Nak Berhenti Berblog Sebab Tak Bersemangat?


Berhenti Blogging | Ramai antara rakan blogger saya  yang jarang update entri baru. Ada yang kata sibuk atau pun tiada idea nak update.

Biasa la tu. Kadangkala mula-mula nak berblogging bersemangat sampai nak beli domain, nak jana ribu-ribu dari blog tapi akhirnya terbengkalai.

Tahniah kepada mereka yang dapat kekalkan momentum dan terus meneruskan minat. Tahniah juga ada yang dapat update entri sampai 8 entri sehari sambil bekerja di pejabat.. Memang hebat.

Jadi ini membuatkan saya tertanya-tanya kemanakah semangat yang hilang?

Saya sendiri pun mengalami ciri-ciri semangat yang hilang ni. Antara sebabnya ialah..


Tak dapat fokus


Perhatian saya cepat terganggu. Kadang-kadang kalau nak buat 1 task tu boleh ambil masa yang lama sebab terganggu dengan perkara-perkara yang lain.

Contohnya, saya ada banyak blog lain sebab saya nak cuba macam-macam niche tapi terbengkalai kesemuanya.

Oleh sebab tu kadang-kadang saya jarang update dedauncomel sebab nak uruskan blog-blog yang lain, page yang lain group yang lain.

Akhirnya , semua pun gagal.

Kawan-kawan semua kata fokus satu benda. Bila dah stabil dan complete, baru pindah satu perkara lagi.

Sebab fokus adalah antara Rahsia Menjadi Orang Yang Hebat

Tapi tak semudah yang dikata. Bila saya check, saya berkemungkinan menghidap ADHD.  Mungkin patut saya beli fidget spinner yang tengah popular sekarang ni kan :D (harap-harap ada yang tolong belikan.. hahai )

Apa yang membuat saya terus menulis entri ni?

Apa yang membuat terus mencari semangat yang hilang?

Jawapannya ialah rakan-rakan dalam komuniti blogger yang sentiasa memberi tunjuk ajar dan membantu menceriakan hari-hari saya.

Salah satu komuniti yang saya ikuti ialah AFB.


Apa itu komuniti AFB?


Nama asal AFB ni pada asalnya #exchangefeedgroup (EFB). Tapi dah tukar nama AFB.

Ia adalah salah satu cara untuk mempromosikan blog. Promosi dari segi macam mana? Feed blog yang terlibat akan terpapar di blog berlainan dalam masa 3 hari.

Maksudnya, kalau dalam 1 group tu ada 20 orang blogger, maka feed terbaru dari blog korang akan terpapar selang seli 3 hari di blog A, 3 hari kemudian di blog B, 3 hari kemudian di blog C dan seterusnya sehingga habis pusingan 19 orang.

Dan cycle akan bermula semula.

Selain daripada bertukar-tukar feed, sesama ahli group juga banyak berkongsi ilmu dan tips blogging. Tips untuk ringankan loading blog, belajar tips seo, jadikan blog kita mesra seo.

Apa lagi, semua adalah, sebabnya ahli-ahli dalam group ni memang sangat-sangat mesra, pemurah ilmu, yang ikan jaws jaga dan bantu ikan bilis supaya dapat membesar dengan jayanya jadi geng anak ikan jaws. Sumber : Nurul Shahira | Dari EFG ke AFB

Kalau nak tau macamana meriahnya komuniti FB ni boleh la klik banner di bawah ataupun hubungi Kak +irra yyan

 Komuniti AFB

Atau pun banner ni :

Komuniti AFB


Komuniti Sabahan Blogger


Yang ini Kak Gojes yang bagi saya masuk di group komuniti ni. Mula-mula macam mau marah tapi sebenarnya best pula bila dapat join komuniti ni. Boleh stay-stay sebab ada blogger yang rapat sebab tinggal berdekatan, ada event, ada baju untuk mereka yang join komuniti ni.

Kalau anda orang sabah dan seorang blogger, bah jangan kasi lama. Boleh join ni group, klik ja logo di bawah tanya minta kasih masuk dalam group Sabahan Blogger. Kita-kita juga bai ni.

