Sebab Utama Anda Perlu Berjimat

berjimat. menyimpan duit


Kenapa perlu berjimat?

Tak kira la ketika ekonomi negara memberansangkan ataupun merundum, penjimatan kena kita buat dari masa ke semasa.

Beli ikut keperluan dan bukan ikut kemampuan. Biar tak bergaya, asalkan poket kita kaya. Biasa anda dengar kan?

Banyak sebab kita perlu berjimat. Antaranya ialah


Untuk kegunaan masa kecemasan..

Anda tidak dapat meramal masa hadapan. Saya pun bukan peramal masa depan.

Ada masanya anda mungkin akan menghadapi masalah seperti kerosakkan kereta atau dibuang kerja.

Bila ada simpanan, bolehlah bersedia untuk menghadapinya saat-saat gentingn begini.

Bukan kita harap benda ni terjadi, tapi apa-apa pun boleh berlaku tanpa diminta. Bak kata orang dulu-dulu, malang tidak berbau.

Oleh itu, kena berjimat dan ada  tabung kecemasan.


Untuk memenuhi kehendak dan impian anda..


Setiap orang ada impian dan kehendak.

Bagi memenuhi impian dan kehendak perlukan duit. Mungkin impian anda untuk membeli kereta, rumah atau pun melangsungkan perkahwinan yang kedua, tetap perlu keluarkan duit walaupun sikit.

Sebagai seorang yang bekerja keras untuk keluarga dan diri sendiri, ada masanya anda perlu membelanjakan sebahagian wang untuk apa yang penting dan anda berhak untuk bergembira atas usaha yang telah anda lakukan.

Siapa yang kata duit tidak boleh membuatkan mereka gembira, silalah bank-in duit anda kepada saya. #gurau 


Membuat pelaburan..

Membuat pelaburan, berjimat dan membuat simpanan adalah perkara yang berbeza. Tapi dengan berjimat dan membuat simpanan anda boleh membuat pelaburan.

Berjimat dan membuat simpanan mempunyai risiko yang kecil manakala melabur risikonya lebih besar namun pulangannya berganda-ganda.

Sekarang ni macam-macam cara anda boleh melabur seperti pelaburan emas. jual beli saham dan juga  pelaburan Unit Trust

Contohlah anda ingin menjadi salah seorang penjual atau pembeli saham, anda perlu faham akan konsep pelaburan. Jika anda merupakan seorang pelabur saham, anda akan simpan saham tersebut dalam tempoh masa yang lama

Keuntungan pelaburan saham dapat dibuat jika teknik dan juga analisis yang betul dibuat.


Berjimat Dan Simpan Duit Anda
Jom Melabur !

Bebas dari segi kewangan..

Bebas dari segi kewangan bukanlah bermakna kaya tapi anda bebas dari tekanan-tekanan wang seperti..
  1. bebas untuk melancong
  2. bebas bertukar kerjaya
  3. bersara awal
  4. membantu ahli keluarga dari segi kewangan
  5. bebas dari hutang

Sekurang-kurangnya, tidak la anda sering disindir di media sosial - Hutang belum bayar, tapi upload gambar makanan sedap-sedap

Berjimat la selagi mampu. Lagipun sekarang harga barang semakin lama, semakin naik. Nilai RM pun tak stabil. Sudah tentu kos sara hidup pun semakin meningkat..

Segmen Suai Kenal Blogger Seluruh Malaysia

Segmen Suai Kenal Blogger Seluruh Malaysia


Tak kenal maka tak cinta.

Bagaimana kita menzahirkan perasaan cinta dan kasih sayang, sekiranya kita tidak mengetahui tentang kewujudan mereka , cuba mengenali dan memahami mereka.?

Mencintai dan mengasihi bukanlah hanya untuk pasangan kekasih seperti suami isteri tapi juga untuk saudara, kawan sahabat dan juga sebagai masyarakat.

Kasih sayang juga boleh ditunjukkan dengan memberi sokongan dan sentiasa bersangka baik.

