Apakah Itu Domain Dan Kelebihan Mengunakan Domain Berbayar

Bayangkan anda menjemput kawan-kawan baru anda datang ke rumah, tapi anda tidak memberi alamat rumah anda. Bagaimana mereka nak cari rumah anda? Sama seperti domain. Domain ni bukan alamat rumah kita, tapi alamat untuk blog kita.

 kelebihan, domain, berbayar, murah

Kalau berniat nak beli domain,  pilih la yang nama domain betul memuaskan hati anda sendiri. Nanti kalau tukar-tukar, sesat pula orang nak ke blog kita. Sebaik-baiknya yang mudah diingati, lebih baik pendek dan ringkas.

Apa bezanya URL dan domain? Domain jugak dikenali sebagai URL iaitu shortform pada “Universal Resource Locator” Jadi sama sahaja sebenarnya.

Kelebihan Mengunakan Domain Sendiri :Nama Domain Yang Berbayar Lebih Kemas Dan Pendek


Kekemasan dalam alamat blog memudahkan pelawat ingat dengan blog kita. Maka peluang blog kita dikunjungi sekali lagi lebih tinggi.

Contoh : 
dedaunblog.blogspot.com
dedaunblog.com

Ada jugas situasi dimana ada domain berbayar tapi masih mengekalkan nama panjang kononnya canggih.

Contoh :
supersaiyandragonzzzdomain1995.com


Domain Berbayar Menunjukkan Dedikasi Kita Terhadap Blog


Blog dengan nama domain sendiri menunjukkan kita sanggup mengeluarkan modal untuk menjadikan blog lebih unggul. Syarikat pengiklanan yang top-top pun lebih yakin untuk mengiklankan iklan di blog kita.


Mesra SEO.


Dengan ini, blog anda akan mudah di cari di enjin pencarian seperti Google, Yahoo dan Bing. Ini dapat menarik lebih banyak trafik ke blog kita. Sebabnya ialah ia mempunyai nama lebih pendek dan ringkas membuatkan mudah enjin carian mengindekskan blog kita. Sebagai contoh :

dedauncomel.blogspot.com dan dedauncomel.com

Mana satu yang lebih ringkas dan mudah diingat? Sekiranya ditaip atau tulis pun,dedauncomel.com lebih cepat ditaip/ditulis. Dan enjin carian pun mudah nak index/crawl.

Baca Juga : Bagaimana Enjin Carian Menemui Blog/website Kita ?


Perlaburan Masa Depan.


Siapa sangka jual beli domain ni boleh buat duit? Sekiranya dulu anda memang aktif,  sehari post sampai dua puluh, tiga puluh enrti sehari dan tiba-tiba nak berhenti dalam dunia blogging dengan alasan nak main Instagram, haa anda boleh jual domain anda tersebut. 

Setiap nama domain ada nilai mereka masing-masing.  Ada kala harga domain bernilai ribu-ribu dollar.

 Domain, berbayar, kelebihan, murah

Sekiranya anda berminat nak mempunyai nama domain sendiri yang cool, saya cadangkan beli nama domain dengan ShiftServer. Sebab ShifServer menyediakan domain kepada anda dengan harga yang sangat murah. Antara termurah di Malaysia! Customer support pun memang peramah dan pantas.. 

Boleh baca review untuk Shift Server: Domain Murah Dan Terbaik Di Malaysia

 domain, kelebihan, murah