 Logo Sabahan Blogger

Dengan ini, saya nak ucapkan terima kasih kepada rakan-rakan blogger di komuniti AFB dan Sabahan Blogger.

Dan mereka yang selalu komen di blog dedauncomel ni.

Tidak lupa juga kepada pemilik blog Sentiasa Panas yang nobatkan saya sekali lagi sebagai..

Blog Popular Dan Terbaik Malaysia April 2017

Jasamu dikenang >.<

Mereka ini la yang buat saya bersemangat nak terus update entri ;)

Kelebihan Disqus - Kenapa Saya Suka Guna Disqus?

Kelebihan Disqus


Kelebihan Mengunakan Disqus? Ada banyak komen plugin yang tersedia untuk blogger antaranya Google Plus, Facebook Comment Plugin dan default blogger comment system.

Apa yang membuatkan saya tertarik mengunakan sistem yang disediakan oleh Disqus ini?

Disqus menyediakan ciri-ciri menarik kepada blogger seperti notifikasi komen, perbincangan segera dan universal log-in akaun yang membolehkan anda mendaftar dengan pantas mengunakan akaun Facebook, Twitter atau pun Google Plus.

Apa itu Disqus?



Disqus merupakan sistem komen yang boleh dipasang di mana-mana platform website atau blog termasuklah Blogspot dan Wordpress. Ianya mula dibina pada tahun 2007 oleh Daniel Ha dan Jason Yan sebagai plugin Wordpress.

Yang menariknya, Disqus user-engagement (penglibatan penguna) mencatatkan sebanyak 3 billion pembaca komen dan 80 million memberikan undian komen setiap bulan. ( Salah satu ciri komen Disqus boleh upvote dan downvote)


Adakah penguna Disqus perlu membayar untuk mengunakan sistem komen ini?



Ianya percuma kepada penguna dan juga pelawat blog anda. Anda hanya perlu membayar sekiranya anda ingin mengunakan khidmat pengiklanan mereka.

Dan sekiranya anda layak untuk memaparkan iklan dari Disqus, anda boleh dibayar oleh Disqus sebagai publisher melalui Disqus Promoted Discover Programme mereka.


Antara kelebihan Disqus



Kelebihan Disqus
Thumbs up


Filter Komen Spam dan Notifikasi 



Komen-komen spam semakin lama semakin menjadi-jadi. Dengan mengunakan Disqus, komen-komen yang baru masuk lebih mudah untuk diperiksa mengikut urutan masa sebenar komen dihantar. 

Ia juga mengunakan sistem filter yang memberi amaran kepada komen berpotensi spam.

Walaupun tak semua tapi sangat mudah untuk periksa komen-komen terbaru walaupun pada entri yang berkurun lama dengan sistem notifikasi yang ringkas.


Penglibatan Media Sosial



Pernah nampak komen yang menarik atau pun pick-up line pada komen yang anda rasa perlu dikongsi? Anda boleh kongsikan perbincangan atau salah satu komen dengan hanya beberapa klik.

Tak perlu copy-paste tanpa memberikan kredit, hanya tekan share komen dan anda boleh kongsikannya di Facebook ataupun Twitter.

Terdapat juga link url komen sekiranya anda ingin share komen tersebut di mana-mana website yang lain.


Mobile-Friendly



Komen anda sentiasa kelihatan kemas walaupun dilihat dari pelbagai sudut.

Disqus merupakan komen responsive yang boleh disesuaikan dengan saiz skrin yang anda gunakan.


Boleh Letak Gambar dan Video



Antara ciri menarik Disqus boleh letak gambar dan video. Sekiranya anda mahu, anda boleh membenarkan pengunjung blog untuk letak gambar dan video ada setting Disqus anda.

Menarik sebab kadang-kadang ada perkara yang kita susah nak jelaskan boleh letak gambar atau video dekat komen untuk merancakkan lagi perbincangan. Jangan letak gambar dan video bukan-bukan, dah lah.


Upvote Dan Downvote



Setiap komen anda boleh downvote dan upvote. Bukan saja anda tapi viewer dan pelawat lain boleh  vote untuk komen yang tersedia di mana ia boleh mengalakkan komen yang berkualiti.