Mengapa perlu mengenali antara satu sama lain?
Ada antara kita mungkin pernah, sama ada secara sengaja atau tidak menghakimi orang lain kan?

Sebagai contoh,

" Kenapa la orang tu mencuri sardin, ada tangan ada kaki, kenapa tak kerja cari hasil yang halal? "

Mungkin kita tidak tahu yang dia tiada sumber pendapatan yang lain dan terdesak untuk memberi anak-anak dan isteri yang sedang kelaparan.

Manakala saudaranya sering memalukan dia kerana tidak dapat memberi kesenangan kepada keluarganya..


" Kenapa muka dia hodoh? Badan pun penuh dengan parut. "


Mungkin  kita tidak tahu yang dia merupakan mangsa penderaan ibu bapa sejak kecil lagi dan membuat keputusan untuk tidak lari dari rumah untuk melindungi adik-adiknya yang lain daripada didera..

Saya percaya, jika kita cuba lebih memahami dan kurang menghakimi, pasti dunia ini lebih bahagia untuk didiami.


Siapakah saya?

Nama saya Fareed Foo. Biasanya saya dipanggil oleh kawan-kawan dengan gelaran Far, Bro Far, Abang Far atau pun Red.

Boleh add saya di Facebook : Fared Foo Sinchan

Dan Follow di Instagram : @fareedfoo

Antara sebab nama FB saya ada perkataan Sinchan di hujung sebab ada orang cakap yang kononnya kening saya macam Sinchan.

Hmm. Betul ke?

Saya seumur dengan blogger Sofinah Lamudin. Lagi 3 tahun mencapai 30.

Dan saya berasal dari Sabah.


Tentang saya

⇨ Seorang yang pemalu dan mungkin juga introvert. Sentiasa ingin memperbaiki diri walaupun sering kali gagal. :'(

Tapi takpa, jatuh 7 kali, bangkit 8 kali. Kan?

⇨ Mempunyai sifat ingin tahu yang tinggi. Oleh sebab itu, banyak benda yang saya belajar tak habis sebab bila tahu pasal 1 benda ni, nak tahu lagi 1 benda lain. Serabut di buatnya.

(Mungkin bukan sifat ingin tahu tapi masalah untuk fokus :D )

⇨ Mempunyai beberapa blog yang lain dan mula aktif berblog pada 4 tahun yang lalu. Belum boleh dipanggil sebagai otai.


Tentang Dedaun Comel

Kenapa pilih nama Dedaun Comel?

Bagi saya, ia mudah diingati. Lagipun fungsi daun pada tumbuhan memiliki peranan penting dalam proses pembentukan tumbuhan agar menjadi lebih sempurna dan indah serta memberi nafas kepada hidupan yang lain.

Begitu la harapan saya pada blog ini, untuk memberi semangat dan berkongsikan inspirasi tersebut dengan orang lain.

Mungkin tidak semua artikel ini dalam blog ini dapat memberi inspirasi kepada orang lain, tapi sekiranya ada 1 orang saja dapat manfaat hasil dari blog Dedaun Comel, saya sudah cukup bahagia.

Dalam masa yang sama, dengan blog Dedaun Comel saya boleh menjana sedikit pendapatan secara online untuk sentiasa memperbaiki diri dan kualiti blog.

Tak kenal maka tak cinta.

Sekarang anda sudah mengenali saya , bolehkah anda mencintai saya? #brocuba


Artikel ini terhasil dari  Segmen Suai Kenal Bloggers Seluruh Malaysia yang dianjurkan oleh Sofinah Lamudin.

Anda boleh la berkenalan dengan Blogger Sofinah Lamudin ni bersama 2 ekor kucing beliau yang comel, Si Ontot dan Si Chokey dengan menyertai Segmen Suai Blogger Seluruh Malaysia.

Segmen Suai Kenal Blogger Seluruh Malaysia

SEGMEN SUAI KENAL BLOGGERS SELURUH MALAYSIA untuk kita semua saling mengenali dan bertukar ilmu melalui pembacaan di dalam blog masing-masing.

