3 Cara Untuk Gagal Dalam Setiap Perkara

Sebab Gagal Menjadi Kaya


Semua orang pasti ingin menjadikan hari mereka lebih baik dari sebelumnya.

Walaupun kita sudah merancang untuk memperbaiki diri untuk hari akan mendatang, adakalanya kita hanya mampu merancang.

Anda ingin berjaya dalam hidup, hendak perbaiki hubungan dengan pasangan, mengamalkan gaya hidup yang sihat, kuruskan badan, bersenam ataupun berhenti merokok tapi..

merancang itu sangat mudah, tapi untuk melaksanakan perancangan itu agak susah dan bakal menemui banyak halangan lalu menuju kearah kegagalan.

Kegagalan bukan la penamat dan sebenarnya  boleh dijadikan sebagai pengajaran dan pembakar semangat untuk terus berjaya sekiranya dilihat dari perspektif yang positif.


Apakah punca kegagalan ?

 Kenapakah kegagalan seringkali terjadi biarpun kita sudah cuba yang terbaik?


Kita kena akui yang kejayaan  tidak semudah yang kita rancangkan. Bukan saja kita kena tukar tabiat dan kebiasaan sifat malas serta bertangguh kita juga kena ubah mindset (cara kita berfikir) ke arah yang betul.

Terdapat beberapa perkara yang membuatkan kita merasa tidak gembira dengan prestasi semasa dan ia boleh meningkatkan peratusan kegagalan hingga ke 100%.


Cari kesalahan orang lain atas masalah dan kegagalan anda



Ada dari kita lebih cenderung untuk mencari kesalahan orang lain daripada menilai silap yang kita buat sendiri.

Mencari kesalahan orang lain adalah lebih mudah dari melihat dan memperbaiki kesalahan sendiri. [CLICK TO TWEET]

Kita salahkan kerajaan kerana naikkan harga barang sesuka hati, kita marah sebab bos tak baik naik gaji dan kita cemburu orang lain dilahirkan dari kecil dikurniakan dengan kekayaan.

Cuma ada orang lain yang berada pada generasi dan era sama, daripada setiap hari memikirkan kesalahan orang lain dia setiap hari memikirkan cara menjana pendapatan sampingan secara bisnes online atau pun bisnes offline.


Mengeluh dan merungut tentang segalanya



Keghairahan untuk merungut itu ada boleh menjadikan seseorang itu hilang pertimbangan dan emosi, serta sentiasa melihat sesuatu isu hanya daripada perspektif dirinya sendiri sahaja.

Kita merungut untuk rumah yang kita kena bersihkan, mop lantai,lap tingkap, sapu rumah dan sebagainya hari-hari.

Tapi bersyukurlah kerana itu menandakan kita masih lagi mempunyai tempat tinggal untuk berlindung dari hujan dan panas.

Setiap pagi jam lonceng berbunyi dan kita merungut kemalasan, walhal itu menandakan kita diberikan kesempatan untuk mengharungi hari itu sekali lagi.

Tidak bersyukur



Yang sering membuat kita tak bersyukur adalah kecenderungan membanding-bandingkan diri kita dengan orang lain.

Kerana sikap yang sentiasa membanding-bandingkan timbul perasaan selalu berasa kekurangan dengan diri.

Hal ini boleh menyebabkan kita tumpukan perhatian kepada kelebihan orang lain dan fokus dengan kelemahan diri sendiri.

Ini juga membuat keyakinan diri menjunam dan sering memaki diri sendiri atas kekurangan yang ada.

Kenapa perlu bersyukur?

Dengan bersyukur, kita akan berprasangka baik dengan orang lain, menerima nikmat dengan ikhlas,berasa tenang dan  ini ia membuatkan kita  dapat berfikir dan bertindak dengan positif serta menarik perkara dan energi positif.

Sebaliknya, jika sentiasa tidak bersyukur tentang nikmat yang diberi, maka rezeki pun semakin menjauhi.


Ringkasan: 3 Cara Untuk Gagal Dalam Setiap Perkara

  1. Cari kesalahan orang lain atas masalah dan kegagalan diri sendiri.
  2. Mengeluh dan merungut dalam setiap situasi
  3. Tidak bersyukur dengan nikmat yang ada
Sebab gagal menjadi kaya

Untuk download wallpaper ini : KLIK SINI

Mobile Legend Bakal Diberhentikan ?