Selain itu, susunan komen boleh ditetapkan pada setting Disqus. Anda boleh tetapkan sama ada komen terbaru atau pun yang lama diletakkan pada yang teratas ataupun komen yang banyak upvote diletakkan diatas dahulu.


Lower Bounce Rate



Ciri ini sangat berguna bagi membolehkan pengunjung berada lebih lama dalam blog anda. Ia juga boleh membantu anda mendapat lower bounce rate !

Rasa macam tak adil pula bila bincang sesuatu yang kita suka dengan meletakkan kelebihan-kelebihan yang ada saja.


Berikut merupakan kelemahan yang ada pada Disqus


Kelebihan Disqus
Thumbs down



Daftar Penguna



Ramai antara rakan-rakan blogger saya yang komplen sebab susah nak komen dan malas nak daftar untuk akaun baru Disqus walaupun boleh guna akaun Facebook ataupun Twitter.

Mungkin salah satu sebab ialah tak dapat link-kan blog mereka secara terus melalui user-name yang terpapar.

Kepada mereka yang sering komen di blog Dedaun Comel ini melalui Disqus dan sanggup daftar masuk hanya dengan untuk memberikan komen ikhlas, saya sangat-sangat hargainya.

Terima kasih banyak-banyak kerana memberi semangat dan menyokong blog ini dengan komen anda.


Masa Loading Icon Disqus



Biasanya jika viewer yang tak baca content dan ingin komen secara terus ataupun mempunyai talian internet yang lambat akan nampak icon Disqus berputar-putar sebagai tanda kotak komen belum muncul sepenuhnya.

Sekarang ni semua nak cepat. Kadang-kadang blog atau kotak komen tak keluar dalam 4-5 saat orang dah tak nak komen atau baca blog tu...


Setting Bermasalah



Walauun banyak pilihan setting yang boleh kita pilih untuk sesuaikan dengan ciri-ciri blog kita tapi untuk save setting sangat-sangat bermasalah.-bagi penguna browser Chrome.

Kena pakai browser lain seperti Internet Exporer atau Mozilla Firefox baru setting dapat save. Harap pihak mereka dapat perbaiki glitch/masalah ini.


Disebabkan ramai antara rakan blogger yang meminta saya tukar kepada komen blogger yang biasa, mungkin saya akan pertimbangkan untuk menukarnya..:'( 

Tapi sebelum tu saya sertakan komen dari rakan saya ni..

Kelebihan Disqus


Jika anda berminat nak pasang Disqus di blog, boleh baca ni : Cara Pasang Disqus Di Blog

Peluang Kedua Untuk H12-Media ?

H12-Media Review


Buat duit dengan blog

Saya sentiasa percaya dengan peluang kedua. Tapi kali ni tidak lagi.

Sebelum ni saya ada membuat keputusan untuk tidak lagi mengunakan perkhidmatan dari syarikat pengiklanan ini dan anda boleh baca di sini : Selamat Tinggal H12-Media

Namun ,selepas beberapa hari entri itu di tulis, apabila saya periksa laporan H12-media semula, baru pula ada earning/revenue terbaru.

Earning menunjukkan peningkatan (tak sempat nak screenshot) tapi selepas beberapa hari earning kembali kosong.

Buat duit dengan blog

Untuk

78,477 impressions, 
54,573 paid impressions,
77 clicks

Nilainya hanya 0.03 USD.

Buat duit dengan blog

Ada hari yang saya mendapat 13 clicks dan nilainya 0.00 USD.

Buat duit dengan blog



Berbaloi tak? Memang tak berbaloi. Haha. Jadi saya nasihatkan mereka yang nak mendaftar dengan H12 ni untuk cuba syarikat pengiklanan yang lain-lain.

Jika saya tidak mengunakan H12-Media, apa platform pengiklanan yang saya gunakan sekarang? 

Saya suka mengkaji. Saya telah melakukan beberapa eksperimentasi untuk beberapa jenis iklan yang mungkin sesuai untuk blogger baru seperti saya guna. (selain adsense dan platform pengiklanan besar untuk blog traffik lebat)

Antara pilihan saya ialah :

PopCash





Buat duit dengan blog



Popcash ni earning dia memang tiptop. Interface website responsive (memang kegemaran saya). Dan merupakan medium pengiklanan yang paling banyak memberi earning kepada blog-blog saya.

