Selamat Tinggal H12-Media...

kelebihan H12-media, cpm, payment

Apa tu H12 Media?


H12-Media merupakan salah satu syarikat periklanan yang menawarkan peluang kepada pemilik website dan blog untuk menjana wang online. Ia dilancarkan pada 2002 dan berpusat di Turki. 

Memandangkan ada sebilangan website yang tidak diluluskan oleh Adsense, H12 Media merupakan antara alternatif terbaik untuk mereka yang baru meletakkan iklan walaupun dengan trafik/view yang kurang.

H12 Media Review


Menariknya, syarat untuk memohon H12 Media sangat mudah. Trafik yang sikit pun boleh mohon dengan cepat dan senang. 

Jenis iklan yang ditawarkan pada mulanya ialah banner dengan Cost Per Mile (CPM) dan Cost Per Click (CPC). Ini bermaksud mereka membayar dengan pemilik blog samaada dengan Impression dan/atau click berdasarkan pilihan kita.

Mereka sekarang menambah jenis iklan seperti Pop-Up dan juga video.

Bukti pembayaran


Kelebihan H12-Media tidak dinafikan apabila memberi pembayaran secara cepat. Kadangkala tak sampai 2 hari payment sudah muncul dalam akaun. Cuma kalau nak cepat kena bayar fee (yuran) 10%.

h12 media payment, review, cpm
Bukti Pembayaran H12-Media

Pembayaran pertama dari H12 Media : 67.36 USD
Kedua : 42.48  (-10%) = 38.23 USD

Lumayan kan? Bukan dalam Ringgit Malaysia tapi dalam US Dollar.

Kalau lumayan, kenapa kata Selamat Tinggal H12-Media?

Baru-baru ni blog saya, trafik menurun secara mendadak. Sudah tentu la pendapatan dari H12 Media saya juga menurun kan. Adakah salah H12 Media membuat kan trafik blog menurun?

Tidak.

Boleh terima lagi kalau pembayaran dari H12-Media menurun kerana trafik menurun. Tapi ianya bukan saja menurun tapi kosong. (0)

H12-Media Menipu? H12 Media Scam?


Setelah mengkaji beberapa blog dan forum seperti Digital Forum, ternyata syarikat mereka memberi misinformation (maklumat salah) tentang jenis pengiklanan yang mereka tawarkan.

H12-media payment, review
CPM atau CPC

Mereka mengatakan bahawa syarikat mereka menawarkan iklan jenis CPM. Akan tetapi sebenarnya mereka menawarkan iklan jenis CPC.

Oh . Mungkin tiada masalah untuk itu. Dengan meletakkan banner di tempat yang betul, pelawat blog pasti akan klik mana-mana banner.

Jangkaan yang salah. Tengok Screen shot di bawah :

Payment, review, CPM
Telur

Impression lebih  1000. (Kalau ikutkan iklan CPM, sepatutnya saya dibayar). Malah dalam report ada juga dikatakan Paid Impression. 

Kalau tengok klik, memang sikit. Tapi mereka tidak membayar untuk Impression + click terkumpul.

Untuk 9864 Paid Impressions, dan 18 clicks dan saya dapat 0.00 USD revenue.

Mungkin mereka staff mereka masih bercuti. Mungkin inilah masanya untuk saya meninggalkan H12 Media.

Apa langkah yang saya ambil ?


Sekiranya anda ingin mencuba beriklan dengan H12 Media, apa salahnya. Saya cuba bersangka baik. Mungkin saya akan kembali mengunakan H12-Media jika mereka memperbaiki sistem mereka semula.

Pada masa ini saya letakkan cuba beralih kepada iklan PopAds.

Setelah mencuba menggunakan Popads, saya sangat berpuas hati. Walaupun website mereka sangat simple, ternyata boleh juga saya menjana wang online semula. 

H12-media review 

Sangat mengejutkan. Rate untuk PopAds berubah-ubah mengikut bidder dan rate paling tinggi pernah saya dapat ialah sebanyak 6.60 USD per Mile! Maksudnya untuk 1000 Impression saya dapat 6.60 USD, kalau 10,00 Impression?

Kalau nak daftar dengan PopAds  boleh baca Cara daftar PopAds

Kelebihan PopAds 

  1. Blog tidak sesak dengan banner sebab PopAds cuma menawarkan iklan jenis Pop-Up dan Pop-Under (boleh pilih mengikut kesesuaian sendiri).
  2. Viewer-Friendly. Berbanding dengan sebelum ni. PopAds boleh diset dengan mudah. Contoh, anda boleh setkan berapa kali iklan tu untuk ditayangkan kepada 1 pelawat dan berapa saat iklan tu muncul selepas pelawat masuk ke blog.
  3. Flexible. Biasanya banner iklan tidak muncul sebab tiada advertiser bid untuk iklan. PopAds mempunyai penyeselaiannya dengan memunculkan iklan dari syarikat iklan lain (atas pilihan kita) sebagai banner. Dengan itu, kita dapat keuntungan walaupun iklan dari PopAds tidak muncul.
  4. Rate CPM yang tinggi. Walaupun rate berubah-ubah mingikut advertiser tapi rate yang ditawarkan tinggi maintain. Mencecah 6.60 USD per Mile dan paling rendah sepanjang saya mengunakannya ialah 2.20 USD per Mile. 
  5. Anda juga bebas untuk memilih rate anda. Paling minimum ialah 0.001 USD. Anda boleh pilih rate yang lebih tinggi tapi iklan akan muncul dengan sikit dan menjejaskan income anda.
Kalau anda nak cuba rasa kelebihan-kelebihan ni, boleh la mendaftar di PopAds.

Anda boleh juga letakkan iklan lain seperti PopCash atau mana-mana syarikat pengiklanan yang lain. 

Selain dari PopCash dan PopAds, apakah syarikat pengiklanan lain yang menawarkan peluang menjana duit secara online untuk blogger yang baru ingin bermula?

Paradoks Yang Membingungkan. Dan Maksud Paradoks.

maksud paradoks. paradoks adalah, contoh paradoks

Apakah yang dimaksudkan dengan paradoks?