Untuk menyertai Segmen ini,

Sila klik >> Suai Kenal Bloggers Seluruh Malaysia << klik

Diet Atkins dan Cara Melakukannya

diet atkins, apa itu diet atkins

Diet Atkins adalah diet rendah karbohidrat, biasanya disyorkan untuk penurunan berat badan.

Mereka yang melakukan diet ini mendakwa bahawa ia boleh menurunkan berat badan mengamalkan diet tinggi protein dan anda boleh makan makanan berlemak, asalkan anda menghindari makanan tinggi karbohidrat.

Dalam tempoh 12 tahun yang lalu, lebih 20 kajian telah menunjukkan bahawa diet rendah karbohidrat berkesan untuk penurunan berat badan (tanpa pengiraan kalori), dan boleh membawa kepada pelbagai peningkatan kesihatan.

Diet Atkins ini pada asalnya diperkenalkan oleh seorang doktor bernama Dr. Robert C. Atkins, yang menulis buku laku keras tentang diet pada tahun 1972.

Sejak itu, diet Atkins telah menjadi terkenal di seluruh dunia dan banyak lagi buku telah ditulis tentangnya.

Sebab utama diet rendah karbohidrat sangat berkesan untuk penurunan berat badan ialah apabila kita mengurangkan pengambilan karbohidrat dan makan lebih banyak protein, selera kita menurun dan akhirnya secara automatik kita akan makan lebih sedikit tanpa perlu terlalu berfikir tentang pengambilan kalori berlebihan.


Bagaimana nak lakukan diet Atkins?

Diet Atkins dibahagikan kepada 4 fasa/peringkat yang berbeza 



Fasa 1 (Induction)

Makan di bawah 20 gram karbohidrat per hari selama 2 minggu.

Makan lemak tinggi, protein tinggi, dengan sayur-sayuran rendah karbohidrat seperti sayur-sayuran berdaun. Ini kick-start penurunan berat badan.


Fasa 2 (On-going weight loss)

Perlahan-lahan menambah kacang-kacangan, sayur-sayuran rendah karbohidrat dan buah-buahan yang sedikit kembali ke diet anda.


Fasa 3 (Pre-maintainance)

Apabila anda sangat dekat dengan berat badan anda, tambah lebih banyak karbohidrat untuk diet anda sehingga penurunan berat badan menjadi lebih perlahan.


Fasa 4 (Life-time maintainance)


Di sini anda boleh makan sebanyak banyak karbohidrat yang sihat kerana tubuh anda boleh bertolak ansur tanpa mengembalikan berat badan.


diet atkins, apa itu diet atikins

Anda harus mengelakkan makanan ini pada diet Atkins
  1. Gula: Minuman ringan, jus buah-buahan, kek, gula-gula, ais krim.
  2. Bijirin: Gandum, barli, beras. 
  3. Minyak sayuran seperti minyak jagung,. 
  4. Makanan "Diet" dan "rendah lemak": Ini biasanya sebenarnya sangat tinggi dalam gula. 
  5. Sayuran tinggi karbohidrat: Contoh, lobak (induksi sahaja). 
  6. Buah-buahan tinggi karbohidrat: Pisang, epal, oren, pear, anggur (induksi sahaja). 


Contoh Menu Diet Atkin 

(Sumber gambar: rempitkehidupan, xnakgemuk)


resepi atkin, menu atkin
Contoh Menu Diet Atkins 1


resepi atkin, menu atkin
 Contoh Menu Diet Atkins 2

resepi atkin, menu atkin
Contoh Menu Diet Atkins 3

Untuk maklumat lanjut atau sebarang pertanyaan bagi Diet Atkins, boleh follow akaun Twitter : @Atkindiet

Para admin boleh jawab sebarang kemuskilan anda di sana ;)


diet atkins, apa itu diet atkins


Kesilapan yang biasa dibuat ketika melakukan Diet Atkins
(Sumber : atkinsdiet.com )


1 | Tidak makan sayuran

Pastikan anda makan 12 hingga 15 gram karbohidrat bersih anda dalam bentuk sayuran asas.