Cuma masalah dengan popcash ni, ianya bagus untuk earning/revenue blog tapi tak bagus untuk user-experience pengunjung blog.

Sebab?

Kadang-kadang setiap klik akan keluar iklan-iklan yang mungkin merimaskan pengunjung dan akan buat mereka tidak mahu berada di blog anda dengan lebih lama.

Iklan ni rasanya tidak sesuai di pasang untuk blog yang mempunyai jenis artikel-artikel panjang seperti review produk atau pun tutorial.

Ianya terbaik untuk blog seperti download movie atau lagu, video dan apps.

Jumpa yang pernah saya keluarkan :

Buat duit dengan blog

$575.55 pernah saya dapat dari platform popcash. $29.00 ialah bayaran yang terbaru saya terima dan baki dalam akaun popcash adalah $1.76.

Ini semua dibayar dalam bentuk US Dollar.

Apa perasaannya mendapat $575.55?

Buat duit dengan blog


Perasaan dia memang seronok sebab tak pernah sangka yang saya dapat buat duit secara online.

Tapi ianya tidaklah semudah yang disangka kerana kena maintain traffik sebanyak 1200 keatas dan ini hanya jumlah terkumpul dari 3-4 bulan mencari traffik.

Kalau nak daftar dengan Popcash, boleh daftar sini : Daftar Popcash


PopAds

Buat duit dengan blog

Yang menariknya tentang popads ni, iklannya boleh dikawal (customize) untuk berapa kali dipaparkan kepada pengunjung.

Berlainan dengan Popcash, Popads anda sebagai blogger boleh set bila iklan anda boleh keluar sekiranya ada pengunjung yang datang.

Contoh, 7 saat selepas pengunjung berada dalam blog anda dan iklan cuma dipaparkan sekali/dua kali mengikut pilihan anda sendiri.

Walaupun interface website popads ringkas dan kurang menarik berbanding  popcash, kelebihannya anda boleh mengantikan iklan popads dengan iklan alternatif.

Maksudnya?

Jika anda anda tidak mempunyai pengiklan yang sepadan dengan kehendak setting anda, anda boleh menggunakan tetapan yang disediakan untuk memuatkan kod alternatif.

Ringkasnya anda boleh gunakan iklan dari yang platform lain sebagai alternatif sekiranya popads tidak keluar di blog anda. Bermakna anda boleh berterusan menjana wang secara online.

Rate CPM yang tinggi. 

Walaupun rate berubah-ubah mengikut advertiser tapi rate yang ditawarkan tinggi maintain. Mencecah 6.60 USD per Mile dan paling rendah sepanjang saya mengunakannya ialah 2.20 USD per Mile.

Anda juga bebas untuk memilih rate anda. Paling minimum ialah 0.001 USD. Anda boleh pilih rate yang lebih tinggi tapi iklan akan muncul dengan sikit dan menjejaskan income anda.

Kalau anda nak cuba rasa kelebihan-kelebihan ni, boleh la mendaftar di PopAds dan kena pastikan traffik anda 1200 ke atas setiap hari. Baru earning masyuk

Buat duit dengan blog


PropellerAds


Buat duit dengan blog

Propeller Ads bukan hanya menyediakan iklan jenis pop-ads tapi juga jenis banner, CPM dan CPC.

Malangnya semasa artikel ini ditulis iklan jenis banner, buat masa ini banner, CPM dan CPC tidak disediakan untuk sementara waktu.

Kira okay sebab mereka membayar iklan pop-up dengan harga yang tinggi berbanding iklan CPM dan CPC.

Pendaftaran untuk platform sangat mudah dan pantas. Walaupun blog anda trafik rendah, anda boleh daftar terus dengan Propeller Ads di SINI.

Yang saya suka tentang Propeller Ads ialah interface website yang profesional, earning report yang menarik serta ramalan earning untuk bulan terkini berdasarkan pencapaian dan traffik blog.