Definisi :
  1. Paradoks adalah gaya bahasa yang mempunyai pertentangan yang nyata dengan fakta-fakta yang ada tetapi kenyataannya mengandungi kebenaran dengan pendapat umum atau realiti.
  2. Paradoks adalah sesuatu yang bertentangan dengan pendapat yang diterima umum.
  3. Paradoks adalah gaya bahasa yang hampir sama dengan ironi. bahasa yang digunakan bertentangan atau begitu asing dengan kenyataan sebenar meskipun maknanya betul.
Sumber Rujukan :
2. Kamus Puisi, DBP (2005:71)
3. Memahami Istilah Sastera, Karya Bistari (Rahman Shaari,1985:70) 

Mari Dedaun Comel mulakan dengan contoh paradoks mudah :
Air mata kegembiraan.
Air mata biasanya dikaitkan dengan kesedihan tapi ironinya sedih dalam gembira.
Benci tapi rindu.
Kemajuan teknologi membuatkan kemunduran nilai sosial.
Contoh di atas merupakan paradoks dari segi bahasa dan sastera. 

Bagaimana pula dengan paradoks yang lain?

Grandfather Paradox


maksud paradoks. paradoks adalah, contoh paradoks

Datuk Paradoks (Grandfather Paradox) adalah paradoks perjalanan merentasi masa yang wujud melalui ketidak-konsistensi yang muncul bila ada perubahan pada masa lalu.

Nama paradoks ini berdasarkan situasi sekiranya Ali melawat masa lalu dan membunuh datuknya.

Sekiranya datuknya dibunuh, sudah pasti bapa atau ibu Ali tidak dilahirkan dan seterusnya menghalang kewujudan Ali sendiri.

Sekiranya Ali tidak wujud, bagaimana Ali dapat membunuh datuknya?

Antara versi lain paradoks ini :
Jika perjalanan merentasi masa itu wujud, maka mesin masa yang dibina oleh Ali sudah pasti dimusnahkan oleh Ali (masa depan) untuk menghalang dari Ali (masa lalu) daripada membunuh datuknya. 
Jika mesin masa dimusnahkan, maka bagaimana Ali (masa depan) pergi ke masa lalu untuk musnahkan mesin tersebut?
Dengan paradoks ini, ramai yang percaya perjalanan waktu dan masa itu adalah mustahil. 

Dan kenapa Ali hendak membunuh datuknya?


Barber Paradox


maksud paradoks. paradoks adalah, contoh paradoks

Tukang Gunting Paradoks (Barber Paradox) merupakan hasil dari teka-teki diambil dari Russell Paradox.  Bertrand Russell mengunakan paradoks ini sebagai illustari dan penjelasan terhadap set matemetik yang dijumpai/dicipta beliau pada 1901. 

Walaupun begitu paradoks ini bukanlah dari beliau tapi dicadangkan oleh sesorang (nama tidak diketahui).

Paradoks ini menujukkan sesuatu situasi yang munsabah tapi secara logiknya mustahil. Ianya menceritakan tentang  pengunting rambut yang mencukur janggutnya dan tidak mencukur janggut.

Teka teki paradoks itu lebih kurang seperti ni :

Dalam sebuah bandar, cuma ada seorang tukang gunting. Dan bandar tersebut mempunyai undang-undang yang ketat. Hanya tukang gunting mencukur orang yang tidak mencukur janggut sendiri. 

Soalannya, adakah tukang gunting mencukur janggutnya sendiri?
The barber is the "one who shaves all those, and those only, who do not shave themselves." The question is, does the barber shave himself?

Untuk menjawab soalan ini. tukang tidak boleh mencukur janggutnya kerana dia hanya mencukur mereka yang tidak mencukur diri mereka sendiri.

Oleh itu, jika dia mencukur janggutnya, dia bukanlah dikira tukang gunting.

Sebaliknya, jika tukang gunting tidak mencukur dirinya, maka ia termasuk dalam kumpulan orang-orang yang akan dicukur oleh tukang gunting, dan dengan itu, kerana dia adalah tukang gunting rambut, dia mesti mencukur sendiri.

Sangat membingungkan kan? 

Tapi paradoks ini tidak mungkin wujud dalam realiti kehidupan kita kerana tukang gunting boleh mencukur jangutnya sendiri tanpa dihalang mana-mana undang-undang. Barber Paradox hanyalah sebagai ilustrasi untuk Teori Paradox Russell.

Epimenides paradox


maksud paradoks. paradoks adalah, contoh paradoks

Epimenides paradox dinamakan menurut Epimenides Knossos yang hidup sekitar tahun 600 SM. Epimenides Knossos merupakah ahli falsafah Cretan.

Beliau sebagai warga Cretan membuat tulisan/kenyataan berbunyi,
Semua Cretans adalah berdusta
Paradoks timbul apabila beliau sebagai Cretan menyatakan semua Cretan adalah berdusta. Menurut itu, Epidemides juga adalah berdusta (sebab dia Cretan). Dan jika dia menipu, kenyatan dia tidak betul.

Oleh itu, apa yang dikatakannya betul kerana menunjukkan dia semua Cretan berdusta, Epidemis berdusta dan apa yang dia kata olehnya adalah tidak betul.


Pening juga nak paham kan? Yang tengah taip ni pun tengah pening.

Antara contoh lain untuk Epimenides Paradox ialah :
Kenyatan ini salah. (This statement is false)
Kenyataan di bawah betul.
Kenyataan di atas salah.

Parenting Paradox


maksud paradoks. paradoks adalah, contoh paradoks

Berkata tentang Parenting Paradox, sudah tentu ia berkait rapat dengan ibu bapa. Berbanding paradox yang sebelum ini, saya janji ianya lebih mudah difahami.  

Sebab paradox ini sesuatu yang mudah untuk kita bayangkan dan mungkin pernah berlaku sepanjang dalam kehidupan kita.

Adakalanya ibu bapa memberi arahan/nasihat  kepada anak-anak yang tidak selari dengan perbuatan mereka.

