Senarai Sabahan Blogger

senarai,blogwalking, sabahan blogger

ARAIMATI !

Yang ini Kak Gojes yang bagi saya masuk di group komuniti ni. Mula-mula macam mau marah tapi sebenarnya best pula bila dapat join komuniti ni.  Ok gurau ;)

Boleh stay-stay sebab ada blogger yang rapat sebab tinggal berdekatan, ada event, ada baju untuk mereka yang join komuniti ni.

Kalau anda orang sabah dan seorang blogger, bah jangan kasi lama. Boleh join ni group, klik ja logo di bawah tanya minta kasih masuk dalam group Sabahan Blogger. Kita-kita juga bai ni.

LIST SABAHAN BLOGGER
  1. www.rahmadgraphic.my
  2. www.kisahemasputih.com
  3. www.ecadwinkyasha.com
  4. dapurjirankuberasap.blogspot.com
  5. www.miakasim.com
  6. www.unnianje.com
  7. www.jun-zie.com
  8. msvelentine.blogspot.my
  9. blogashalya.blogspot.my
  10. anumabdullah93.blogspot.com
  11. lizaizara.blogspot.my
  12. www.mrspip.com
  13. www.opzzpinky.my
  14. nnizati.blogspot.com
  15. www.dayverampas.com
  16. nourayuadieb.blogspot.com
  17. hunyieda.blogspot.com
  18. hidayah97-bittersweet.blogspot.my
  19. www.kakgojes.com
  20. www.yatieowner.com
  21. www.dedauncomel.com
  22. www.elihjapahar.com
  23. Nasamulia.blogspot.my
  24. www.ciknurul23.blogspot.my
  25. syusaidil.blogspot.com
  26.  www.sofinahlamudin.com
  27. inikisahtia.blogspot.my
  28. secretandsilent.blogspot.com
  29.  iamtiniamir.blogspot.com
  30. www.syuhadasalleh.com
  31. www.adichannel.com
  32. PuanKuci.blogspot.com
  33. walkstatic.blogspot.com
  34. ramaramapendek.blogspot.my
  35.  hubunganantarabangsa15.blogspot.com
  36.  kylifa.blogspot.com
  37. dululainsekaranglain.com
  38.  lulumatzam.blogspot.com
Kalau ada nama-nama blog yang tersilap taip atau tidak tersenarai sini, sorry ah. Kasi tau seja di group, nanti saya edit-edit k?

Apa Itu AFB? Dan Senarai Ahli AFBians

senarai blog, blogwalking



#AfbDotMy  merupakan komuniti blogger yang ohsem di mana ahli-ahlinya boleh macam-macam perkara terutamanya ilmu pengetahuan tentang dunia blogging.

Ahli-ahli #AfbDotMy  biasanya digelar sebagai AFBians dan sebagai satu keluarga  kami dipanggil sebagai #AFBiansFamily.

AFB ni merupakan singkatan daripada Auto Feed Blog.

Macamana nak tahu blogger tu salah seorang daripada ahli #AfbDotMy?

Setiap AFBians akan ada Auto Feed Blog dalam blog mereka yang  memaparkan sekurang-kurangnya 6 artikel dari ahli lain.

Feeds ini  juga akan berganti-ganti dari satu ahli ke ahli lain setiap hari.

Semasa saya diterima masuk dalam komuniti ni, bilangan sudah pun mencecah 47 orang. Tak sangka dengan cepatnya ia bertambah sehingga hamoir 100 ahli . Tahniah !

Sebagai seorang blogger, memang banyak kebaikan yang boleh diperolehi dengan join komuniti ohsem ini. 