Ini kira-kira 6 cawan sayur-sayuran berdaun dan 2 cawan sayuran yang dimasak, yang bermakna anda boleh mempunyai salad besar semasa makan tengah hari, salad sampingan pada waktu makan malam dan masih mempunyai beberapa hidangan sayuran kegemaran anda.


2 | Tidak minum air kosong yang secukupnya

Anda disarankan untuk minum 8 gelas air sehari tapi sekiranya anda mempunyai badan yang besar dan lebih akfti, anda perlukan lebih banyak air.

Salah satu cara untuk memeriksa sekiranya air kosong yang anda minum mencukupi ialah dengan melihat warna air kencing anda, yakni jernih.

Anda boleh minum teh atau kopi tanpa gula kerana gula pengurangan makanan manis merupakan salah satu objektif Diet Atkins.


3 | Tidak mengambil makanan yang mengandungi garam langsung

Oleh kerana Atkins adalah diet diuretik secara semulajadi, anda tidak perlu mengelakkan garam untuk mengurangkan pengekalan air.

Sedikit garam boleh membantu anda mengelakkan mengalami sakit kepala, kekejangan otot kerana berubahan tubuh anda terutamanya apabila membakar lemak untuk tenaga.

Amaran : Sekiranya anda mengalami tekanan darah tinggi atau doktor menasihatkan anda untuk bataskan pengambilan garam, anda perlu dengar nasihat doktor.


4 | Tidak mengambil protein yang cukup

Mengambilan protein yang dicadangkan adalah sebanyak antara 114 gram sehingga 170 gram protein bergantung kepada jantina dan ketinggian anda.

Bagi yang perempuan mungkin cukup 114 gram (4 auns) protein manakala bagi lelaki 160 gram (6 auns) protein.

Walaubagaimanapun, mengambilan protein seharusnya seimbangkan dengan pengambilan serat dari sayur-sayuran.

Pengambilan protein berlebihan atau protein sahaja tanpa gabungan nutrisi lain seperti sayur-sayuran, ia akan mengangunggu proses penurunan berat badan dan membuat anda cepat lapar kerana badan anda pencari nurtisi yang mencukupi


5 | Terlalu berharap dengan alat timbangan

Timbang dan ukur diri setiap minggu atau gunakan purata berat badan.

Setiap orang pasti akan mengalami perbezaan dalam mengurangan berat badan. Jangan kecewa sekiranya berat badan anda tidak berkurang seperti yang anda harapkan pada 3-4 minggu yang pertama.

Lebih-lebih lagi, jika anda bersenam, anda sebenarnya boleh membina otot walaupun anda membakar lemak. Otot adalah lebih padat dari lemak.

Berat anda pada timbangan mungkin berat tapi potongan badan anda lebih hebat dengan menghasilan otot dari bersenam.


6 | Tidak mencatatkan progres

Gunakan jurnal. Anda perlu catatkan berat badan dan ukuran anda setiap minggu.

Dengan ini anda boleh memerhatikan pengambilan makanan anda dan menghitung jumlah karbohidrat setiap hari.

Anda juga dapat mengesan dengan cepat sekiranya anda mengambil jumlah karbohidrat lebih dari yang anda sangka.

Cara Turunkan Berat Badan Tanpa Bersenam

kurus tanpa bersenam, kurangkan berat badan

“ Aku nak kurus “

Pernahkah anda ungkapkan perkataan ini?

Anda cakap nak kurus sambil melantak 2 pinggan nasi tanpa rasa bersalah.

Cakap memang mudah tapi nak mulakan itu sangat susah. Lagi-lagi kalau melibatkan senaman.

Bila cakap tentang senaman, banyak alasan tiba-tiba keluar dari mulut. Tiada kasut sukan, hujan, Paling popular, besok la start exercise.

Akhirnya, besoknya tak pernah muncul-muncul.

Tapi anda  pasti boleh cuba turunkan berat badan secara perlahan-lahan tanpa bersenam.