Sebagai contoh dalam kehidupan :
Jangan merokok, merokok itu tidak bagus untuk kesihatan. Padahal mereka sendiri menghabiskan sekotak rokok sehari.
Tidurlah awal. Awak tu sekolah pagi. Walhal ibu bapa bermain Whatsapp sampai ke subuh.
Sudah la asyik bermain dengan handphone. Buat kerja sekolah. Padahal mereka menonton drama Melayu dan Korea dari pagi ke malam.
Kenapa tak pergi sekolah? Ponteng ye? Kata Si Ayah sambil merotan punggung anaknya ketika beliau berada di rumah pada waktu pejabat.
Contoh terbaik :

A post shared by Luqs (@luqmanpodolski) on



Teringat pepatah " Anak itu ibarat kain putih, Ibu bapalah yang akan mencoraknya "

Sumber : IamProudMama

Anak-anak akan mengikut kelakuan dan perkara yang dinampak pada persekitaraannya, Perkataan saja tidak cukup untuk mengajar anak tapi kelakuan dan perbuatan itu sangat kuat pengaruhnya.

maksud paradoks. paradoks adalah, contoh paradoks

Walaupun tidak boleh salahkan 100% kepada Ibu bapa tapi ibu bapa bertanggungjawab untuk mendidik dan memupuk nilai murni pada anak mereka sejak kecil lagi.


Raven Paradox


maksud paradoks. paradoks adalah, contoh paradoks

Paradoks raven juga dikenali sebagai paradoks Hempel adalah satu paradoks dan mungkin merupakan salah satu paradoks yang paling kompleks.

Paradok ini ditulis oleh Ahli Logik, Hamplel pada sekitar 1940. Ianya adalah ilustrasi untuk eksperimen yang dijalankan,

Bermula dengan soalan : Bagaimana kita hendak tahu sesuatu itu betul dari sesuatu kenyataan?

Anda sudah tentu ingat ekperimen Sains semasa sekolah rendah dan menengah tentang hipotesis kan?

Contoh :
  1. Semakin berat pendulum, semakin laju masa tali untuk membuat pusingan.
  2. Semakin luas dahi, semakin sikit rambut menutupi kepala.
Hipotesis
  1. Semua burung gagak berwarna hitam
  2. Setiap yang bukan berwarna hitam itu bukan burung gagak.
Kedua-dua kenyataan ini betul.

Dan apa yang menjadikan ia paradoks?

Sekiranya kenyataan kedua betul, kenyataan pertama juga betul.  

Hipotesis yang tercipta daripada pemerhatian ini ialah 
Dengan memerhati epal hijau meningkatkan kemungkinan bahawa semua gagak berwarna hitam. 
Tapi masalah dengan hipotesis ini ialah generalisasi. "Semua." Ada kemungkinan gagak yang akan berwarna putih berdasarkan pemerhatian pengkaji dari lokasi yang lain. maka hipotesis itu berubah (berdasarkan pemerhatian) :
  1. Semua burung gagak berwarna putih
  2. Setiap yang bukan berwarna putih itu bukan burung gagak.

Raven Paradoks mungkin  bertujuan untuk menguji cara ekperimen sains yang dijalankan melalui pemerhatian dan hipotesis.

Anda mungkin berminat : 12 Fakta Menarik dan Unik Tentang Emas

Memang membingungkan. Tapi ianya bukanlah paradox kalau tidak membingungkan.  

Saya sendiri telah menghabiskan berhari-hari untuk cuba memahami paradoks-paradoks ini. 

12 Fakta Menarik Lagi Unik Tentang Emas

fakta, menarik, tentang emas

Emas telah lama dianggap sebagai logam yang paling berharga, dan nilainya telah digunakan sebagai ukuran untuk banyak matawang dalam sejarah.

Emas juga telah digunakan sebagai simbol ketulenan, nilai tinggi, kedaulatan, dan lebih-lebih lagi peranan yang mengaitkan sifat-sifat tersebut.

Dalam blog post kali ini, saya kongsikan 12 fakta menarik+unik untuk para pembaca Dedaun Comel :

Fakta Menarik Dan Unik Tentang Emas :

    1. Emas telah ditemui di setiap benua di bumi.
    2. Emas dan tembaga adalah logam pertama yang ditemui oleh manusia sekitar 5000 SM dan hanya emas dan tembaga logam yang bukan berwarna putih. 
    3. Istilah "emas" adalah dari pangkal Proto-Indo-Eropah, ghel/Ghol bermaksud "kuning", "hijau" atau "terang".
    4. Di Mesir purba, emas dianggap kulit atau pun daging dewa, termasuklah Dewa Matahari Mesir, Ra. Oleh itu, emas tidak boleh dimiliki sesiapa kecuali Firaun, dan hanya kemudiannya untuk paderi dan ahli-ahli mahkamah di-Raja. Makam para raja pada zaman itu dikenali sebagai "rumah dari emas". 
    5. Orang-orang Yunani (Greeks) pada waktu dulu menganggap bahawa emas merupakan gabungan padat air dan cahaya matahari.
    6. Simbol kimia bagi emas ialah Au, dari perkataan Latin, 'aurum' yang bermaksud "subuh bersinar" dan dari Aurora, Dewi Rom. Pada 50 S.M, Rom mula mengeluarkan duit syiling emas dipanggil Aureus dan Solidus bagi syiling yang lebih kecil.
    7. Emas sebenarnya bersifat begitu lembut dan ianya boleh dibuat sebagai benang jahit. 1oz (28.35g) emas sekiranya dijadikan benang jahit boleh mencapai panjang lebih daripada 50 batu (80.467 km).
    8. Sekitar 300 S.M Orang Yunani dan Yahudi mula melakukan eksperimen untuk alkimia untuk mencari cara menukarkan logam asas menjadi emas. Kegiatan tersebut berakhir pada akhir Zaman Pertengahan dan Renaissance.
    9. Pada tahun 1912, pingat emas Olimpik telah dibuat sepenuhnya daripada emas. Pada masa ini, pingat emas Olimpik hanya mengandungi 6 gram emas.
    10. Semasa abad ke-14, meminum emas lebur dan zamrud yang dihancurkan adalah sebagai rawatan untuk penyakit taun. 
    11. Gumpalan emas terbesar yang pernah ditemui dinamakan "Welcome Stranger" ditemui oleh John Deason dan Richard Oates di Australia pada 5 Februari, 1869. Gumpalan tersebut sebesar 10 x 25 inci dan seberat 63729.73 gram (2,248 oz) emas tulen. Ia telah dijumpai hanya dua inci di bawah permukaan tanah !
    12. Ketulenan emas diukur dalam berat karat. Istilah "karat" berasal dari "benih carob," yang merupakan ukuran untuk menimbang kuantiti yang kecil di Timur Tengah.
     