Selain itu, ada boleh tetapkan sekiranya ingin paparkan iklan kepada pengunjung yang mengunakan web (laptop/desktop) atau mobile, atau pun kedua-keduanya sekali.

Memandangkan iklan jenis pop-up tersangat merimaskan kepada mobile-user saya memilih utuk paparkan kepada penguna dekstop/laptop.

Earning agak rendah kerana sekarang lebih ramai yang mengunakan mobile untuk melayari internet.

Kalau nak earning lagi meletop boleh setkan untuk paparkan iklan bagi website dan mobile-user.

Jumlah earning setakat ini :

Buat duit dengan blog

$5.28 dan dijangkakan saya punya income untuk bulan ni $15.83. Taklah banyak sangat tapi boleh la sebab baru bermula dengan traffik yang rendah dalam bulan ni.

Jika anda nak cuba guna platform ini untuk blog anda boleh la : Daftar PropellerAds

Buat duit dengan blog


Kecewa juga dengan H12-Media kerana saya telah lama gunakan perkhidmatan mereka. Sekiranya mereka mengekalkan cara perkhidmatan mereka yang dulu, saya pasti H12-Media ni boleh bersaing dengan syarikat-syarikat pengiklanan yang ternama.

Barang kali mereka lupa, syarikat gergasi juga boleh runtuh jika tak jaga pelanggan sedia ada.

5 Laman Terbaik Muat-Turun & Tonton Movie Online

cara download movie, download free movie


Mana nak download movie online? Soalan ni selalu orang tanya aku.

Sejujurnya aku bukan la kaki movie. Mungkin aku selalu melekat dengan laptop sampai orang ingat aku ni tahi movie.

Kenapa tak tengok movie kat panggung wayang je? Pertanyaan yang berdetik di hati aku. 

Mungkin mereka ni introvert macam aku, tak suka bau pop-corn dan lebih suka tengok tanpa bunyi tangisan bayi.

Untuk menjawab persoalan tersebut, terpaksa la aku share 5 laman terbaik untuk muat turun dan tengok movie secara online di Dedaun Comel yang telah direview sendiri oleh page PirateX


Di sini aku nak kongsikan 5 laman web terbaik untuk download dan stream movie, lebih-lebih lagi kepada pengguna internet tanpa had.


Straight to the point, ini laman-laman berikut;

1. Nonton:


Laman web yang popular menurut laman alexa.com yang menduduki ranking ke-39 antara laman-laman indonesia yang lain.

Selain memaparkan interface yang selesa laman ini juga tidak ada iklan-iklan yang mengganggu pelawat ketika menonton di laman ini.

Laman ini juga turut menyediakan Drama Korea beserta sarikata indonesia yang cepat dari segi updatenya.

Rating Admin: 4.5/5

Laman web Rasmi: www.nonton.movie


2. BrMovies:


BrMovies juga laman web yang bagus dari segi interface seperti Nonton cuma agak banyak iklan dan tidak menyediakan sarikata.

Dan terdapat lebih 1000 movie yang dimuat naik ke laman ini dengan menggunakan hosting Uptobox,ClicknUpload dan lain-lain.

Rating Admin: 4/5

Laman Rasmi: www.brmovies.cc/


3. Fmovies:


Tempat tonton serta muat-turun yang popular dan juga menyediakan sarikata english, interface yang selesa walaupun ada sedikit iklan-iklan untuk menanggung kos server web ini.

Anda juga boleh menonton filem & series selain English seperti korean,jepun dan lain.

Rating Admin: 4/5

Laman Rasmi: www.fmovies.se


4. QuickRmovies:


Laman yang agak baik dari segi interface untuk memudahkan pencarian filem dan drama yang anda minati.

Kualiti BluRay, Web-DL serta HDTV juga diberitahu bagi setiap movie yang dimuat-naik ke laman ini.

Rating Admin: 3.5/5

Laman Rasmi: www.quikrmovies.to

5. Team Tonton:


Ini adalah laman admin yang admin usahakan bersama 3 rakan admin yang lain. Korang nilaikan sendiri la yer..

Laman: www.teamtonton.com

Kredit sepenuhnya diberikan kepada page  PirateX. Jom ramai-ramai like page PirateX di Facebook.