Mungkinkah Mobile Legends : Bang Bang bakal ditutup dan  diberhentikan kerana meniru game League of Legends?

Developer League of Legends ( LOL ), Riot Games akan menyaman Shanghai Moonton Technology  atas ketiga-tiga permainan telefon pintar yang dikeluarkan oleh kerana meneniru sebahagian besar dari konten LOL.

Ketiga-tiga permainan telefon pintar itu adalah Mobile Legends: 5V5 MOBA, Mobile Legends: Bang Bang, dan Magic Rush: Heroes.  Tuntutan mahkamah ini dibuat pada minggu lalu di Central District Court of California (via Dot Esports).

Sekiranya anda peminat permainan jenis sebegini (MOBA) anda pasti tidak terkejut dengan perkara begini kerana jenis permainan seakan-akan sama kesemuanya. Dari jenis, karakter, skills, map dan raksasa hutan.


Similiar logo LOL and ML
Gambar kredit : Dot Esport

Semuanya bermula dengan logonya. Kedua-duanya menggunakan font dan shield backdrops yang sama. Itu kita belum masuk lagi kepada tektur, rekaan map, skema warna, dan lokasinya ditiru hampir kesemuanya.


Similiar Base LOL and ML
Gambar kredit : Dot Esport

Menurut Dot Esports, Riot Games bukanlah melakukan tindakan melulu dengan terus mengambil tindakan mahkamah. 

Tuntutan pelanggaran hak cipta ini telah dilakukan selepas mereka telah cuba beberapa kali untuk menghubungi Google Play dan App Store bagi memadamkan kedua-dua Magic Rush dan Mobile Legends: 5V5 MOBA.

Moonton kemudian telah memadamkan Mobile Legends: 5V5 MOBA daripada App Store tanpa notis, dan selepas itu menaikkan semula game yang sama di bawah nama yang berbeza – iaitu Mobile Legends: Bang Bang.

Riot Games percaya bahawa Moonton telah menjana ribuan dollar, malah mungkin jutaan dollar – dengan hanya meniru League of Legends.

Bagaimana pula dengan DOTA 2?

Kredit : Dot Esport, JomGaming, Reddit

Nak Berhenti Berblog Sebab Tak Bersemangat?


Berhenti Blogging | Ramai antara rakan blogger saya  yang jarang update entri baru. Ada yang kata sibuk atau pun tiada idea nak update.

Biasa la tu. Kadangkala mula-mula nak berblogging bersemangat sampai nak beli domain, nak jana ribu-ribu dari blog tapi akhirnya terbengkalai.

Tahniah kepada mereka yang dapat kekalkan momentum dan terus meneruskan minat. Tahniah juga ada yang dapat update entri sampai 8 entri sehari sambil bekerja di pejabat.. Memang hebat.

Jadi ini membuatkan saya tertanya-tanya kemanakah semangat yang hilang?

Saya sendiri pun mengalami ciri-ciri semangat yang hilang ni. Antara sebabnya ialah..


Tak dapat fokus


Perhatian saya cepat terganggu. Kadang-kadang kalau nak buat 1 task tu boleh ambil masa yang lama sebab terganggu dengan perkara-perkara yang lain.

Contohnya, saya ada banyak blog lain sebab saya nak cuba macam-macam niche tapi terbengkalai kesemuanya.

Oleh sebab tu kadang-kadang saya jarang update dedauncomel sebab nak uruskan blog-blog yang lain, page yang lain group yang lain.

Akhirnya , semua pun gagal.

Kawan-kawan semua kata fokus satu benda. Bila dah stabil dan complete, baru pindah satu perkara lagi.

Sebab fokus adalah antara Rahsia Menjadi Orang Yang Hebat

Tapi tak semudah yang dikata. Bila saya check, saya berkemungkinan menghidap ADHD.  Mungkin patut saya beli fidget spinner yang tengah popular sekarang ni kan :D (harap-harap ada yang tolong belikan.. hahai )

Apa yang membuat saya terus menulis entri ni?

Apa yang membuat terus mencari semangat yang hilang?

Jawapannya ialah rakan-rakan dalam komuniti blogger yang sentiasa memberi tunjuk ajar dan membantu menceriakan hari-hari saya.

Salah satu komuniti yang saya ikuti ialah AFB.


Apa itu komuniti AFB?