    Bonus : Fakta Menarik Dan Unik Tentang Emas di Malaysia


    Pada 1998, kerajaan Malaysia mencadangkan penggunaan emas sebagai mata wang perdagangan dunia seperti mana yang diperkenalkan semasa zaman Rasulullah SAW dahulu.

    Emas dipilih kerana sifat kimianya yang stabil dan nilainya yang tidak berubah. Selain itu, dinar emas juga diharap dapat menggantikan pergantungan dunia terhadap Dollar Amerika dan Euro. 
    Menurut Tun Dr. Mahathir Mohamed, Perdana Menteri Malaysia keempat ketika itu, dinar emas tidak akan menggantikan mata wang setempat (sebagaimana Euro), tetapi mata wang ini hanya akan digunakan sebagai mata wang perdagangan antara negara sahaja.
    Sumber / Rujukan :

    Dapat RM 5 Dengan Setiap Link Yang Anda Promote


    Bayangkan sekiranya satu link anda berjaya promote, anda layak mendapat RM 5. Kalau 10 link? Sudah RM 50.

    Bagaimana Nak Dapat RM 5 Dengan Promote Link?


    Pertama sekali saya nak kenalkan anda dengan platform Shopback. Berbanding dengan platform 8Share yang menawarkan RM 1.00 untuk setiap link referral yang berjaya dipromote, Shopback Malaysia menawarkan RM 5.00 untuk setiap link referral.

    Anda akan dapat RM5 selepas mereka berjaya berbelanja sebanyak RM25.

    Banyak tu !

    Fakta Menarik : Shopback ini bukan saja beroperasi di Malaysia sahaja. Mereka juga beroperasi di Indonesia, Singapura, India, Filipina dan lain-lain negara lagi dan telah diulas di portal terkenal seperti kompas.comdetik.comTECHINASIA,  New Strait TimesBorneo Post dan The Star.

    Cara Mendaftar Dengan Shopback.

    1. Daftar secara percuma dengan Shopback Malaysia di sini : DAFTAR SHOPBACK.MY
    2. Bila dah daftar (pendaftaran sangat mudah dan cepat), pergi bahagian My Refferal.
    3. Skrol dan cari link affiliate anda. Contoh admin punya, https://www.shopback.my/?raf=ujQ8RU
    4. Kemudian, share kan link anda dekat kawan-kawan. Suruh mereka daftar untuk dapat bonus RM5.
    Lepas tu, ajak mereka shopping online guna Shopback untuk dapat cashback dan bonus RM5 sekali lagi untuk pembelian kali pertama. Anda akan dapat RM5 selepas dorang berjaya berbelanja sebanyak RM25.



    Kenapa Pilih Shopback Untuk Jana Duit?


    Pendaftaran Shopback ni sangat mudah dan cepat.

    Selain dengan promote link ni, anda dibayar untuk shopping online. Biar betul? Beli barang online dan anda akan dibayar rebat/cashback sebanyak 6% sehingga 12%.

    Sebagai contoh, sekiranya anda membeli reload/top-up kredit telefon anda melalui platform Shopback ni, anda akan dibayar rebat sebanyak 6%.
    Andaikan anda beli top-up RM 10.00 dan anda akan dapat cashback sebanyak 60 sen. Beli top-up RM 30.00 dapat cashback RM 1.80.
    Nampak sikit tapi sebenarnya sangat jimat. Dengan cashback tu, anda boleh memilih itu keluarkan rebat/cashback terkumpul atau pun untuk membeli barang online yang lain.

    Tips Bonus : Dedaun Comel cadangkan jual top-up dekat kawan anda (melalui Cashback) dan anda boleh menikmati cashback tu secara halus :P

    Tunggu apa lagi, Daftar Dengan Shopback sekarang. Dengan Shopback, anda juga dapat shopping online dengan diskaun dan juga dibayar rebat. Hebat kan?

    Anda Dibayar Untuk Membeli Barang Online?


    Buat duit, affiliate, shopback

    Artikel ini sesuai kepada mereka yang selalu membeli barang secara online. Kenapa? Sebab anda akan dibayar semula apabila membeli barang-barangan online.

    Kepada yang belum pernah membeli barangan online, mungkin inilah masanya untuk anda mencubanya.

    Dibayar Untuk Membeli Barang Online?


    Anda sudah tentu tahu dengan portal popular untuk membeli barang online seperti Lazada, Zalora, Groupon, Ebay, Taobao, Agoda dan lain-lain.

    Sekiranya anda membeli barang item di Lazada melalui Shopback, setiap perbelanjaan anda yang anda buat, bukan saja akan diberi diskaun malahan diberi cashback lagi !  Dengan duit cashback ni anda boleh membeli barang lain ataupun keluarkan dalam akaun bank anda.

    Fakta Menarik : Shopback ini bukan saja beroperasi di Malaysia sahaja. Mereka juga beroperasi di Indonesia, Singapura, India, Filipina dan lain-lain negara lagi dan telah diulas di portal terkenal seperti kompas.com , detik.com , TECHINASIA,  New Strait Times , Borneo Post dan The Star.