Berikut saya senaraikan ahli #AfbDotMy untuk memudahkan saya melakukan aktiviti blogwalking

Jom la blogwalking sekali ;)
  1. irrayyan.com
  2. adnan-daughter.blogspot.my
  3. www.inanihazwani.com
  4. bondezaidalifah.com
  5. wayneharraz.com
  6. kanvaskehidupanku.blogspot.my
  7. sayidahnapisah.com
  8. nurulshahira.com
  9. cekgunorazimah.com
  10. enyabdullah.com
  11. www.khatyaiman.com
  12. azirahman.com
  13. www.yatizul.com
  14. efaothman.com
  15. masturadin.com
  16. papaglamz.com
  17. akupenghibur.com
  18. rahimaim.com
  19. maisarahsidi.com
  20. suriaamanda.com
  21. www.mreena.com/
  22. yoorinmelacolea.blogspot.my
  23. izzatisuhaide.com
  24. kakgojes.com
  25. fiezasani.xyz
  26. mizatalib.com
  27. myafarisha.com
  28. leaazleeya.com
  29. ciklapunyabelog.blogspot.my
  30. huhahuhajerr.com
  31. sharingiscaring-fiza.blogspot.com
  32. shamieraosment.com
  33. wafijamaluddin.com
  34. liahasty.com
  35. lokmanamirul.com 
  36. nurfuzie.com
  37. lyanaishak.com
  38. alongmisuari.com
  39. aswaleyla.com
  40. notapurba.com
  41.  nikainaa.blogspot.my
  42. arzmoha.com
  43. artyazkee.com
  44. aimnub.com
  45. elsaalicious.blogspot.my
  46. www.mawarassufi.com
  47. fareed dedauncomel.com
  48. ceritaita.com
  49. atikahnorbaki.com
  50. farahdafri.com
  51. mariafirdz.com
  52. semaniskasturi.blogspot.my
  53. anasuhana.com
  54.  kakciknurseroja.blogspot.my
  55. eecashyaa.com
  56. suzlinazreena.blogspot.com
  57. kaklongchan.com
  58. auniafeeqa.com
  59. farahsanusi.com
  60. www.marshaliza.com
  61. mamajue.com
  62. unnianje.com
  63. shahrulnizamtahir.blogspot.my
  64. iuzira.com
  65. ummizarra.com
  66. annursyuhadah.com
  67. www.linliena.com
  68. www.wendypua.com
  69. uyulrosli.com
  70. mimiazirah.com
  71. missobsesi.blogspot.my
  72. notachentamummy.blogspot.my
  73. www.mamapipie.com
  74. myarosli.com
  75. www.shalimaryusof.com
  76. busyratakiyudin.com
  77. mrspip.com
  78. umifuzy.blogspot.my
  79. opzzpinky.my
  80. mamapapaamir.blogspot.my
  81. irismyra.com
  82. inaainaa.com
  83. sofinahlamudin.com
  84. syahirahvaliant.com
  85. yahirahvaliant.com
  86. pokucu.com
  87. yunfila.com
  88. ape-kinah.blogspot.my
Jadi saya nak ambil kesempatan ini untuk berterima kasih kepada #MomyIrra sebab bagi peluang untuk join komuniti ohsem ni >.<

Terima kasih juga kepada semua ahli #AfbDotMy yang banyak bagi tunjuk ajar bagi membangunkan blog Dedaun Comel ni.

Kalau ada ahli #AfbDotMy yang tertypo atau bertukar domain di enrty ni, boleh la wassap di group AFB. Saya akan betulkan secepat yang mungkin ;)

9 Perkara Biasa Orang Buat Bila Traffic Jam

kesesakan lalu lintas


Kesesakan lalu lintas memang perkara yang biasa berlaku kalau-kalau di kawasan bandar.

Perkara biasa pun kalau setiap hari hadap dengan trafik jam ini pun boleh bikin stress.

Berikut merupakan perkara yang biasa dilakukan oleh kebanyakkan orang bila terperangkap dari segi fizikal dan emosi dalam kesesakan lalu lintas.


Update status media sosial


Walaupun update status di media sosial tidak mengubah keadaan kesesakkan lalu lintas, namun apa yang penting, ia dapat melegakan emosi yang tidak stabil pemandu.

Manakala, pemandu mungkin mendapat sokongan moral dari rakan-rakan media sosial.