Nama asal AFB ni pada asalnya #exchangefeedgroup (EFB). Tapi dah tukar nama AFB.

Ia adalah salah satu cara untuk mempromosikan blog. Promosi dari segi macam mana? Feed blog yang terlibat akan terpapar di blog berlainan dalam masa 3 hari.

Maksudnya, kalau dalam 1 group tu ada 20 orang blogger, maka feed terbaru dari blog korang akan terpapar selang seli 3 hari di blog A, 3 hari kemudian di blog B, 3 hari kemudian di blog C dan seterusnya sehingga habis pusingan 19 orang.

Dan cycle akan bermula semula.

Selain daripada bertukar-tukar feed, sesama ahli group juga banyak berkongsi ilmu dan tips blogging. Tips untuk ringankan loading blog, belajar tips seo, jadikan blog kita mesra seo.

Apa lagi, semua adalah, sebabnya ahli-ahli dalam group ni memang sangat-sangat mesra, pemurah ilmu, yang ikan jaws jaga dan bantu ikan bilis supaya dapat membesar dengan jayanya jadi geng anak ikan jaws. Sumber : Nurul Shahira | Dari EFG ke AFB

Kalau nak tau macamana meriahnya komuniti FB ni boleh la klik banner di bawah ataupun hubungi Kak +irra yyan

 Komuniti AFB

Atau pun banner ni :

Komuniti AFB


Komuniti Sabahan Blogger


Yang ini Kak Gojes yang bagi saya masuk di group komuniti ni. Mula-mula macam mau marah tapi sebenarnya best pula bila dapat join komuniti ni. Boleh stay-stay sebab ada blogger yang rapat sebab tinggal berdekatan, ada event, ada baju untuk mereka yang join komuniti ni.

Kalau anda orang sabah dan seorang blogger, bah jangan kasi lama. Boleh join ni group, klik ja logo di bawah tanya minta kasih masuk dalam group Sabahan Blogger. Kita-kita juga bai ni.

 Logo Sabahan Blogger

Dengan ini, saya nak ucapkan terima kasih kepada rakan-rakan blogger di komuniti AFB dan Sabahan Blogger.

Dan mereka yang selalu komen di blog dedauncomel ni.

Tidak lupa juga kepada pemilik blog Sentiasa Panas yang nobatkan saya sekali lagi sebagai..

Blog Popular Dan Terbaik Malaysia April 2017

Jasamu dikenang >.<

Mereka ini la yang buat saya bersemangat nak terus update entri ;)

Kelebihan Disqus - Kenapa Saya Suka Guna Disqus?

Kelebihan Disqus


Kelebihan Mengunakan Disqus? Ada banyak komen plugin yang tersedia untuk blogger antaranya Google Plus, Facebook Comment Plugin dan default blogger comment system.

Apa yang membuatkan saya tertarik mengunakan sistem yang disediakan oleh Disqus ini?

Disqus menyediakan ciri-ciri menarik kepada blogger seperti notifikasi komen, perbincangan segera dan universal log-in akaun yang membolehkan anda mendaftar dengan pantas mengunakan akaun Facebook, Twitter atau pun Google Plus.

Apa itu Disqus?



Disqus merupakan sistem komen yang boleh dipasang di mana-mana platform website atau blog termasuklah Blogspot dan Wordpress. Ianya mula dibina pada tahun 2007 oleh Daniel Ha dan Jason Yan sebagai plugin Wordpress.

Yang menariknya, Disqus user-engagement (penglibatan penguna) mencatatkan sebanyak 3 billion pembaca komen dan 80 million memberikan undian komen setiap bulan. ( Salah satu ciri komen Disqus boleh upvote dan downvote)


Adakah penguna Disqus perlu membayar untuk mengunakan sistem komen ini?



Ianya percuma kepada penguna dan juga pelawat blog anda. Anda hanya perlu membayar sekiranya anda ingin mengunakan khidmat pengiklanan mereka.

Dan sekiranya anda layak untuk memaparkan iklan dari Disqus, anda boleh dibayar oleh Disqus sebagai publisher melalui Disqus Promoted Discover Programme mereka.


Antara kelebihan Disqus



Kelebihan Disqus
Thumbs up


Filter Komen Spam dan Notifikasi 



Komen-komen spam semakin lama semakin menjadi-jadi. Dengan mengunakan Disqus, komen-komen yang baru masuk lebih mudah untuk diperiksa mengikut urutan masa sebenar komen dihantar. 