    Cara Dapatkan Cashback Melalui Shopback

    1.  Daftar secara percuma dengan Shopback Malaysia di sini : DAFTAR SHOPBACK.MY
    2. Bila dah daftar (pendaftaran sangat mudah dan cepat), dan masuk website shopping online yang ada mahu. Contohnya, Lazada. Klik pada icon Lazada.
    3. Bila dah klik Lazada, anda akan dipautkan ke website tersebut dan klik SHOP NOW
    4. Kemudian beli apa-apa barang secara online dan tunggu cashback masuk ke dalam akaun anda.
    Tak semua barang pada Shopback yang ada cashback. Bukan semua ada cashback. Apa beberapa bahagian yang tak dapat mereka memberikan rebat dan cashback ni.

    Sebab banyak sangat produk online ni. Tak semua tapi banyak produk lain yang mereka berikan cashback sehingga 6% ke 12%. Fuh banyak tu.

    Buat duit, affiliate, shopback

    Bagaimana Nak Tebus Cashback Dari Shopback.my ?


    Setelah membuat pembelian samaada di Ebay ataupun Groupon melalui Shopback, nilai cashback anda akan diletakkan pada status pending dan setelah 48 jam dari itu anda boleh menebusnya.

    Cuma pastikan wang yang terkumpul melebih RM10.00 dan anda layak untuk menebusnya.

    Duit Cashback boleh ditebus melalui akaun Pay Pal atau pun mana-mana bank yang tertera di bawah :
    Buat duit, affiliate, shopback

    Memang seronok kalau belanja online melalui Shopback sebab bila dah beli barang dengan diskaun, kena bayar lagi sebanyak 6% hingga 12% cashback. Sekiranya anda belum mendaftar, daftar la di ShopBack Malaysia.

    Buat duit, affiliate, shopback

    Anda Stress Atau Depresi ? Dan Kisah Lexi.

    ciri-ciri, gambar, orang depressi

    Sekiranya anda diselubungi oleh stress, anda tidak keseorangan. Ianya normal.

    Tahukan anda bahawa ada stress boleh memotivasikan diri kita? Stress positif  ini kenali sebagai ustress, stress jangka pendek yang boleh memberikan kekuatan, meningkatkan kreativiti dan semangat.

    Tapi pada topik hari ini, kita akan membincangkan tentang stress negatif dan depressi.


    Apakah itu stress?


    Stress merupakan suatu respon terhadap kejadian yang berlaku di persekitaran kita.

    Ketika dilanda stress,otak kita membaca sesuatu kejadian itu dan sebagai mekanisma perlindungan diri memberi signal kepada tubuh dan hormon dan reaksi kimia seperti adrenalin, kortisol, dan norepinefrin.[Sumber]

    Kadangkala stress boleh membantu menyelesaikan tugasan dan hal harus anda lakukan, tetapi stress yang banyak dan berterusan boleh membuat kita tertekan dan keletihan.

    Ianya boleh menjejaskan anda  dari segi fizikal, mental dan emosi.

    Stress adalah baik sekiranya ia memotivasikan anda tapi ianya teruk jika berlaku sebaliknya dan ia boleh membawa kepada depresi.

    Apakah itu depresi?


    Depresi merupakan lebih serius dan berlaku dalam jangka masa lama berbanding stress. Ianya perlu ditangani dengan segera.

    Ia juga boleh disebabkan oleh genetik dan suasana persekitaran kehidupan harian. [Sumber] 

    Kehidupan harian yang sukar boleh membawa risiko depresi sekiranya stress tidak hadapi dengan sebaiknya.

    Depresi boleh menyebabkan perubahan besar kepada emosi seperti berasa sedih dan putus asa, menjauhkan diri dengan orang lain, hilang semangat dan tidak bermotivasi.

    Apakah beza depressi dan stress ?

    Sebahagian besar menganggap bahawa depresi dan stress merupakan perkara yang sama. Akan tetapi terdapat perbezaan besar antara kedua-dua.

    Depresi sekiranya tidak ditangani dengan berkesan boleh memudaratkan nyawa.

    Ianya penting untuk anda mengetahui samaada anda mengalami depresi atau pun stress agar anda boleh mengambil langkah berjaga-jaga sebelum terlambat.
    Anda boleh mengambil ujian stress/depresi di : Take the Depression, Anxiety & Stress Test

    Gejala/tanda-tanda Stress dan Depresi


    Antara gejala Stress


    1. Susah untuk tidur.
    2. Sukar untuk menumpukan perhatian.
    3. Perubahan rutin makan.
    4. Merasa gugup atau cemas.
    5. Merasa marah, mudah tersinggung, atau mudah merasa kecewa.
    6. Merasa sangat penat akibat belajar atau tugas harian.
    7. Merasa anda tidak dapat mengatasi berbagai kesusahan di dalam kehidupan..
    8. Kesukaran menjalani kehidupan harian.
    Sumber : WebMD

    Antara gejala Depressi


    1. Sukar membuat keputusan.
    2. Lemah daya ingatan.
    3. Merasa bersalah atau merasa diri sangat teruk.
    4. Dipenuhi dengan rasa marah.
    5. Merasa bahawa tidak dapat mengatasi berbagai masalah di dalam kehidupan.
    6. Masalah fizikal yang tidak dapat dijelaskan, seperti sakit belakang atau sakit kepala.
    7. Sentiasa terfikir tentang mati dan cuba membunuh diri.
    Sumber : MayoClinic.com

    Salah faham Tentang Depresi


    Terdapat salah faham dalam membezakan stress dan depresi. Ramai juga yang beranggapan bahawa depresi itu mudah untuk diubati dan dielakkan.

    Ramai yang memandang rendah, memperkecilkan mereka yang mengalami depresi seakan-akan orang yang menghidapi depresi sebagai manja, lemah dan tidak perlukan bantuan.

    Ini juga menimbulkan perdebatan di internet di mana seleberti internet, Youtuber Prince Ea mengatakan depresi itu seperti alat kawalan televisyen (TV remote control) yang boleh turun naik, ditutup dan dipasang.

    Beliau juga mengatakan depresi itu tidak wujud (depression is not real) ianya boleh datang dan pergi seperti awan-awan di langit.