Caranya :


1 | Rekod pengambilan makanan anda

Dengan merekod pengambilan makanan, anda boleh meningkatkan kesedaran tentang apa yang anda makan dalam sehari, seminggu, sebulan dan juga setahun.

Anda juga dapat mengelakkan diri dari memberi alasan ,

 “ Alaa, tak sengaja termakan 20 ketul ayam McD. “ 

.. kerana anda tahu bahawa itu merupakan pilihan anda sendiri (jika anda membuat rekod pemakanan)

Terdapat beberapa apps telefon yang anda boleh muat turun untuk memudahkan aktiviti merekod anda. 

Bak kata pepatah, semuanya hanya di hujung jari saja.

Keperluan pengambilan kalori yang diperlukan dalam badan setiap individu adalah berbeza. Ini kerana ia bergantung pada saiz tubuh dan komposisinya, usia, jantina dan aktiviti harian seseorang.

Menurut kajian pakar diet, secara purata jumlah kalori yang diperlukan (Daily Calorie Requirement) oleh lelaki dewasa adalah 2000 hingga 2500 kalori sehari dan bagi wanita dewasa pula adalah antara 1600 hingga 2000 kalori sehari.


2 | Air Kosong

Sebelum makan, biasakan minum dua gelas air tapi pastikan anda membaca doa makan Minum air sebelum makan dapat membuatkan cepat kenyang dan mengurangkan nafsu makan anda.

Antara kelebihan minum air secukupnya ialah dapat buang toksin dalam badan dan secara tidak langsung mengurangkan penyakit diabetis.

Berapa banyak air yang perlu diminum setiap hari? Ada yang kata 8 gelas adalah yang terbaik tapi setiap orang adalah berbeza.

Faktor berat badan, saiz badan, metabolisma dan faktor luaran yang lain juga kena ambil kira.

Boleh baca : How to Calculate How Much Water You Should Drink A Day

Mengikut kajian, minum air sebanyak 500 ml, boleh menaikkan metabolisma sebanyak 24% hingga 30%

Minumlah pada kadar yang sepatutnya. Jangan pula terlebih minum air, mungkin anda boleh lemas.

kurus tanpa bersenam, kurangkan berat badan
Sumber : pusheen.com


3 | Kurangkan karbohardrat dan gula

Pengambilan karbohidrat dan manisan yang berlebihan adalah musuh ketat boleh menaikkan berat anda berlipat kali ganda. Kalau anda bercadang untuk menurunkan berat badan tanpa bersenam, elakkan benda ini.

Lebihan dari mengambilan makanan jenis ini ini sekiranya tidak dibakar dengan tenaga (bersenam) akan menjadi terkumpul menjadi lemak dalam badan anda. 

Selain itu, ia juga boleh mendatangkan penyakit seperti kencing manis sekira tidak dikawal.

Anda pasti tidak mahu melihat kaki anda dipotongkan?

Untuk melatih diri anda mengurangkan makanan jenis karbohidrat dan manis, anda boleh mencuba diet atkins


4 | Pengambilan protein

Pengambilan protein yang tinggi boleh membuat anda membakar 80-100 kalori lebih banyak setiap hari.

Diet tinggi protein menyebabkan selera makan lebih rendah.. Ini menjadikan lebih mudah untuk mengawal nafsu makan anda.

Protein boleh membantu mencegah kehilangan otot ketika menurunkan berat badan. Ia juga boleh membantu mengekalkan tahap metabolisme anda.

Sumber : healthline.com

Contoh makanan yang mempunyai protein yang tinggi :
  1. Telur. Kandungan protein: 35% kalori dalam keseluruhan telur. Satu telur besar mengandungi 6 gram protein, dengan 78 kalori.
  2. Dada Ayam. 1 dada ayam panggang tanpa kulit mengandungi 53 gram, dengan hanya 284 kalori.
  3. Oats. Setengah secawan gandum mentah mengandungi 13 gram protein, dengan 303 kalori.
  4. Tuna. Satu cawan (154 g) mengandungi 39 gram protein, dengan hanya 179 kalori.
  5. Brokoli. 1 cawan brokoli dicincang (96 gram) mengandungi 3 gram protein, dengan hanya 31 kalori.