Memaki-hamun


Ini jenis pemandu yang tak sempat top-up dan tiada kouta untuk update status di media sosial.

Habis semua nak dimaki sampaikan penumpang pun ikut memaki sekali.

Jika ada anak dalam kereta, digalakkan... untuk tidak memaki.

Bak kata Hang Tuah, melentur rebung biarlah dari akarnya.


Merokok


kredit : http://www.gettyimages.com/

Mungkin asap-asap dari kenderaan-kendaraan lain tidak mencukupi maka pemandu cuba menyedut asap rokok pula.


Terlena


Bekerja seharian untuk mencari nafkah untuk diri sendiri dan keluarga memang agak meletihkan.

Lebih-lebih lagi bila terperangkap dalam kesesakan lalu lintas.


Membunyikan hon


Kes-kes tak sabar memang macam ni. Kenapa la mahu bunyikan hon sedangkan kereta di depan memang tersangkut dengan kesesakan?

Pemandu ini mungkin tak tertahan nak tercirit. atau nak membangunkan pemandu yang terlena tadi.


Menyanyi


Walaupun suara tak sedap tapi mampu sedapkan hati yang tengah sesak.


Meditasi


Bagi menenangkan hati yang terperangkap, jiwa ini perlu kamu, eh jiwa ini perlu ketenangan..

Meditasi banyak kebaikannya, antara kebaikannya boleh dibaca di Kebaikan Meditasi.

Cuma ia tidak digalakkan dilakukan ketika dalam kesesakkan kerana ianya boleh menyebabkan pemandu terlelap ataupun merasa berada di alam yang lain..



Memasang SPEED


Aik sudah sesak mahu SPEED lagi?

Macamana nak speed kalau terperangkap dalam barisan kenderaan yang bergerak bagaikan siput sedut?

SPEED merupakan Penapis Udara Mini yang sesuai untuk kegunaan dalam kenderaan.

Kenapa perlu pasang Penapis Udara dalam kereta?

Orang lain tak pakai penapis pun boleh hidup sampai sekarang.

Zaman dah berubah bro.

Dulu kurang pencemaran, banyak pokok.

Pokok-pokok pun dah mampus kena tebang demi menjalankan .projek pembangunan.

Takkan nak harapkan kangkung untuk menjalankan proses photosinthesis.  Ok gurau.

Terus-terang Penapis Udara SPEED ni memang bernilai.. ia bernilai RM620+.

Tapi apa yang lebih bernilai?

Kesihatan anda.


Untuk memiliki Penapis Udara SPEED anda boleh membayar dengan secara bulanan.

APA?

Anda tak nak bayar?

Boleh.. Anda boleh dapatkan Penapis Udara SPEED ni secara PERCUMA.

Nak tahu macamana ?

Untuk dapatkan secara PERCUMA sila PM tepi Ejen Pembekal Penapis Udara yang sah Mohd Karnain.

Belum ada kereta? SPEED juga boleh digunakan dalam kediaman atau pejabat anda untuk melindungi anda daripada pencemaran yang boleh mendatangkan penyakit.

Rasanya tak perlulah saya terangkan spefikasi hebat Penapis Udara ini kerana anda boleh bertanyakan terus kepada Encik Mohd Karnain ataupun google sendiri.



Berdoa atau berzikir


Berdoa merupakan antara cara terbaik untuk menangani kecelaruan emosi.

Daripada berdendam dengan lampu isyrat dan kereta banyak yang memenuhi bandar adalah baik untuk meminta kebaikan yang akan berguna dalam jangka masa yang panjang
.
Antara doa yang dikabulkan ialah doa orang yang teraniaya dan doa orang yang memperbanyakkan doa pada saat lapang dan bahagia.

Kesesakan lalu lintas ini memang boleh mempengaruhi fizikal dan emosi masyarakat disebabkan tekanan yang memerlukan kesabaran...