    Melalui komen yang pada video tersebut, ramai tidak bersetuju dengan informasi yang disampaikan oleh Prince EA. Depresi bukan lah sesuatu yang boleh dianggap mudah kerana ia sangat teruk sehingga ada yang ingin membunuh diri !

    Dari itu, Youtuber Boyinaband membuat satu video menyangkal video dibuat oleh Prince EA dan mendakwa Prince EA menyampaikan maklumat yang salah.


    Boyinaband juga mengatakan kebanyakan video Prince EA tidak disertakan dengan sumber betul dan menimbulkan perbalahan antara mereka.


    Tentang Lexi Willams

     

    ciri-ciri, gambar, orang depressi
    Lexi Williams

    Siapakah Lexi Williams? Lexi Williams merupakan seorang remaja yang berumur 16 tahun dan meninggal dunia kerana membunuh diri dengan terjun dari jambatan di North Carolina, Amerika Syarikat pada  21 November 2016.

    Semasa Lexi masih hidup, dia banyak meluah tentang depresi di akaun Twitternya, @lexynw. Dia meluahkan bagaimana depressi memberi kesan kepada dia dan tiada orang memberikan pertolongan.

    Antara luahan Lexi di Twitter ialah

    "When you try to talk to your mom about your stress and mental health issues & she tells you to get over it"

    "Apabila anda cuba untuk bercakap dengan ibu anda mengenai isu-isu tekanan dan kesihatan mental dan dia memberitahu anda untuk lupakannya "


    ciri-ciri, gambar, orang depressi

    " I've been begging for help & no one will help me."

    "Saya telah merayu bantuan & tiada yang akan membantu saya."


    Dan salah seorang penguna twitter dengan nama Jal @goodluckJal94 membalas salah satu tweet Lexi dengan mengatakan :

    ciri-ciri, gambar, orang depressi
    @lexynw She's right though, You complain way too much. Do something about it. Lexi

    " Ibu anda betul. Kau terlalu banyak komplain. Lakukan sesuatu tentangnya. Lexi. "

    Ini tidak sepatutnya berlaku. Orang ramai perlu mengambil serius tentang depresi dan tekanan perasaan. 

    Akan tetapi.. 

    Ramai lagi dari kita apabila melihat seseorang memuat turun status seperti Lexi dan berfikir 

    " Ah . orang ini cuma minta perhatian saja," 

    atau 

    " Alaa rileks la, perkara kecil." 

    atau

    "Kenapa juga mahu post status-staus macam tu di media sosial "


    Kata-kata ini diungkapkan dan bukannya benar-benar membantu mereka.

    Saya tidak mengenali Lexi Williams dan tidak pernah berjumpa dengan dia. Tapi kisah remaja 16 tahun ini betul-betul memberi kesan kepada saya.

    Sekiranya saya berada di tempat Lexi, mungkin saya juga melakukan perkara yang sama.

    Apabila melihat tweet Lexi, terasa seperti boleh hantarkan mesej kepada dia dan menghalang daripada kejadian itu berlaku, akan tetapi ianya sangat terlambat.

    Saya rasa ramai orang perlu tahu kisah tentang Lexi Williams, dan ambil pengajaran daripadanya.

    Mungkin blog post ini tidak dapat ubah apa-apa tanggapan orang ramai tentang depresi, tapi sekurang-kurangnya saya cuba dan cuba untuk timbulkan kesedaran kepada orang lain.


    ciri-ciri, gambar, orang depressi


    Dihentam ribuan emosi
    Lahirnya bukan untuk simpati
    Cuma harap ada yang memahami

    Lalu meminta keluarga untuk menemani
    Hampanya tidak dipeduli
    Disuruh tanganinya sendiri

    Apakan daya sahabat tiada disisi
    Coretan media sosial luahan isi hati

    " Haruskah aku tamatkan semua ini? "

    Lantas dia pun memilih
    Untuk berhenti
    Meneruskan nadi

    Selamat malam, Lexi
    Pergi ; Depresi

    Nov, 21, 2016

    #RIPlexi
    #rememberinglexi
    #semicolon
    #projectsemicolon

    Saya harap Lexi tahu bahawa dia tidak berseorangan..

    Kata Kata Mutiara Bijak Untuk Motivasi

    kata kata, mutiara, bijak, motivasi

    Kata kata ataupun perkataan sebenarnya memainkan peranan penting dalam kehidupan kita.

    Sudah tentu ianya penting kerana perkara yang anda sedang baca ini pun merupakan susunan dari perkataan yang wujud. Ianya juga salah bentuk komunikasi dan untuk menyampaikan maklumat.

    Cuma ramai yang belum tahu kelebihan perkataan dan kata-kata yang terbina dari zaman dulu lagi. Ianya mempunyai kekuatan sendiri dan boleh membentuk hari anda dan orang lain.

    Sebagai contoh, bayangkan diri anda dimarahi ibu bapa, guru ataupun bos atas kesalahan yang dilakukan oleh orang lain.

    Pasti membuatkan mood anda tidak baik dan berkemungkinan besar anda luahkannya di media sosial dan apabila orang lain nampak luahan anda, ada yang turut bersedih, ada yang batu api, ada yang gembira dan ada juga tidak peduli.

    Dasyatkan bagaimana kata-kata tersebut boleh mengubah hari anda.

    Sekarang bayangkan sekiranya anda dipuji atas kecomelan dan kecantikan kening tebal anda, sudah tentu anda tersipu-sipu dan senyum sendiri kan?

    Gembira yang teramat juga bila kita buat sesuatu kerja bersungguh-sungguh dan orang memberi pujian.

    Terasa berbaloi dan dihargai.

    Apabila kita sedih dan sunyi, kata-kata dan perkataan boleh memberi kita semangat kepada kita.

    Baca Juga : Bagaimana Membuat Hari Ini Lebih Baik ?

    Pernahkah anda merasa sedih dan buntu tapi tiada orang yang memberi kata-kata motivasi kepada anda?