Jadi manakah laman web kesukaan anda atau movie kegemaran anda? Kongsikan di ruangan komen..

cara download movie, download free movie            cara download movie, download free movie

Cara Memasang Disqus Di Blog

Cara Memasang Komen Disqus di Blog

Cara mudah memasang Disqus di blog anda. Disqus merupakan salah satu sistem komen yang digunakan untuk memaparkan pendapat serta perbincangan dalam blog dan website anda.

Widget Disqus sebenarnya sudah lama bertapak dalam dunia blogging dan ramai menggunakannya.

Akan tetapi dalam beberapa tahun lalu, widget ini mempunyai bug/glitch atau pun ketidakstabilan dalam widget membuatkan ramai yang memilih untuk mengunakannya lagi.

Namun glitch tersebut telah pun diperbaiki dan kehebatan Disqus kembali menyerlah.

Kenapa memilih untuk mengunakan Disqus sedangkan komen blog lain sudah disediakan? Apa yang membuatkan Disqus lebih menarik berbanding sistem komen yang lain?

Bagi saya, Disqus nampak lebih elegan, reponsif dan rapi.

Selain itu, banyak lagi kelebihan lain Disqus, tapi untuk posting ini, kita bercerita tentang cara memasang Disqus di blog dulu. Kebaikan memasang Disqus kita akan cerita di lain artikel.


Cara mudah memasang Disqus di Blog 


Sekiranya anda belum mendaftar dengan Disqus


1. Buka laman web Disqus

2. Klik Get Started

Cara Memasang Komen Disqus di Blog

3. Klik cara pendaftaran yang anda mahu samaada Facebok, Twitter ataupun Google

Cara Memasang Komen Disqus di Blog


4. Setelah selesai pendaftaran, anda klik "I want to install Disqus on my site"

Cara Memasang Komen Disqus di Blog

5. Isi Nama Blog anda dan apa-apa kategori yang berkaitan. Lepas tu klik "Create Site"

Cara Memasang Komen Disqus di Blog



6. Pilih platform yang anda guna untuk Disqus. Blogger

Cara Memasang Komen Disqus di Blog

7. Tekan item dalam senarai yang pertama

Cara Memasang Komen Disqus di Blog

8. Anda akan dibawa ke paparan seterusnya. Klik add widget

Cara Memasang Komen Disqus di Blog

9. Selesai. Untuk pastikan anda berjaya pasang widget Disqus. Pergi ke akaun blog anda. Klik pada layout , pastikan ada widget disqus dan klik save arrangement.

Cara Memasang Komen Disqus di Blog
Senangkan ?

Jika anda nak pindahkan komen-komen yang sedia ada ke Disqus anda boleh periksa langkah 6 dan klik item kedua dari senarai tersebut.


Cara Memasang Komen Disqus di Blog


Lihat pada gambar seterusnya. Klik 'Import Comments From Blogger' lalu pada paparan seterusnya klik 'Grant Access' dan klik lagi 'Import'  selepas itu.

Dengan itu, semua komen lama akan terpindah ke Disqus secara automatik.

Sekarang anda boleh gunakan komen Disqus dengan mudah ;)

King Coco Jana Pendapatan RM20,000 Sebulan



Siapa yang tak kenal dengan Instafamous, King Coco yang sering mencetuskan kontroversi.

Ramai yang mengkritik cara percakapan Coco kerana ia seperti dibuat-buat. Namun Coco menegaskan bahawa ia adalah identiti dirinya dan telah biasa bercakap seperti itu sejak dulu lagi




“Keturunan saya mempunyai kacukan Cina, Pakistan dan Serani. Sedikit sebanyak, slang di rumah turut mempengaruhi gaya percakapan kami.”

Coco atau nama sebenarnya Marshaira Ismail berkata, kritikan dari netizen tentang video viralnya itu sekaligus membuka pintu rezeki buat dirinya dan keluarga.

“Perniagaan melalui media sosial sememangnya banyak bergantung pada populariti, lebih-lebih lagi yang berlandaskan paid review kerana iklan kita seharusnya dapat dilihat oleh ramai orang. Ditambah hobi saya yang suka merakam video.”