Hanya mereka yang cekal dan tabah mampu melakukannya
Apa yang biasa anda lakukan ketika terperangkap dalam kesesakan lalu lintas?
Ataupun mungkin anda ada cadangan untuk mengatasi kesesakan lalu lintas seperti Program 1 Keluarga 1 Helikopter ( P1H1) ? #hambar #brocuba

Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM1

Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM1


Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM1
| Walaupun beliau menghidap kanser tahap ke 3 , namun beliau tak pernah berputus asa dan menganggap bahawa penyakit ini merupakan satu semangat untuk beliau terus berjuang dan mengembara bagi memberitahu kepada semua bahawa #cancerbukantiketuntukmati

Dengan membawa misi menjelajah #cancerbukantiketuntukmati dan erti kata lain kanser bukan bermakna kematian.

Zaki mejelajah dengan hanya menumpang kenderaan orang awam dalam menyampaikan mesej tersebut.

Negeri di bawah bayu, Sabah merupakan destinasi pertama beliau.

Siapakah Zaki?


Mohd Zaki Yamani Azman 28, atau lebih di kenali dengan pangilan Zaki Bijak.

Berasal dari Jerantut Pahang, Zaki di diagnos menghidap kanser darah atau Hodgkin Lymphoma Tahap 3, ekoran bengkak di belakang leher pada Julai 2014.

Namun beliau telah berhasrat ingin melengkapkan misi Hitch Hike ke seluruh kepulauan Borneo dengan hanya berbekalkan RM1 yang telah bermula pada 29 Ogos 2017 lalu.

Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM1

Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM1
Gambar Zaki Bijak ketika ingin bertolak ke Sabah


'' Program ini diinspirasikan rakan saya dari Finland yang pernah menumpang di rumah saya semasa mengembara. "

'' Jadi, untuk program ini saya menyiapkan diri dengan maklumat berkaitan perjalanan, dokumen penting seperti lesen, mykad, wang RM1, sedikit pakaian dan peralatan khemah. "

Tetapi, saya sangat bersyukur hidup di bumi Malaysia yang tinggi budi pekerti.. Walaupun tidak saling mengenali, saya bukan sahaja dibenarkan menumpang kenderaan, malah diajak bermalam dan diberi makan di rumah mereka sebelum meneruskan perjalanan pada keesokan hari - Zaki Bijak.

Menerusi laman Facebook, Zaki Bijak kini beliau telah 50% mengelilingi Kepulauan Sabah dan bakal menamatkan kembara Borneo Sabah dan masuk kepulauan Sarawak Pula.

Sepanjang perjalanan beliau, beliau banyak memuji masyarakat Sabah yang sangat prihatin dan bantuan dari pelbagai bentuk beliau dapat. 


Allhamdulilah Orang Sabah Bagus Bah !


Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM1
Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM 1

Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM1
Kami orang Sabah Support Zaki Bijak

Pejuang Kanser Jelajah Borneo Dengan RM1
Jelajah Borneo Dengan RM1

Sekiranya anda ingin ikuti kisah beliau yang penuh liku-liku, anda boleh  follow Facebook beliau, setiap detik perjalanan beliau akan kongsikan bersama anda.

Yang pastinya kekuatan dan ketabahan beliau sungguh luar biasa bukan seperti pesakit Kanser.

Beliau perlukan sokongan kita untuk meneruskan misinya.

Kalau-kalau nampak beliau, jangan pula malu dan segan untuk menghulurkan bantuan.

Sesungguhnya tangan yang memberi itu lebih baik dari menerima.

Bukan wang ringgit yang di pinta namun nilai kemanusia itu lebih bermakna.

Mari kita bersama-sama support Zaki Bijak dalam misi ''CANCER FIGHTER'' Jelajah Borneo Dengan RM1 #cancerbukantiketuntukmati.


Segala pertanyaan atau bantuan yang ingin di salurkan (mana tahu beliau singgah perkampungan kamu) boleh la berhubung terus dengan beliau. PM dekat facebook Zaki Bijak.

Kongsikan Inspirasi

Dengan ini saya ingin mengucapkan terima kasih kepada mereka yang memberi sokongan kepada Zaki Bijak iaitu Unni Anje, Sabahan Blogger, AFBians dan geng blogger yang lain.