Ia juga mengunakan sistem filter yang memberi amaran kepada komen berpotensi spam.

Walaupun tak semua tapi sangat mudah untuk periksa komen-komen terbaru walaupun pada entri yang berkurun lama dengan sistem notifikasi yang ringkas.


Penglibatan Media Sosial



Pernah nampak komen yang menarik atau pun pick-up line pada komen yang anda rasa perlu dikongsi? Anda boleh kongsikan perbincangan atau salah satu komen dengan hanya beberapa klik.

Tak perlu copy-paste tanpa memberikan kredit, hanya tekan share komen dan anda boleh kongsikannya di Facebook ataupun Twitter.

Terdapat juga link url komen sekiranya anda ingin share komen tersebut di mana-mana website yang lain.


Mobile-Friendly



Komen anda sentiasa kelihatan kemas walaupun dilihat dari pelbagai sudut.

Disqus merupakan komen responsive yang boleh disesuaikan dengan saiz skrin yang anda gunakan.


Boleh Letak Gambar dan Video



Antara ciri menarik Disqus boleh letak gambar dan video. Sekiranya anda mahu, anda boleh membenarkan pengunjung blog untuk letak gambar dan video ada setting Disqus anda.

Menarik sebab kadang-kadang ada perkara yang kita susah nak jelaskan boleh letak gambar atau video dekat komen untuk merancakkan lagi perbincangan. Jangan letak gambar dan video bukan-bukan, dah lah.


Upvote Dan Downvote



Setiap komen anda boleh downvote dan upvote. Bukan saja anda tapi viewer dan pelawat lain boleh  vote untuk komen yang tersedia di mana ia boleh mengalakkan komen yang berkualiti.

Selain itu, susunan komen boleh ditetapkan pada setting Disqus. Anda boleh tetapkan sama ada komen terbaru atau pun yang lama diletakkan pada yang teratas ataupun komen yang banyak upvote diletakkan diatas dahulu.


Lower Bounce Rate



Ciri ini sangat berguna bagi membolehkan pengunjung berada lebih lama dalam blog anda. Ia juga boleh membantu anda mendapat lower bounce rate !

Rasa macam tak adil pula bila bincang sesuatu yang kita suka dengan meletakkan kelebihan-kelebihan yang ada saja.


Berikut merupakan kelemahan yang ada pada Disqus


Kelebihan Disqus
Thumbs down



Daftar Penguna



Ramai antara rakan-rakan blogger saya yang komplen sebab susah nak komen dan malas nak daftar untuk akaun baru Disqus walaupun boleh guna akaun Facebook ataupun Twitter.

Mungkin salah satu sebab ialah tak dapat link-kan blog mereka secara terus melalui user-name yang terpapar.

Kepada mereka yang sering komen di blog Dedaun Comel ini melalui Disqus dan sanggup daftar masuk hanya dengan untuk memberikan komen ikhlas, saya sangat-sangat hargainya.

Terima kasih banyak-banyak kerana memberi semangat dan menyokong blog ini dengan komen anda.


Masa Loading Icon Disqus



Biasanya jika viewer yang tak baca content dan ingin komen secara terus ataupun mempunyai talian internet yang lambat akan nampak icon Disqus berputar-putar sebagai tanda kotak komen belum muncul sepenuhnya.

Sekarang ni semua nak cepat. Kadang-kadang blog atau kotak komen tak keluar dalam 4-5 saat orang dah tak nak komen atau baca blog tu...


Setting Bermasalah



Walauun banyak pilihan setting yang boleh kita pilih untuk sesuaikan dengan ciri-ciri blog kita tapi untuk save setting sangat-sangat bermasalah.-bagi penguna browser Chrome.

Kena pakai browser lain seperti Internet Exporer atau Mozilla Firefox baru setting dapat save. Harap pihak mereka dapat perbaiki glitch/masalah ini.


Disebabkan ramai antara rakan blogger yang meminta saya tukar kepada komen blogger yang biasa, mungkin saya akan pertimbangkan untuk menukarnya..:'( 

Tapi sebelum tu saya sertakan komen dari rakan saya ni..

Kelebihan Disqus


Jika anda berminat nak pasang Disqus di blog, boleh baca ni : Cara Pasang Disqus Di Blog

Peluang Kedua Untuk H12-Media ?