Tambah Coco, dia kini mampu menjana pendapatan sehingga RM20,000 sebulan dengan melakukan paid review.

“Bermula dengan suka-suka, Alhamdulilah sekarang saya mampu menjana sekitar RM20,000 sebulan. Dalam bidang ini, banyak cabaran dari klien.

Ada yang kurang sabar dan ada yang minta refund apabila hasilnya tak mendapat sambutan.
Apa pun saya cuba bersikap profesional,”ujar Coco kepada Majalah Nona.

Sumber: Majalah Nona

Orang yang kutuk-kutuk dapat apa? Dapat dosa je.. Okay boleh baca ni : Pengajaran yang bernilai $25,000 !

Pelajaran Bernilai $25,000


Ivy Lee adalah seorang bekas perunding di New York City.

Pelanggannya terdiri dari Rockefeller, Morgan, Carnegie keluarga Du Ponts dan beberapa usahan yang lain.

Suatu hari, Charles Schwab dari Bethlehem Steel CO. bertanya Lee tentang perkhidmatan yang diberinya. Lee menerangkan  dengan ringkas khidmat-khidmat yang disediakan dan mengakhiri penerangannya dengan berkata,

Dengan khidmat kami anda akan dapat mengetahui cara menguruskan syarikat denga lebih baik 
Schwab menyergah,

" Saya masih tidak dapat mengurus dengan baik walaupun saya sudah tahu caranya.

Masalahnya bukan 'mengetahui' cara membuatnya tetapi 'perbuatan' itu sendiri, Bagaimana mengunakan cara yang sedia ada dan mempraktikkanya.

Apa yang saya mahu bukan pengetahuan dalam penyelesaian masalah, tetapi perbuatan untuk menyelesaikan dan tindakan.

Jika anda boleh menunjukkan cara bagaimana melakukan sebahagian perkara yang telah kami ketahui, sila tunjukkan bagaimana melakukan. Saya bersedia melanggan khidmat anda dengan apa juga bayaran. "
"Baiklah." Lee bersetuju.
" Saya akan memberi pelajaran itu dalam masa 20 minit dan ianya akan dapat memberi menyempurnakan lebih kerja anda pada hari esok daripada hari-hari sebelum ini." ujar Lee.

"Okay." jawab Schwab. " Saya pun ada lebih kurang 20 minit sebelum keretapi saya tiba. Apakah idea anda? "

Lee pun mengeluarkan kad berukuran 3 x 5, kemudian memberikannya kepada Schwab.

Dan berkata,

" Luangkan masa selama 10 minit setiap petang sebelum berhenti kerja untuk penyemak pekerjaan anda hari itu. Tanya pada diri sendiri,
  1. Apakah pekerjaan yang saya terlupa, tidak endahkan atau telah membuat kesilapan?
  2. Apakah langkah yang perlu saya ambil untuk melaksanakan kerja dengan lebih teliti tanpa membuat kesilapan lagi di masa hadapan?
  3. Apakah yang perlu dibuat untuk memperbaiki perkerjaan hari ini?

Kemudian luangkan masa 4 minit lagi untuk menulis di atas kad itu 6 perkara mustahak yang perlu disiapkan hari esok. Semua ini mengambila masa 8 minit.

Lee meneruskan penerangannya. " Sekarang aturkan atau beri nombor kepada perkara-perkara tersebut mengikut urutan nombor  yang mana paling mustahak di antaranya.

Lalu masukkan kad ini dalam poket anda dan lihatlah ia diwaktu pagi dan lihat perkara dalam senarai nombor 1. Mula berkerja untuk selesaikannya.

Lihat perkara pertama d atas kad itu pada setiap masa dan mula bekerja untuk menyiapkannya.

Setelah selesai pekerjaan pertama,  barulah lihat perkara yang kedua dalam kad tersebut. Selepas selesai, baru ke perkara ketiga dan seterusnya sehinggalah masa berkerja anda berhenti pada hari itu.

Padamkan kerja-kerja yang telah diselesaikan dari senarai di atas kerja itu.