5 | Pengambilan Sayuran dan Buah-buahan


Air dan serat dalam buah-buahan dan sayur-sayuran akan menambah kuantiti hidangan anda, jadi anda boleh makan jumlah makanan yang sama dengan kalori yang lebih sedikit.

Kebanyakan buah-buahan dan sayur-sayuran secara semulajadi rendah lemak dan kalori dan sedang cepat mengenyangkan.

Diet yang kaya dengan buah-buahan dan sayur-sayuran boleh mengurangkan risiko beberapa jenis kanser dan penyakit kronik lain.

Bila waktu makan, kurangkan pengambilan nasi sebaliknya lebihkan hidangan sayur-sayuran dan buah-buahan.

Jangan kecewa sekiranya anda tidak dapat mengurangkan berat badan dengan cepat. Setiap orang mempunyai metabolisma yang berbeza.

Jika pelbagai cara sudah anda cuba tapi tidak berjaya, mungkin anda boleh pertimbangkan untuk mengunakan Alat Pembakar Lemak.


Tips tambahan | Makan dengan perlahan. 

Mengikut kajian, orang yang makan cepat cenderung menjadi lebih berat dan mendapat lebih banyak berat dari masa ke masa, berbanding pemakan yang lebih perlahan.

Mengunyah makanan dengan perlahan anda dan mengurangkan jumlah kalori yang anda ambil secara tidak langsung boleh menyebabkan penurunan berat badan.

Semoga berjaya !

3 Ebook Marketing Percuma Untuk Anda !

Ebook Copywriting Dan Marketing Percuma

Terkenang peristiwa ketika saya di hostel dulu.

Banyak-banyak maggi, maggi apa yang paling sedap?

Maggi Kari?

Asam Laksa? Tomyam?

Maggi Goreng kat mamak?


Maggi yang paling sedap sebenarnya bukan terletak kepada perisanya, tapi terletak pada maggi yang dimiliki oleh member.

Maggi free tu.

Tambah sedap lagi bila kawan yang masakkan maggi tu.

Pergh padu beb.

Ebook Copywriting Dan Marketing Percuma
sumber gambar : vitdaly


Itu cerita masa di hostel.

Sekarang kita cerita pasal E-book.

E-book apa yang paling best dibaca?

E-book marketing PERCUMA

Apa yang lebih best dari 1 E-book marketing percuma?

3 E-book marketing percuma !

Kenapa anda perlu dapatkan ebook ini?

Pertama sekali, ianya percuma.

Kedua, sebagai seorang blogger/peniaga online perlu ada pengetahuan dan strategi untuk memasarkan konten anda.

Salah satu cara ialah dengan membaca.

Membaca merupakan salah satu daripada rutin/tabiat orang yang berjaya. Rutin yang lain akan saya bagitahu dalam artikel yang akan datang.

Adakah anda ingin berjaya?

Saya percaya setiap orang pasti ingin berjaya.

Untuk dapatkan 3 E-book panduan marketing ini sekaligus : KLIK SINI


Ebook Marketing dan Copywriting
Ebook Copywriting Dan Marketing Percuma


3 E-book  Marketing Percuma ini mengandungi :


1 | FB Ads Newbie

Panduan langkah demi langkah bagaimana mengunakan Facebook Ads. Khas untuk mereka yang masih baru.

Yang pernah mengunakan FB ads tapi ingin roketkan jualan sangat sesuai untuk dapatkan FB ads Newbie ni.

Dengan panduan ini, anda boleh dapatkan targeted audience anda dengan lebih tepat.


2 | Copywriting Strategy

Copywriting merupakan cara untuk menarik perhatian audience anda , tukar mereka menjadi pelanggan dan jadikan konten jualan anda laris serta merta.