H12-Media Review


Buat duit dengan blog

Saya sentiasa percaya dengan peluang kedua. Tapi kali ni tidak lagi.

Sebelum ni saya ada membuat keputusan untuk tidak lagi mengunakan perkhidmatan dari syarikat pengiklanan ini dan anda boleh baca di sini : Selamat Tinggal H12-Media

Namun ,selepas beberapa hari entri itu di tulis, apabila saya periksa laporan H12-media semula, baru pula ada earning/revenue terbaru.

Earning menunjukkan peningkatan (tak sempat nak screenshot) tapi selepas beberapa hari earning kembali kosong.

Buat duit dengan blog

Untuk

78,477 impressions, 
54,573 paid impressions,
77 clicks

Nilainya hanya 0.03 USD.

Buat duit dengan blog

Ada hari yang saya mendapat 13 clicks dan nilainya 0.00 USD.

Buat duit dengan blog



Berbaloi tak? Memang tak berbaloi. Haha. Jadi saya nasihatkan mereka yang nak mendaftar dengan H12 ni untuk cuba syarikat pengiklanan yang lain-lain.

Jika saya tidak mengunakan H12-Media, apa platform pengiklanan yang saya gunakan sekarang? 

Saya suka mengkaji. Saya telah melakukan beberapa eksperimentasi untuk beberapa jenis iklan yang mungkin sesuai untuk blogger baru seperti saya guna. (selain adsense dan platform pengiklanan besar untuk blog traffik lebat)

Antara pilihan saya ialah :

PopCash





Buat duit dengan blog



Popcash ni earning dia memang tiptop. Interface website responsive (memang kegemaran saya). Dan merupakan medium pengiklanan yang paling banyak memberi earning kepada blog-blog saya.

Cuma masalah dengan popcash ni, ianya bagus untuk earning/revenue blog tapi tak bagus untuk user-experience pengunjung blog.

Sebab?

Kadang-kadang setiap klik akan keluar iklan-iklan yang mungkin merimaskan pengunjung dan akan buat mereka tidak mahu berada di blog anda dengan lebih lama.

Iklan ni rasanya tidak sesuai di pasang untuk blog yang mempunyai jenis artikel-artikel panjang seperti review produk atau pun tutorial.

Ianya terbaik untuk blog seperti download movie atau lagu, video dan apps.

Jumpa yang pernah saya keluarkan :

Buat duit dengan blog

$575.55 pernah saya dapat dari platform popcash. $29.00 ialah bayaran yang terbaru saya terima dan baki dalam akaun popcash adalah $1.76.

Ini semua dibayar dalam bentuk US Dollar.

Apa perasaannya mendapat $575.55?

Buat duit dengan blog


Perasaan dia memang seronok sebab tak pernah sangka yang saya dapat buat duit secara online.

Tapi ianya tidaklah semudah yang disangka kerana kena maintain traffik sebanyak 1200 keatas dan ini hanya jumlah terkumpul dari 3-4 bulan mencari traffik.

Kalau nak daftar dengan Popcash, boleh daftar sini : Daftar Popcash


PopAds

Buat duit dengan blog

Yang menariknya tentang popads ni, iklannya boleh dikawal (customize) untuk berapa kali dipaparkan kepada pengunjung.

Berlainan dengan Popcash, Popads anda sebagai blogger boleh set bila iklan anda boleh keluar sekiranya ada pengunjung yang datang.

Contoh, 7 saat selepas pengunjung berada dalam blog anda dan iklan cuma dipaparkan sekali/dua kali mengikut pilihan anda sendiri.

Walaupun interface website popads ringkas dan kurang menarik berbanding  popcash, kelebihannya anda boleh mengantikan iklan popads dengan iklan alternatif.

Maksudnya?

Jika anda anda tidak mempunyai pengiklan yang sepadan dengan kehendak setting anda, anda boleh menggunakan tetapan yang disediakan untuk memuatkan kod alternatif.

Ringkasnya anda boleh gunakan iklan dari yang platform lain sebagai alternatif sekiranya popads tidak keluar di blog anda. Bermakna anda boleh berterusan menjana wang secara online.

Rate CPM yang tinggi. 

Walaupun rate berubah-ubah mengikut advertiser tapi rate yang ditawarkan tinggi maintain. Mencecah 6.60 USD per Mile dan paling rendah sepanjang saya mengunakannya ialah 2.20 USD per Mile.