    Sekiranya anda pernah merasakannya, saya sediakan kata-kata mutiara bijak yang pernah diucapkan oleh orang-orang yang hebat untuk memotivasikan anda dan juga diri saya

    Kata Kata Mutiara Bijak Untuk Motivasi


    Albert Einstein
    kata kata, mutiara, bijak, motivasi

    Albert Einstein merupakan seorang ahli fizik terkenal dan mencipta teori relativiti yang digunakan ketika era ini ,E = mc.  Sangat bersemangat, komited dan membenci sikap rasis. [Sumber]

    Juga meminati muzik dan pernah berkata bahawa sekiranya dia tidak menjadi seorang ahli fizik, dia mungkin menjadi seorang pemuzik. [Sumber]

    Antara kata kata mutiara bijak dari Albert Einstein ialah
    Untuk mencapai kejayaan, keinginan untuk berjaya perlu lebih besar daripada ketakutan untuk gagal.
    Imaginasi lebih penting dari pengetahuan.
    Mike Ditka
    kata kata, mutiara, bijak, motivasi

    Mike Ditka merupakan bekas pemain football Amerika, jurulatih dan komentator televisyen. 

    Memenangi tiga kali Super Bowl Championship dan banyak menyumbang kemenangan kepada pasukannya sebagai pemain, pembantu jurulatih dan sebgai jurulatih. 

    Terkenal dengan gelaran Mike Besi (Iron Mike). [Sumber]

    Antara kata kata mutiara bijak Mike Ditka :
    Kejayaan bukanlah diukur dengan harta, kuasa atau pun pangkat. Kejayaan diukur dengan displin anda dan ketenangan dalaman.
    Sekiranya anda cukup komited dan sanggup berkerja keras, anda akan mencapainya.
    Bill Gates
    kata kata, mutiara, bijak, motivasi

    Siapa yang tidak mengenali Bill Gates?  

    Bill Gates merupakan antara yang terkaya di dunia dan dianggarkan kekayaan beliau adalah sebanyak US$84.2 billion (Januari 2017).  [Sumber]

    Dikenali sebagai usahawan revolusi komputer, pelabur, penulis, dermawan. 

    Pernah dikritik berkenaan dengan teknik bisnesnya yang dianggap mengamalkan anti-competitive practice (yang menghalang atau mengurangkan persaingan dalam market). 

    Meletakkan jawatan sebagai CEO Microsoft pada Febuari 2014 dan mengambil jawatan baru sebagai penasihat teknologi kepada CEO baru Microsoft. [Sumber]

    Antara kata-kata mutiara bijak Bill Gates :
    Kejayaan adalah guru yang teruk. Ianya mengoda orang yang bijak untuk berfikir yang mereka tidak akan kalah.
    Hidup ini tidak adil. Biasakan dengannya.
    Elon Musk
    kata kata, mutiara, bijak, motivasi

    Kepada yang tidak mengenali Elon Musk, biar saya perkenal kan beliau. 

    Beliau lah yang dikatakan sebagai IronMan di dunia sebenar. 

    Elon Musk merupakan hartawan, pelabur, jurutera dan pereka cipta.

    Belia juga merupakan 
    1. ➡️ pengasas, CEO, dan ketua pegawai teknologi SpaceX,
    2. ➡️ pengasas bersama, CEO dan arkitek produk Tesla Motors,
    3. ➡️ pengasas bersama dan ketua SolarX,
    4. ➡️ pembantu pengerusi OpenAi,
    5. ➡️ pengasas bersama Zip2,
    6. ➡️ pengasas x.com yang bergabung dengan Paypal
    7. ➡️ berada di ranking 21 antara orang yang paling berpengaruh di dunia. [Sumber] [Sumber]
    Antara kata-kata mutiara bijak Elon Musk
    Sekiranya ianya tersangat penting bagi anda, walaupun kejayaan tidak memihak kepada anda, anda perlu lakukannya.
    Di sini, kegagalan adalah satu pilihan. Sekiranya ada perkara tidak gagal, anda tidak cukup berinovasi.
    Steve Jobs
    kata kata, mutiara, bijak, motivasi

    Steve Jobs (1955-2011) ialah pengasas bersama, pengerusi dan CEO Apple.Inc. CEO dan pemegang saham Pixar. 

    Salah seorang ahli pengarah Syarikat Walt Disney. Pengasas, ketua dan CEO NexT.

    Pernah dibuang oleh syarikat yang dibinanya sendiri (Apple.Inc). 

    Selepas meninggalkan Apple.Inc beliau membawa beberapa ahli dan kawannya untuk membina NexT, sebuah syarikat pembangunan platform komputer yang berasaskan seni komputer untuk pendidikan tinggi dan pasaran perniagaan. 

    Pixar, syarikat baru ketika itu berjaya menghasilkan animasi komputer yang pertama, Toy's Story atas bantuan kewangan yang disalurkan oleh Steve Jobs. [Sumber]

    Apple.Inc kemudiannya bergabung dengan NexT dan menjadikan Steve Jobs sebagai CEO.

    Antara kata-kata mutiara bijak dari Steve Jobs
    Menjadi seorang yang paling kaya di tanah perkuburan tidak penting kepada saya. Tidur pada waktu malam mengatakan kita telah melakukan sesuatu yang indah, itulah yang penting kepada saya.
    Ianya sangat jelas dalam hidup, benda yang paling bernilai bukannya duit dan harta. Benda yang paling berharga ialah masa. 
    Warren Buffet
    kata kata, mutiara, bijak, motivasi

    Warren Buffet merupakan seorang hartawan bisnes, pelabur dan hartawan. Beliau dianggap sebagai salah satu pelabur yang paling berjaya di dunia. 

    Pengerusi, CEO dan pemegang saham terbanyak Berkshire Hathway dan secara konsisten adalah antara orang terkaya dan terpengaruh di dunia. 