Artikel sebelum ini : Rezeki akan lebih murah jika lakukan amalan ini

Rezeki Akan Lebih Murah Jika Buat 8 Perkara Ini Terlebih Dahulu

amalan murah rezeki, rahsia menjemput rezeki

Amalan Murah Rezeki | Orang kata rezeki lebih murah kalau kita sentiasa 'memberi' kepada orang lain. Ya benar memberi itu banyak kelebihannya.

Namun adakalanya kita sendiri pun sesak dan kekurangan untuk sentiasa memberi kepada yang memerlukan.

Jangan sesakkan fikiran dengan konsep memberi ini.

Apa yang anda kena set dalam minda adalah, setiap wang yang kita miliki sebenarnya bukanlah sepenuhnya hak milik kita.

Bila anda tahu konsep ini, dengan redha hati, sedekahkanlah kepada yang lebih memerlukan. Itulah cara rezeki berlimpah.

Lagi satu, ada banyak cara lain yang lebih ringkas untuk anda pastikan rezeki anda bertambah-tambah. Kena amalkan.


Amalan Memurahkan Rezeki



1. Sediakan Makanan Kucing

Dekat luar rumah kita, sediakanlah sebekas makanan dan semangkuk air di luar rumah kita. Ini khusus untuk kucing jalanan yang singgah dan lalu di kawasan rumah kita. Itu rezeki dia.

Tapi kucing di rumah jangan pula diabaikan.


2. Asingkan Gaji

Setiap kali dapat gaji, asingkan sedikit untuk disedekahkan kepada yang memerlukan.

Tak payah susah-susah cari orang jauh untuk didermakan, bagi sahaja pada adik-adik atau anak-anak buah yang masih belajar.

Tak payah banyak, ikut mana yang anda mampu!


3. Duit Kecil

Sentiasa sediakan duit kecil di dalam dompet untuk disedekahkan kepada yang memerlukan.


4. Kotak Kecil

Letakkan di bilik tidur sebuah kotak kecil. Setiap kali anda berbuat tidak baik atau melakukan dosa, masukkan wang kecil ke dalamnya. Genap satu bulan, keluarkan duit ini dan sedekahkan duit ini.

amalan murah rezeki, rahsia menjemput rezeki


5. Majlis Keramaian

Jika mengunjungi majlis keramaian, selain sedekahkan duit pada tuan rumah, cara lain yang anda boleh buat adalah sedekahkan air mineral kepada semua tetamu.

Paling afdal untuk buat adalah ketika urusan pengkebumian sebab selalunya tuan rumah tidak sediakan makanan dan minuman.

Anda sangat membantu!


6. 'Keep The Change'

Ini bukan berlagak kaya tapi niatkan sahaja untuk bersedekah. Tiap kali beli makanan dari peniaga kecil, tak payahlah ambil bakinya.

Niatkan sahaja bersedekah. Buat orang lain gembira pun ada berkat dan pahalanya.


7. Beli Al Quran

Jika ada wang lebih, belikanlah Al Quran atau sejadah dan sedekahkanlah kepada mana-mana masjid atau surau. Jika ada yang baca atau gunakan ketika solat, ada bahagian untuk anda.


8. Amal Al Fatihah

Jadikan amalan baca Al Fatihah setiap pagi. Sedekahkan pada kedua ibu bapa kita tidak kira yang masih ada ataupun telah meninggal dunia. Amalkan.

Sumber: Asal : Kisah Zakat Malaysia


Bersyukur juga boleh meningkatkan rezeki. Semakin bersyukur, semakin mencurah-cerah nikmat yang kita dapat.

Yang penting, bersyukur dengan penuh ikhlas dan tidak membandingkan rezeki diri sendiri dengan orang lain kerana rezeki setiap orang itu berbeza.

Boleh baca juga tentang rahsia memperolehi rezeki melimpah ruah dan diberkati di Rahsia Rezeki.