Anda juga bebas untuk memilih rate anda. Paling minimum ialah 0.001 USD. Anda boleh pilih rate yang lebih tinggi tapi iklan akan muncul dengan sikit dan menjejaskan income anda.

Kalau anda nak cuba rasa kelebihan-kelebihan ni, boleh la mendaftar di PopAds dan kena pastikan traffik anda 1200 ke atas setiap hari. Baru earning masyuk

Buat duit dengan blog


PropellerAds


Buat duit dengan blog

Propeller Ads bukan hanya menyediakan iklan jenis pop-ads tapi juga jenis banner, CPM dan CPC.

Malangnya semasa artikel ini ditulis iklan jenis banner, buat masa ini banner, CPM dan CPC tidak disediakan untuk sementara waktu.

Kira okay sebab mereka membayar iklan pop-up dengan harga yang tinggi berbanding iklan CPM dan CPC.

Pendaftaran untuk platform sangat mudah dan pantas. Walaupun blog anda trafik rendah, anda boleh daftar terus dengan Propeller Ads di SINI.

Yang saya suka tentang Propeller Ads ialah interface website yang profesional, earning report yang menarik serta ramalan earning untuk bulan terkini berdasarkan pencapaian dan traffik blog.

Selain itu, ada boleh tetapkan sekiranya ingin paparkan iklan kepada pengunjung yang mengunakan web (laptop/desktop) atau mobile, atau pun kedua-keduanya sekali.

Memandangkan iklan jenis pop-up tersangat merimaskan kepada mobile-user saya memilih utuk paparkan kepada penguna dekstop/laptop.

Earning agak rendah kerana sekarang lebih ramai yang mengunakan mobile untuk melayari internet.

Kalau nak earning lagi meletop boleh setkan untuk paparkan iklan bagi website dan mobile-user.

Jumlah earning setakat ini :

Buat duit dengan blog

$5.28 dan dijangkakan saya punya income untuk bulan ni $15.83. Taklah banyak sangat tapi boleh la sebab baru bermula dengan traffik yang rendah dalam bulan ni.

Jika anda nak cuba guna platform ini untuk blog anda boleh la : Daftar PropellerAds

Buat duit dengan blog


Kecewa juga dengan H12-Media kerana saya telah lama gunakan perkhidmatan mereka. Sekiranya mereka mengekalkan cara perkhidmatan mereka yang dulu, saya pasti H12-Media ni boleh bersaing dengan syarikat-syarikat pengiklanan yang ternama.

Barang kali mereka lupa, syarikat gergasi juga boleh runtuh jika tak jaga pelanggan sedia ada.

5 Laman Terbaik Muat-Turun & Tonton Movie Online

cara download movie, download free movie


Mana nak download movie online? Soalan ni selalu orang tanya aku.

Sejujurnya aku bukan la kaki movie. Mungkin aku selalu melekat dengan laptop sampai orang ingat aku ni tahi movie.

Kenapa tak tengok movie kat panggung wayang je? Pertanyaan yang berdetik di hati aku. 

Mungkin mereka ni introvert macam aku, tak suka bau pop-corn dan lebih suka tengok tanpa bunyi tangisan bayi.

Untuk menjawab persoalan tersebut, terpaksa la aku share 5 laman terbaik untuk muat turun dan tengok movie secara online di Dedaun Comel yang telah direview sendiri oleh page PirateX


Di sini aku nak kongsikan 5 laman web terbaik untuk download dan stream movie, lebih-lebih lagi kepada pengguna internet tanpa had.


Straight to the point, ini laman-laman berikut;

1. 123Movie.re :


Laman web yang popular menurut laman alexa.com .

Selain memaparkan interface yang selesa laman ini juga terdapat iklan tapi ianya adalah  untuk membayar kos maintenance website ketika menonton di laman ini.

Laman ini juga turut menyediakan pelbagai movie serta TV show popular antarabangsa beserta sarikata yang cepat dari segi updatenya.

Rating Admin: 4.5/5

Laman web Rasmi: https://123movies.re/


2. Gomovies.to :


BrMovies juga laman web yang bagus dari segi interface dan seperti biasa iklan-iklan yang ada adalah untuk memastikan website mereka terus wujud. Nak tengok free kena tahan ada iklan-iklan yang sikit

Dan terdapat lebih 1000 movie yang dimuat naik ke laman ini dengan menggunakan hosting Uptobox,ClicknUpload dan lain-lain.