E-book kedua mengandungi panduan membuat copywriting yang tersusun dan menarik untuk targeted audience anda tergila-gila dengan produk dan servis yang anda tawarkan.


3 | Sales Strategy

Jika anda gagal merancang, anda merancang untuk gagal.

Jadi apakah yang boleh meningkatkan kejayaan? 

Perancangan dan strategi yang betul ditambah dengan pelaksaan yang besar-besaran.

Ebook ketiga mengandungi panduan untuk dapatkan idea dan strategi untuk tingkatkan jualan & keuntungan bisnes dalam masa yang pantas.

Download 3 E-book : kuasai ilmu copywriting, FB Ads dan strategi jualan untuk tingkatkan jualan dan keuntungan bisnes anda ! 


Tawaran untuk muat turun e-book percuma ini hanya untuk masa yang terhad sahaja.

Ambil peluang yang ada. Jangan kata Dedaun Comel tak payung.

Senarai Sabahan Blogger

senarai,blogwalking, sabahan blogger

ARAIMATI !

Yang ini Kak Gojes yang bagi saya masuk di group komuniti ni. Mula-mula macam mau marah tapi sebenarnya best pula bila dapat join komuniti ni.  Ok gurau ;)

Boleh stay-stay sebab ada blogger yang rapat sebab tinggal berdekatan, ada event, ada baju untuk mereka yang join komuniti ni.

Kalau anda orang sabah dan seorang blogger, bah jangan kasi lama. Boleh join ni group, klik ja logo di bawah tanya minta kasih masuk dalam group Sabahan Blogger. Kita-kita juga bai ni.

LIST SABAHAN BLOGGER
  1. www.rahmadgraphic.my
  2. www.kisahemasputih.com
  3. www.ecadwinkyasha.com
  4. dapurjirankuberasap.blogspot.com
  5. www.miakasim.com
  6. www.unnianje.com
  7. www.jun-zie.com
  8. msvelentine.blogspot.my
  9. blogashalya.blogspot.my
  10. anumabdullah93.blogspot.com
  11. lizaizara.blogspot.my
  12. www.mrspip.com
  13. www.opzzpinky.my
  14. nnizati.blogspot.com
  15. www.dayverampas.com
  16. nourayuadieb.blogspot.com
  17. hunyieda.blogspot.com
  18. hidayah97-bittersweet.blogspot.my
  19. www.kakgojes.com
  20. www.yatieowner.com
  21. www.dedauncomel.com
  22. www.elihjapahar.com
  23. Nasamulia.blogspot.my
  24. www.ciknurul23.blogspot.my
  25. syusaidil.blogspot.com
  26.  www.sofinahlamudin.com
  27. inikisahtia.blogspot.my
  28. secretandsilent.blogspot.com
  29.  iamtiniamir.blogspot.com
  30. www.syuhadasalleh.com
  31. www.adichannel.com
  32. PuanKuci.blogspot.com
  33. walkstatic.blogspot.com
  34. ramaramapendek.blogspot.my
  35.  hubunganantarabangsa15.blogspot.com
  36.  kylifa.blogspot.com
  37. dululainsekaranglain.com
  38.  lulumatzam.blogspot.com
Kalau ada nama-nama blog yang tersilap taip atau tidak tersenarai sini, sorry ah. Kasi tau seja di group, nanti saya edit-edit k?

Apa Itu AFB? Dan Senarai AFBians

senarai blog, blogwalking



#AfbDotMy  merupakan komuniti blogger yang ohsem di mana ahli-ahlinya boleh macam-macam perkara terutamanya ilmu pengetahuan tentang dunia blogging.

Ahli-ahli #AfbDotMy  biasanya digelar sebagai AFBians dan sebagai satu keluarga  kami dipanggil sebagai #AFBiansFamily.

AFB ni merupakan singkatan daripada Auto Feed Blog.

Macamana nak tahu blogger tu salah seorang daripada ahli #AfbDotMy?

Setiap AFBians akan ada Auto Feed Blog dalam blog mereka yang  memaparkan sekurang-kurangnya 6 artikel dari ahli lain.

