blog



Berbaloi tak? Memang tak berbaloi. Haha. Jadi saya nasihatkan mereka yang nak mendaftar dengan H12 ni untuk cuba syarikat pengiklanan yang lain-lain.

Jika saya tidak mengunakan H12-Media, apa platform pengiklanan yang saya gunakan sekarang? 

Saya suka mengkaji. Saya telah melakukan beberapa eksperimentasi untuk beberapa jenis iklan yang mungkin sesuai untuk blogger baru seperti saya guna. (selain adsense dan platform pengiklanan besar untuk blog traffik lebat)

Antara pilihan saya ialah :

PopCash





Buat duit dengan blog



Popcash ni earning dia memang tiptop. Interface website responsive (memang kegemaran saya). Dan merupakan medium pengiklanan yang paling banyak memberi earning kepada blog-blog saya.

Cuma masalah dengan popcash ni, ianya bagus untuk earning/revenue blog tapi tak bagus untuk user-experience pengunjung blog.

Sebab?

Kadang-kadang setiap klik akan keluar iklan-iklan yang mungkin merimaskan pengunjung dan akan buat mereka tidak mahu berada di blog anda dengan lebih lama.

Iklan ni rasanya tidak sesuai di pasang untuk blog yang mempunyai jenis artikel-artikel panjang seperti review produk atau pun tutorial.

Ianya terbaik untuk blog seperti download movie atau lagu, video dan apps.

Jumpa yang pernah saya keluarkan :

Buat duit dengan blog

$575.55 pernah saya dapat dari platform popcash. $29.00 ialah bayaran yang terbaru saya terima dan baki dalam akaun popcash adalah $1.76.

Ini semua dibayar dalam bentuk US Dollar.

Apa perasaannya mendapat $575.55?

Buat duit dengan blog


Perasaan dia memang seronok sebab tak pernah sangka yang saya dapat buat duit secara online.

Tapi ianya tidaklah semudah yang disangka kerana kena maintain traffik sebanyak 1200 keatas dan ini hanya jumlah terkumpul dari 3-4 bulan mencari traffik.

Kalau nak daftar dengan Popcash, boleh daftar sini : Daftar Popcash


PopAds

Buat duit dengan blog

Yang menariknya tentang popads ni, iklannya boleh dikawal (customize) untuk berapa kali dipaparkan kepada pengunjung.

Berlainan dengan Popcash, Popads anda sebagai blogger boleh set bila iklan anda boleh keluar sekiranya ada pengunjung yang datang.

Contoh, 7 saat selepas pengunjung berada dalam blog anda dan iklan cuma dipaparkan sekali/dua kali mengikut pilihan anda sendiri.

Walaupun interface website popads ringkas dan kurang menarik berbanding  popcash, kelebihannya anda boleh mengantikan iklan popads dengan iklan alternatif.

Maksudnya?

Jika anda anda tidak mempunyai pengiklan yang sepadan dengan kehendak setting anda, anda boleh menggunakan tetapan yang disediakan untuk memuatkan kod alternatif.

Ringkasnya anda boleh gunakan iklan dari yang platform lain sebagai alternatif sekiranya popads tidak keluar di blog anda. Bermakna anda boleh berterusan menjana wang secara online.

Rate CPM yang tinggi. 

Walaupun rate berubah-ubah mengikut advertiser tapi rate yang ditawarkan tinggi maintain. Mencecah 6.60 USD per Mile dan paling rendah sepanjang saya mengunakannya ialah 2.20 USD per Mile.

Anda juga bebas untuk memilih rate anda. Paling minimum ialah 0.001 USD. Anda boleh pilih rate yang lebih tinggi tapi iklan akan muncul dengan sikit dan menjejaskan income anda.

Kalau anda nak cuba rasa kelebihan-kelebihan ni, boleh la mendaftar di PopAds dan kena pastikan traffik anda 1200 ke atas setiap hari. Baru earning masyuk

Buat duit dengan blog


PropellerAds


Buat duit dengan blog

Propeller Ads bukan hanya menyediakan iklan jenis pop-ads tapi juga jenis banner, CPM dan CPC.

Malangnya semasa artikel ini ditulis iklan jenis banner, buat masa ini banner, CPM dan CPC tidak disediakan untuk sementara waktu.

Kira okay sebab mereka membayar iklan pop-up dengan harga yang tinggi berbanding iklan CPM dan CPC.

Pendaftaran untuk platform sangat mudah dan pantas. Walaupun blog anda trafik rendah, anda boleh daftar terus dengan Propeller Ads di SINI.

Yang saya suka tentang Propeller Ads ialah interface website yang profesional, earning report yang menarik serta ramalan earning untuk bulan terkini berdasarkan pencapaian dan traffik blog.

Selain itu, ada boleh tetapkan sekiranya ingin paparkan iklan kepada pengunjung yang mengunakan web (laptop/desktop) atau mobile, atau pun kedua-keduanya sekali.

Memandangkan iklan jenis pop-up tersangat merimaskan kepada mobile-user saya memilih utuk paparkan kepada penguna dekstop/laptop.

Earning agak rendah kerana sekarang lebih ramai yang mengunakan mobile untuk melayari internet.

Kalau nak earning lagi meletop boleh setkan untuk paparkan iklan bagi website dan mobile-user.

Jumlah earning setakat ini :

Buat duit dengan blog

$5.28 dan dijangkakan saya punya income untuk bulan ni $15.83. Taklah banyak sangat tapi boleh la sebab baru bermula dengan traffik yang rendah dalam bulan ni.

Jika anda nak cuba guna platform ini untuk blog anda boleh la : Daftar PropellerAds

Buat duit dengan blog


Kecewa juga dengan H12-Media kerana saya telah lama gunakan perkhidmatan mereka. Sekiranya mereka mengekalkan cara perkhidmatan mereka yang dulu, saya pasti H12-Media ni boleh bersaing dengan syarikat-syarikat pengiklanan yang ternama.

Barang kali mereka lupa, syarikat gergasi juga boleh runtuh jika tak jaga pelanggan sedia ada.