Rating Admin: 4/5

Laman Rasmi: https://gomovies.to/


3. Fmovies:


Tempat tonton serta muat-turun yang popular dan juga menyediakan sarikata english, interface yang selesa walaupun ada sedikit iklan-iklan untuk menanggung kos server web ini.

Anda juga boleh menonton filem & series selain English seperti korean,jepun dan lain.

Rating Admin: 4/5

Laman Rasmi: www.fmovies.se


4. Sockshare.net :


Laman yang agak baik dari segi interface untuk memudahkan pencarian filem dan drama yang anda minati.

Kualiti BluRay, Web-DL serta HDTV juga diberitahu bagi setiap movie yang dimuat-naik ke laman ini.

Rating Admin: 3.5/5

Laman Rasmi: http://sockshare.net/

5. Team Tonton:


Ini adalah laman admin yang admin usahakan bersama 3 rakan admin yang lain. Korang nilaikan sendiri la yer..

Laman: www.teamtonton.com

Kredit sepenuhnya diberikan kepada page  PirateX. Jom ramai-ramai like page PirateX di Facebook.

Jadi manakah laman web kesukaan anda atau movie kegemaran anda? Kongsikan di ruangan komen..

cara download movie, download free movie            cara download movie, download free movie

Cara Memasang Disqus Di Blog

Cara Memasang Komen Disqus di Blog

Cara mudah memasang Disqus di blog anda. Disqus merupakan salah satu sistem komen yang digunakan untuk memaparkan pendapat serta perbincangan dalam blog dan website anda.

Widget Disqus sebenarnya sudah lama bertapak dalam dunia blogging dan ramai menggunakannya.

Akan tetapi dalam beberapa tahun lalu, widget ini mempunyai bug/glitch atau pun ketidakstabilan dalam widget membuatkan ramai yang memilih untuk mengunakannya lagi.

Namun glitch tersebut telah pun diperbaiki dan kehebatan Disqus kembali menyerlah.

Kenapa memilih untuk mengunakan Disqus sedangkan komen blog lain sudah disediakan? Apa yang membuatkan Disqus lebih menarik berbanding sistem komen yang lain?

Bagi saya, Disqus nampak lebih elegan, reponsif dan rapi.

Selain itu, banyak lagi kelebihan lain Disqus, tapi untuk posting ini, kita bercerita tentang cara memasang Disqus di blog dulu. Kebaikan memasang Disqus kita akan cerita di lain artikel.


Cara mudah memasang Disqus di Blog 


Sekiranya anda belum mendaftar dengan Disqus


1. Buka laman web Disqus

2. Klik Get Started

Cara Memasang Komen Disqus di Blog

3. Klik cara pendaftaran yang anda mahu samaada Facebok, Twitter ataupun Google

Cara Memasang Komen Disqus di Blog


4. Setelah selesai pendaftaran, anda klik "I want to install Disqus on my site"

Cara Memasang Komen Disqus di Blog

5. Isi Nama Blog anda dan apa-apa kategori yang berkaitan. Lepas tu klik "Create Site"

Cara Memasang Komen Disqus di Blog



6. Pilih platform yang anda guna untuk Disqus. Blogger

Cara Memasang Komen Disqus di Blog

7. Tekan item dalam senarai yang pertama

Cara Memasang Komen Disqus di Blog

8. Anda akan dibawa ke paparan seterusnya. Klik add widget

Cara Memasang Komen Disqus di Blog

9. Selesai. Untuk pastikan anda berjaya pasang widget Disqus. Pergi ke akaun blog anda. Klik pada layout , pastikan ada widget disqus dan klik save arrangement.

Cara Memasang Komen Disqus di Blog
Senangkan ?

Jika anda nak pindahkan komen-komen yang sedia ada ke Disqus anda boleh periksa langkah 6 dan klik item kedua dari senarai tersebut.


Cara Memasang Komen Disqus di Blog


Lihat pada gambar seterusnya. Klik 'Import Comments From Blogger' lalu pada paparan seterusnya klik 'Grant Access' dan klik lagi 'Import'  selepas itu.

Dengan itu, semua komen lama akan terpindah ke Disqus secara automatik.

Sekarang anda boleh gunakan komen Disqus dengan mudah ;)