Feeds ini  juga akan berganti-ganti dari satu ahli ke ahli lain setiap hari.

Semasa saya diterima masuk dalam komuniti ni, bilangan sudah pun mencecah 47 orang. Tak sangka dengan cepatnya ia bertambah sehingga hamoir 100 ahli . Tahniah !

Sebagai seorang blogger, memang banyak kebaikan yang boleh diperolehi dengan join komuniti ohsem ini. 

Berikut saya senaraikan ahli #AfbDotMy untuk memudahkan saya melakukan aktiviti blogwalking.
Jom la blogwalking sekali ;)
  1. irrayyan.com
  2. adnan-daughter.blogspot.my
  3. www.inanihazwani.com
  4. bondezaidalifah.com
  5. wayneharraz.com
  6. kanvaskehidupanku.blogspot.my
  7. sayidahnapisah.com
  8. nurulshahira.com
  9. cekgunorazimah.com
  10. enyabdullah.com
  11. www.khatyaiman.com
  12. azirahman.com
  13. www.yatizul.com
  14. efaothman.com
  15. masturadin.com
  16. papaglamz.com
  17. akupenghibur.com
  18. rahimaim.com
  19. maisarahsidi.com
  20. suriaamanda.com
  21. www.mreena.com/
  22. yoorinmelacolea.blogspot.my
  23. izzatisuhaide.com
  24. kakgojes.com
  25. fiezasani.xyz
  26. mizatalib.com
  27. myafarisha.com
  28. leaazleeya.com
  29. ciklapunyabelog.blogspot.my
  30. huhahuhajerr.com
  31. sharingiscaring-fiza.blogspot.com
  32. shamieraosment.com
  33. wafijamaluddin.com
  34. liahasty.com
  35. lokmanamirul.com 
  36. nurfuzie.com
  37. lyanaishak.com
  38. alongmisuari.com
  39. aswaleyla.com
  40. notapurba.com
  41.  nikainaa.blogspot.my
  42. arzmoha.com
  43. artyazkee.com
  44. aimnub.com
  45. elsaalicious.blogspot.my
  46. www.mawarassufi.com
  47. fareed dedauncomel.com
  48. ceritaita.com
  49. atikahnorbaki.com
  50. farahdafri.com
  51. mariafirdz.com
  52. semaniskasturi.blogspot.my
  53. anasuhana.com
  54.  kakciknurseroja.blogspot.my
  55. eecashyaa.com
  56. suzlinazreena.blogspot.com
  57. kaklongchan.com
  58. auniafeeqa.com
  59. farahsanusi.com
  60. www.marshaliza.com
  61. mamajue.com
  62. unnianje.com
  63. shahrulnizamtahir.blogspot.my
  64. iuzira.com
  65. ummizarra.com
  66. annursyuhadah.com
  67. www.linliena.com
  68. www.wendypua.com
  69. uyulrosli.com
  70. mimiazirah.com
  71. missobsesi.blogspot.my
  72. notachentamummy.blogspot.my
  73. www.mamapipie.com
  74. myarosli.com
  75. www.shalimaryusof.com
  76. busyratakiyudin.com
  77. mrspip.com
  78. umifuzy.blogspot.my
  79. opzzpinky.my
  80. mamapapaamir.blogspot.my
  81. irismyra.com
  82. inaainaa.com
  83. sofinahlamudin.com
  84. syahirahvaliant.com
  85. pokucu.com
  86. yunfila.com
  87. ape-kinah.blogspot.my
Jadi saya nak ambil kesempatan ini untuk berterima kasih kepada #MomyIrra sebab bagi peluang untuk join komuniti ohsem ni >.<

Terima kasih juga kepada semua ahli #AfbDotMy yang banyak bagi tunjuk ajar bagi membangunkan blog Dedaun Comel ni.

Kalau ada ahli #AfbDotMy yang tertypo atau bertukar domain di enrty ni, boleh la wassap di group AFB. Saya akan betulkan secepat yang mungkin ;)