“Sesungguhnya jika kamu bersyukur, pasti Kami akan menambah (nikmat) kepadamu, dan jika kamu mengingkari (nikmat-Ku), maka sesungguhnya azab-Ku sangat pedih.” (QS. Ibrahim [14]: 7)
Bila rezeki mendatang, jangan pula kedekut dengan rezeki yang ada. Bantu la mereka yang dalam kesempitan.

Kongsikan rezeki dengan orang lain. Bantu sekiranya mampu.

Semoga doa mereka yang dalam kesusahan itu boleh membuatkan rezeki anda mengalir deras.

Rezeki mungkin datang cepat atau lambat.

Carilah rezeki yang halal kerana yang halal pasti menjamin keberkatan hidup.


amalan murah rezeki, rahsia menjemput rezeki



Kenapa rezeki tak murah?


amalan murah rezeki
Sumber Gambar : FOBN
  1. Lupa tanggungjawab kepada ibu bapa
  2. Kedekut untuk bersedekah
  3. Suka mengeluh
  4. Memutuskan silaturahim
  5. Kotor hati, akal, percakapan dan perbuatan
  6. Berdoa ala kadar
  7. Suka membuang masa
  8. Tidak mengingati kematian
  9. Tidak sabar dan kuat marah
  10. Susah nak senyum
Rezeki datang dalam pelbagai bentuk. Nikmat ada di mana-mana.

Tak semestinya dalam bentuk wang ringgit.

Udara yang kita hirup, tubuh badan yang sempurna dan mempunyai keluarga merupakan rezeki yang diberi untuk kita sentiasa bersyukur.

Bantulah Sekiranya Mampu

bantu-membantu


Pernahkah anda berada dalam kesusahan dan tiada orang yang datang membantu anda?

Pernah anda meminta bantuan dan tiada orang yang datang membantu anda?

Mungkin anda tidak pernah.

Sesiapa yang pernah merasanya pasti rasa deritanya di dalam dada.

Membantu antara satu sama lain merupakan perbuatan yang indah.

Ingatlah satu kebaikan akan mencipta seribu kebaikan lainnya.

Kadang-kadang kita terfikir apa yang boleh kita lakukan untuk membantu orang lain. Bantu la sekiranya mampu yang penting ikhlas tanpa mengharapkan balasan.

Itu la yang terbaik.

Baru-baru ini ada kawan blogger yang mengalami masalah yang serius. Mungkin ramai dalam komuniti blogger tahu tentang ini, mungkin ada juga yang tidak tahu.

Apa yang dimaklumkan kepada saya, masalah beliau tidak boleh dibincangkan entri blog kerana ia agak sulit.

Blogger yang saya maksudkan ialah Suria Lekat-Lekit.

Boleh baca tentangnya di blog beliau  lekatlekit.com

Mungkin anda mengenali Kak Suria ni dengan taglinenya Apa Yang Melekat Lekit Hari ini

bantu-membantu



Bagaimana kita dapat membantu Cik Suria ni?


1. Paid review


Siapa-siapa yang ada produk atau servis untuk dipromosikan. Boleh la minta review berbayar dari beliau. Harga mampu bayar dengan penulisan yang santai.


2. Pakej Iklan Viral


Cik Suria akan viralkan produk atau servis anda. Saya yakin dengan pengalaman beliau bertahun-tahun dalam  dunia blog ni, produk anda boleh laku keras.


Sekiranya berminat untuk menyumbang melalui pakej pengiklanan beliau boleh la hubungi whatsapp 017 2429610.


3. Beri trafik



Semua orang pun tahu traffic merupakan antara benda yang penting untuk blogger. Sumbang la beberapa trafik yang mampu dengan melawat blog beliau ataupun dengan klik sini : lekatlekit.com


4. Share artikel ini


Mungkin ada lagi yang tidak mengetahui tentang masalah yang dihadapi Cik Suria. Jadi sebarkan bagi membantu belau agar lebih ramai yang menghulurkan bantuan.