    Mesti ramai yang cakap harta tu bukan boleh bawa masuk kubur kan?  Tapi beliau berjanji mendermakan 99% daripada kekayaan beliau ke badan amal terutama kepada Gates Foundation. [Sumber]

    Antara kata-kata mutiara Warren Buffet :
    Pilih untuk meluangkan masa dengan orang yang lebih bagus dari anda. Perhatikan sifat mereka yang lebih bagus dari sifat anda dan anda akan menuju ke sifat itu.
    Ianya mengambil masa 20 tahun untuk membina reputasi dan beberapa minit saja diambil untuk memusnahkannya. Sekiranya anda berfikir tentang itu, anda akan lakukan benda yang anda rancang dengan cara berbeza.
    Mahatma Gandhi
    kata kata, mutiara, bijak, motivasi

    Mahtma Gandhi merupakan pemimpin kepada pergerakkan kemerdekaan India melawan jajahan British di India. 

    Beliau membantu India mencapai kemerdekaan dan menginspirasikan pergerakkan/badan-badan hak sivil dan kebebesan diserata dunia.

    Beliau telah dipenjarakan selama bertahun-tahun. 

    Gandhi mengamalkan sikap anti keganasan dan kebenaran dalam apa-apa juga keadaan dan berharap orang lain juga melakukan benda yang sama. 

    Hidup dalam kesederhanaan, vegeterian dan berpuasa sebagai penyucian diri dan juga protes sosial.

    Mahatma Ghandi juga dikatakan popular dalam semua rancangan televisyen di Malaysia, Clever Girls.

    Antara kata-kata mutiara bijak Mahatma Ghandi :
    Kegembiraan adalah apa yang anda fikirkan, ucapkan dan lakukan dalam harmoni.
    Jangan perlu putus harapan dengan kemanusiaan (humanity). Kemanusiaan (humanity) adalah seperti laut ; beberapa titik kejahatan tidak akan membuat laut itu kotor.
    Gary Vaynerchuk

    kata kata, mutiara, bijak, motivasi

    Pada mulanya menganggap beliau adalah seorang yang kasar kerana selalu mengunakan perkataan yang ekstrim. 

    Setelah menonton vlog harian beliau,  saya dapat tahu impian dia adalah untuk memberi inspirasi orang lain dan dia percaya setiap dari kita boleh memberi insipirasi antara satu sama lain.

    Gary Vaynerchuck ialah usahawan, CEO, pelabur, penulis penceramah dan personaliti internet. Mempunyai 4 agensi/syarikat. WineLibrary, VaynerSport,  VaynerRSE, VaynerMedia dan merancang untuk membina lebih banyak angensi lagi. 

    Menerbitkan 4 buah buku yang memenangi beberapa anugerah.

    Antara sebab saya memulakan blog dedauncomel.com ini adalah kerana beliau.

    Kata-kata mutiara bijak Gary Vaynerchuck
    Berhenti fokus dengan benda tidak penting. Jangan takut untuk mencuba. Berhenti menjadi romantik, berhenti fokus kepada kesempurnaan. Apa yang anda lakukan, teruskan. Dan baca ayat ini berkali-kali.
    Saya gagal dalam semua kelas saya semasa persekolahan dan kerana itu saya berjaya. Menurut pengalaman lalu, saya yang dikatakan gagal selama 18 tahun itu penyebab utama kejayaan saya hari ini. 
    Bruce Lee
    kata kata, mutiara, bijak, motivasi

    Macam tak logik pula Bruce Lee cakap macam tu kan. Macam pepatah melayu je. Ambil yang keruh, buang yang jernih? 

    Sebernya ayat ini diambil dari Bahasa Inggeris dan di translate menjadi seperti begitu. Dalam BI ialah Adapt what is useful, reject what is useless, and add what is specifically your own.

    Lee Jun-fan, yang dikenali secara profesional sebagai Bruce Lee, adalah Hong Kong dan pelakon Amerika, artis mempertahankan diri, ahli falsafah, pembikin filem, dan pengasas seni bela diri Jeet Kune Do. Lee adalah anak Kantonis opera bintang Lee Hoi-Chuen. [Sumber]

    Beliau lah yang membantu mengubah cara orang Asia melibatkan diri dalam perfileman Amerika.

    Kata kata mutiara bijak Bruce Lee
    Aku tidak takut dengan orang yang berlatih 10,000 jenis tendangan sekali. Tapi aku takut dengan orang yang berlatih 1 jenis tendangan 10,000 kali.
    Pergi mati dengan halangan, aku mencipta peluang.
    Terima kasih kerana membaca. Maaf atas post/entri yang panjang. Usah risau sebab saya simpan yang terbaik untuk yang terakhir.


    Ahmad Maslan

    kata kata, mutiara, bijak, motivasi

    Harga barang boleh turun kerana GST. 

    " Fuhh.. Satu Kenyataan yang paling berani.."

    "Harga barang boleh turun kerana GST"

    Saya nak cakap lagi sekali.. Harga barang boleh turun kerana GST. [Sumber]

    Yang Berhormat Datuk Ahmad Maslan merupakan Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Malaysia.

    Beliau dilantik oleh Perdana Menteri Malaysia ke-6, Dato' Sri Najib Tun Razak.Di peringkat akar umbi, beliau adalah bendahari UMNO dan timbalan ketua bahagian UMNO Pontian

    Ketika mengambil Sarjana Pentadbiran Perniagaan, (MBA), Universiti Kebangsaan Malaysia,  Malaysia (2001-2003) beliau menerima Anugerah Emas Siswa Terbaik.

    Menamatkan pembelajarannya di sana dengan CGPA 3.85. [Sumber]

    Kata kata mutiara bijak Ahmad Maslan
    Saya ada 3 kerja: anggota parlimen, timbalan menteri, ketua penerangan Umno. Ramai dah di Malaysia yang buat 2 kerja. Berusaha gigih cari rezeki yang halal. [Sumber]
    Pelajar Universiti perlu masak sendiri untuk mengelakkan GST. " [Sumber]
    Terima kasih kerana membaca kata-kata mutiara bijak untuk motivasi. Sekiranya suka dengan artikel ni, sila like, share dan komen. Kalau nak copy pun boleh.

    Tapi kena letakkan kredit dan backlink.