Jangan bimbang jika anda hanya dapat menyiapkan hanya dua atau tiga perkara saja atau anda tidak dapat menyiapkan walau perkara pertama pada hari itu. Anda akan cuba menyiapkan perkara paling musatahak sekali. Pekerjaan yang lain boleh ditangguh.

Dengan cara ini anda dapat membuat keputusan apakah perkara mustahak yang penting buat diri anda.

Sebelum membuat senarai untuk hari esok pula, pindahkan kesemua item yang tidak dapat disiapkan semalam.

Luangkan 5 minit setiap hari untuk membuat senarai Kerja Yang Perlu Dibuat esok.

Jika anda sudah mencuba cara ini, ajak pekerja anda atau pun kawan-kawan mahupun bos anda untuk mencuba pula.

Lee mengatakan kepada Schwab, uji cara ini seberapa lama yang anda suka, kemudian hantar cek kepada saya dengan seberapa bayaran yang anda anggap wajar.

Schwab telah mengirim cek sebanyak $25,000 dan menulis,
Cara paling mudah ini adalah cara paling praktik sekali dalam hidup saya.
Ia telah memberi saya motivsi untuk membuat panggilan telefon yang saya telah tangguhkan selama 9 bulan sebelum ini.
Panggilan itu telah membawa kepada satu pesanan membekal tiang besi yang memberi keuntungan sebanyak 2 juta kepada syarikat.
Pengajara ini sebenarnya saya kongsikan dari buku Sentuhan Kejayaan yang ditulis oleh Frank Tibolt ( A touch of greatness by Frank Tibolt ). Buku ni susah nak cari dan saya ingat saya pernah baca semasa sekolah menengah.

Pelajaran yang bernilai $25,000 merupakan sebahagian kecil dari isi buku ni. Antara bab-bab yang menarik ialah

1. Pelajaran Bernilai 1 Juta bagi Charles Schawb
2.Teknik untuk kejayaan terulung/hebat
3. Teknik kejayaan kedua terbesar
4. Himpunan ilmu kebijaksaan  sepanjang hayat

Dan banyak lagi !

Kalau nak tahu betapa bernilainya dan langka (rare) buku ni, boleh periksa harga buku ni kat Amazon. Klik sini : A touch of greatness

Seperti orang lain yang ternama dan berjaya, idea yang paling mdah itulah yang paling berkesan.

Walter Chysler berkata,

Saya tidak pernah memulakan sebarang pengeluaran sehinggalah saya bertemu sesuatu kaedah iaitu menyenaraikan " Apa yang perlu dibuat setiap hari.

Henry Ford,

Tiada seorang pun yang layak dipanggil eksekutif jika dia tidak mempunyai jadual bertulis untuk kerja-kerjanya.

Henry Kaiser tidak akan mengambil seseorang itu sebagai pegawai kelas atas di syarikatnya jika dia mengetahui calon itu tidak mempunyai tabiat suka menulis-tugasnya diatas kertas.

Dr Charles dan Dr. William Mayo dari Klinik Mayo, kedua-duanya akan menghabiskan  waktu bekerja mereka dengan menulis  satu senarai kerja  untuk hari esoknya pula.

Cliffor Holland  dan Fred Ecker akan  menulis  setiap hari  di atas kertas notanya 'Pekerjaan yang perlu dibuat hari ini '

Pengalaman saya dengan cara ini memang berkesan. Cuma untuk minggu pertama memang okay.. tapi sikap saya yang sering terlupa bawa nota buat teknik ni tak berkesan.

Oleh itu, saya muat turun applikasi telefon yang membolehkan saya guna cara ni.

Sebenarnya banyak juga applikasi telefon pintar yang berlumba-lumba untuk buat apps ni untuk meningkatkan produktiviti dan kurangkan kerja bertangguh.

Antara apps kegemaran saya ialah Any.do dan Todoist

Any.do terlalu ringkas dan agak minimalist. Setelah mengunakannya beberapa bulan, saya putuskan untuk mencuba Todoist.

Mahukah anda mempunyai alat yang sentiasa berada di belakang dan mengingatkan anda ke arah cemerlang untuk memperolehi cita-cita anda dalam kehidupan?


Sekiranya anda rasa artikel ini bermanfaat, Sila share kepada rakan-rakan anda :)