Hari ni hari beliau. Hari kita, kita tak tahu.


bantu-membantu

Meditasi dan Manfaat Meditasi Kepada Diri dan Orang Lain

Apakah itu meditasi?


Manfaat Meditasi


Meditasi yang akan dibincangkan dalam artikel ini bukan la Kumpulan Meditasi yang pernah popular pada suatu ketika dahulu.

Meditasi yang dimaksudkan ialah salah satu cara untuk mendapatkan kesedaran tentang apa yang berlaku dalam minda kita.

Dalam dunia serba sibuk ni, kadang-kadang kita tidak sedar dengan apa yang berlaku sekeliling kita dan apa yang berlaku di dalam minda kita.

Pernahkah anda berkata kepada diri anda, “ Cepatnya masa berlalu. Tak sedar-sedar dah nak habis tahun dah ni.”

Hal ini kerana dalam minda terlalu banyak fikiran-fikiran yang menganggu kita untuk fokus dengan persekitaran.

Dengan meditasi , sesorang itu mampu untuk mengawal perasaan kerana dia sedar tentang apa yang bermain di fikirannya.

Terdapat beberapa cara untuk meditasi yang ada dan setiap orang mungkin mempunyai sebab masing-masing untuk bermeditasi.

Meditasi ada kalanya disalah anggap sebagai amalan yang cuma dilakukan oleh sami atau penganut agama lain.

Sebenarnya meditasi boleh dipraktiskan oleh sesiapa saja dan mengikut kajian para pakar neurologi, meditasi boleh membantu dalam perkembangan otak dan juga memberi manfaat kepada tubuh badan. [Sumber


Antara manfaat meditasi ialah


Mengurangkan tekanan akibat perkerjaan yang sibuk

Akibat kerja yang banyak dan arahan dari ketua yang tidak pernah memahami tugas anda, minda anda bercelaru. 

Tapi kerja perlu terus dilakukan untuk mencari sesuap nasi. 

Meditasi mengelakkan anda untuk terus berserabut dan menyelesaikan tugas satu persatu dengan fikiran yang tenang.

Meningkatkan keyakinan

Fikiran yang tenang, meningkatkan kenyakinan kerana tidak perlu risau dengan fikiran negative yang bakal menganggu minda.

Mengurangkan depressi/kemurungan

Dengan sedar tentang perkara yang boleh menyebabkan pemikiran mencadi kacau bilau. Meditasi boleh meleraikan kekusutan dan kemurungan/depressi.

Merapatkan hubungan dengan orang sekeliling

Emosi yang stabil dari minda yang stabil membolehkan seseorang peka dengan hubungan dan komunikasi dengan orang lain lalu menjadikan hubungan antara rakan dan keluarga semakin baik.

Meningkatkan fokus

Mereka yang bermeditasi dapat menghiraukan kesalahan masalah lalu dan member tumpuan untuk masa yang sekarang.


Pada mereka yang memulakan meditasi, ianya memang tidak semudah yang disangka. 

Bila kita cuba untuk mengosongkan minda, terdapat fikiran yang akan menganggu seperti terkenangkan kisah-kisah dan kesilapan yang lalu atau pun memikiran apa akan terjadi pada masa depan.

Antara tujuan meditasi adalah supaya menyedarkan bahawa kita bukan berada pada masa lalu ataupun masa harapan. Kita berapa pada masa sekarang, pada saat ini.

Mungkin susah untuk difahami. Menurut buku The Power of Now, antara sebab kita berasa murung adalah disebabkan masa lalu dan yang menyebabkan kita sentiasa risau adalah disebabkan masa hadapan,

Penulis buku The Power Of Now , Eckhart Tolle juga, perkara dulu suda berlalu dan tiada ada apa yang dapat mengubahnya dan masa hadapan belum berlaku tidak banyak yang boleh kita lakukan. 

Oleh itu , fokus apa yang kita boleh lakukan sekarang, pada saat ini.

Dengan itu kita dapat tenangkan diri dari masa lalu yang telah pergi dan masa hapadan yang belum berlaku.